The Others Feshane'de şenlik var

Feshane'de şenlik var

08.12.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Feshane'de şenlik var

Feshanede şenlik var


Direklerarasının görkemli Ramazan akşamlarını yeniden yaşatacak merkezde her akşam fasıl, sema gösterisi, Hacivat ve Karagöz de yer alıyor


       Restore edilerek kültür sarayı olarak hizmete açılan tarihi Feshane binası, Ramazan boyunca İstanbullular'a nostaljik eğlenceleri yeniden yaşatacak.
       Osmanlı döneminde askerlerin fes ihtiyacının karşılandığı Feshane'nin 2. Mahmut Salonu'nda, iftar yemekleri ve direklerarası eğlence düzenlenecek. İftar, her akşam canlı ezan ve müezzin duasıyla başlayıp, fasıl heyeti ve sema gösterisi eşliğindeki yemekle sürecek. Türk Musiki Heyeti icrası, kahve, çay ve lokum ikramından sonra 20.00 - 24.00 saatleