Teknoloji Asus GL703GS Scar Edition inceleme: Paranızın karşılığında çok şey alıyorsunuz

Asus GL703GS Scar Edition inceleme: Paranızın karşılığında çok şey alıyorsunuz

02.11.2018 - 11:41 | Son Güncellenme:

Asus ROG Scar Edition'ın güncellenmiş 2018 sürümü, 17 inçlik oyun dizüstü bilgisayarlarından biri. Kompakt ve hafif olmasının dışında GSync ile 144 Hz'lik ekran içeriyor. Oyunlarve diğer zorlu görevlerde takdire değer performans sergiliyor. Daha fazla bilgi için Asus GL703GS Scar Edition incelememizi okumaya devam edin.

Asus GL703GS Scar Edition inceleme: Paranızın karşılığında çok şey alıyorsunuz

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Asus ROG GL703GS'nin güncellenmiş 2018 modeli, son donanım özellikleri, kompakt ve hafif formuyla güçlü 17 inçlik bir oyun makinesi.

Ekran boyutuna rağmen, sadece 2.9 kg ağırlığında ve 2.4 mm kalınlığında. 15 inçlik modern tasarımların bazılarında olduğu gibi ekran çerçeveleri çok ince değil. Ancak genel olarak dizüstü bilgisayar kategorisi için şaşırtıcı derecede taşınabilir.

İçerisinde ise Intel Core i7-8750H işlemci, 32 GB DDR4 RAM, Nvidia GTX 1070 ekran kartı, hibrid depolama, 144 Hz yenileme hızı ve GSync destekli FHD IPS panel var. Diğer konfigürasyonlar da mevcut ama benim test ünitem, SCAR Edition'ın daha yüksek versiyonu.

ROG Strix GL703GS'in gerçek kullanımda nasıl hissettirdiğini öğrenmek ve satın almakla ilgileniyorsanız incelememizi okumaya devam edin.

Haberin Devamı

Asus GL703GS Scar Edition inceleme: Paranızın karşılığında çok şey alıyorsunuz

Sağlam kasa, şık tasarım

GL703 serisinin 2018 versiyonu tasarımsal anlamda 2017modellerine nazaran hiç değişmedi

Tasarım çizgileri, Gunmetal Grey renk şeması ile bir oyun laptop için oldukça basit. İç tarafta plastik ve karbon lifli işleme kullanılıyor. Dell XPS'deki kadar yumuşak değil, ama iyi hissettiriyor ve çiziklerden az da olsa koruyor. Ekranın etrafındaki kenarlar, alt kısım ve çerçeveler daha pürüzlü plastikten yapılmış.Dış kapak ise fırçalanmış alüminyumdan.

Ayrıca kapağın üzerinde arkadan aydılatmalı büyük ROG logosu var. Durum LED'leri ve güç düğmesi klavyenin üstüne yerleştirilmiş. Klavyedeki RGB ışıklar, film izlerken oldukça hoş duruyor.

Klavyenin üst kısmında, oldukça yüksek bir hava girişi ızgarası göreceksiniz. Bu, hem üst hem de alttan havayı emiyor ve arka kenardaki ızgaralardan dışarı atıyor. Soğutma sistemi ve performansa ilerleyen bölümlerde değineceğim.

GL703GS plastik bir iç şasiye sahip olsa da klavye güvertesinde veya kol dayanağında çok az esneklik yaşanıyor. Kapak sağlam malzemeden inşa edildiğinden sırt çantanızda taşırken çok fazla endişe etmeniz gerekmiyor. Günlük zorluklarla kolayca başa çıkabilir.

İki sağlam menteşe, ekranı dizüstü bilgisayarın ana gövdesine bağlıyor ve ekranın tek bir elle kaldırılmasına izin veriyor. Ekran yaklaşık 145 dereceye kadar açılabiliyor, bu masaergonomisi açısından uygun. Ancak diğer durumlarda sınırlayıcı olabilir.

Haberin Devamı

GL703GS, yazı yazarken bileklerinizi acıtmayacak düşük profilli ve kör köşelere sahip. Aynı zamanda geniş avuç içi alana sahip ve alt kısımdaki lastik ayaklar masanın üzerine sağlam bir şekilde oturmasını sağlıyor. Hoparlörler yan kenarlardaki ızgaralardan çıktığından orada olduklarını fark etmeyeceksiniz bile.

Stereo hoparlör, yaklaşık 81-82 dB maksimum ses seviyesi sunuyor. Bu ses, temiz ve oldukça zengin. İçerdiği Sonic Studio uygulamasından da ses ayarlamalarını yapabilirsiniz.

Bağlantılara gelirsek, bu dizüstü bilgisayarda neredeyse hiçbir şey eksik değil. 4 adet USB 3.1, USB-C bağlantı noktası, video çıkışı için mDP 1.2 ve HDMI 2.0, LAN konektörü, kulaklık / mikrofon girişi ve Kensington Kilidinin yanı sıra kart okuyucu da var. Asus'un 2018 güncellemesine dahil etmesi gerektiğine inandığım Thunderbolt 3 ise yok.

Asus, ROG GL703GS ile basit bir tasarım yolunda ilerlese de rakipleri karşısında öne çıkması için yeterli bileşenlere sahip. Tüm bunlara ek olarak, 17 inçlik bir bilgisayar için oldukça ince ve hafif.Bu da bilgisayarınızı her gün sırtınızda taşıyorsanız çok önemli bir faktör.

Haberin Devamı

Asus GL703GS Scar Edition inceleme: Paranızın karşılığında çok şey alıyorsunuz

Klavye ve izleme paneli

Bu dizüstü bilgisayar iyi bir performans sergilese de geri bildirimlerine alışmak için biraz zamana ihtiyacınız var. Üzerinde epey vakit geçirdikten sonra, bu klavyeyi gerçekten çok sevdiğimi söyleyebilirim. Hem yazımcılar hem de oyuncular için sağlam bir seçenek olabilir.

Düzen, Asus ROG dizüstü bilgisayarlar için oldukça standart. Ancak bir oyun bilgisayarında kabul edilmesi zor olan sıkışık NumPad bölümü ve dar yön tuşları da var. Bazı ayrılmış multimedya tuşları vegüç düğmesi de mevcut, diğer düzenlerde olduğu gibi klavyenin bir parçası değiller.

Asus GL703GS Scar Edition inceleme: Paranızın karşılığında çok şey alıyorsunuz

Anahtarlar, 18 mm'lik düşüşe ve hafif içbükey şekle ve hoş yumuşak bir sonlandırmaya sahip. Bu yüzden dokunuşlarda harika hissettiriyor. Hızla harekete geçip, yaylı geri bildirimler sunuyorlar.

Haberin Devamı

Klavye ayrıca arkadan aydınlatmalı. RGB LED'leri önceden yüklenmiş AURA yazılımından kontrol edilebilen 4 farklı bölgeye bölünmüş. Bunlar rakiplerindeki gibi, bireysel olarak kontrol edilemezler.

Oyun oynamakla ilgilenenler, klavyenin n-key rollover almasını ve tuşların 20 milyon basış için garanti edildiğini de takdir edecekler.

İzleme paneli, oldukça iyi boyutlandırılmış ve Space tuşunun altına yerleştirilmiş. Tıklama düğmeleri, pürüzsüz ve sessiz.Ancak dokunuş için biraz kaba hissettirebilir. Trackpad,pürüzsüz bir plastik yüzeye ve Precision sürücülere sahip olduğu için, sorunsuz bir şekilde tişörtlerle de çalışıyor.

Asus GL703GS Scar Edition inceleme: Paranızın karşılığında çok şey alıyorsunuz

GSync desteği önemli bir faktör

Asus ROG GL703GS, 17.5 inçlik IPS ekran, 144 Hz'lik yenileme hızı ve GSync desteğiyle geliyor. 3 ms yanıt süresi, genel olarak hızlı aksiyon oyunları için ideal. Oyunlarda bu sayede daha akıcı deneyim sunuluyor.

Panel çok hızlı değil, parlaklık ortalama, renkler ve kontrast ise genel anlamda oldukça iyi.

  • Panel Kapsama Alanı:% 97 sRGB,% 72 NTSC,% 75 AdobeRGB
  • Ölçülen gamma: 2.2
  • Ekranın ortasındaki maksimum parlaklık: güçte 275 cd / m2
  • Maksimum parlaklıkta kontrast: 710: 1
  • Beyaz nokta: 6800 K
  • Maksimum parlaklıkta siyah: 0,39 cd / m2
  • Ortalama DeltaE: 1.10 kalibre edilmemiş, 0.85 kalibre edilmiş. Panel kutudan oldukça iyi kalibre edilmiş olarak çıkıyor.

Çözünürlük ve renk kapsamı söz konusu olduğunda, profesyonel çalışmalarla ilgilenenler için daha iyi seçenekler var. Ancak oyun ve günlük kullanım için bu panel oldukça iyi çalışıyor. Aynı zamanda ekrann kenarlarında gözle görülür bir ışık kanaması yok. Maksimum parlaklık ortalama olsa da yaşamının çoğunu iç mekanlarda geçireceklerin bir sorun yaşatmayacak.

Asus GL703GS Scar Edition inceleme: Paranızın karşılığında çok şey alıyorsunuz

Donanım ve performans konusuna gelelim

Başlangıçta belirttiğim gibi, test ünitem, altı çekirdekli Intel Core i7-8750H işlemci, 32 GB DDR4 RAM, Nvidia GTX 1070 8GB ekran kartı, 250GB SSD ve 1TB HDD ile ROG SCAR Edition GL703GS'nin yüksek modeli.

Bu modeli GTX 1060 ile de mağazalarda bulabilirsiniz, ancak GPU'nun yükseltilebilir olmadığını unutmayın. RAM ve depolama yükseltilebilir olsa da onlara ulaşmak için arkadaki plastik yuvayı çıkarmanız gerek. Daha sonra tek bir vida ile yerine oturtabilirsiniz. RAM yuvalarından sadece bir tanesi kolayca erişilebilir durumda.

Soğutma sistemine ya da kablosuz çipe ulaşmak için tüm tabanı sökmelisiniz. Daha sonra HDD'yi çıkarmalısınız. Arka paneldeki vidaların yanı sıra RAM yuvasının yanında da bir tane vida var. Oldukça basit bir görev aslında, sadece tüm vidaları aldığınızdan ve her birinin nereden geldiğini hatırladığınızdan emin olun.

Performans söz konusu olduğunda, bu dizüstü bilgisayar, günlük işlerin yanında oyunların da üstesinden kolaylıkla gelebilir.Muhtemelen zorlu uygulamalar ve oyunlar için bu cihazı satın alabilirsiniz.

Standart test sonuçlarının aşağıda bulabilirsiniz.

  • 3DMark 13: Sky Driver –32849, Fire Strike - 13498, Time Spy - 5408 3DMark 13 - Grafikler: Sky Driver - 52810, Fire Strike - 15092, Time Spy - 5448
  • Geekbench 3 32-bit: Tek Çekirdekli: 4138, Çok Çekirdekli: 22129
  • Geekbench 4 64-bit: Tek Çekirdekli: 5059, Çok Çekirdekli: 21439
  • CineBench 11.5: OpenGL 76.17 fps, CPU 12.11 pts, CPU T tek çekirdekli 1.93 puan
  • CineBench R15: OpenGL 117.28 fps, CPU 1065 cb, CPU tek çekirdekli 169 cb

Oyun performansı söz konusu olduğunda, bu dizüstü bilgisayar size üç farklı fan hız ayarı sunuyor: Sessiz, Dengeli ve Overboost.

Varsayılan CPU ayarları ve Dengeli fan profili ile CPU, oyunlarda yaklaşık 90°C'lik sıcaklıklara, GPU ise yaklaşık 82°C'ye ulaşıyor. Bu da ortalama 51-52 dB'lik fan gürültüsü demek. Overboost'a geçildiğinde, fanlar çok daha hızlı (56-57 dB) dönüyor.

Günlük kullanımda hem CPU hem de GPU fanları düşük seviyelerde (37-38 dB), sessiz bir odada duyulacak kadar çalışıyor.


FHD Ultra

Shadow of Mordor 145 fps
Grid Autosport 131 fps
Tomb Raider 131 fps
Bioshock Infinite 137 fps
FarCry 4 92 fps
Total War: Attila 49 fps

Diğer yandan, GL703GS, içerdiği donanım göz önüne alındığında zorlu görevler ve oyunlar karşısında oldukça serin çalışıyor. Günlük kullanımda ortalama 32, ağır görevlerde maksimum 52 dereceği görebiliyor.

Asus ROG GL703GS'de 76 Wh batarya bulunuyor. Bu bilgisayarda GSync var ve bu da Nvidia çipinin her zaman aktif olduğu anlamına geliyor. Bu yüzden pil ömrü açısından fazla bir şey beklemeyin. Tam şarj yaklaşık 1 saat 50 dakikada bitiyor. Oyun oynarsanız bu süre 1 saat ve altına da düşebilir.

Asus GL703GS Scar Edition inceleme: Paranızın karşılığında çok şey alıyorsunuz

Sonuca bağlıyorum…

Asus ROG GL703GS'den hoşlanmayacağınızçok az şey var. Bazı tasarım kararları tartışılabilir, ancak çizgiler oldukça temiz ve pek çok rakibine göre estetik duruyor. Öte yandan, klavyeye alışmak için biraz zamana ihtiyacınız olabilir, rakiplerinden bazıları gibi her bir tuşun arkasındaki ışığı tek tek kontrol etme seçeneği yok.

Pil ömrü, günümüzde ortalama kabul edilebilir. Daha hafif kullanımda cihaz, 2-3 saat kullanım sağlayabilir.

Kompakt, 17 inçlik bir oyun dizüstü bilgisayarı peşindeyseniz, bu notebook kesinlikle listenizde olmalı. GSync ile 144 Hz ekran sunuyor ve ince profiline rağmen gerçekten çok iyi bir performans sergiliyor. Gürültüleri gizlemek için mutlaka kulaklık kullanmanız gerek ya da deneyiminizi minimum düzeyde etkileyecek küçük performans düşüşlerini kabul edeceksiniz.

Asus ROG Strix GL703GS’in yurt dışı fiyatı yaklaşık 2100 dolar.

ARTILARI

  • Güzel tasarım çizgileri
  • Taşınabilir ve hafif
  • GSync ile mat 144 HZ IPS ekran
  • İyi performans
  • Yükseltmesi kolay

EKSİLERİ

  • Kavyeye alışmak için biraz zamana ihtiyaç var
  • Fanlar yük altında çok gürültülü olabilir
  • GSync nedeniyle kısa pil ömrü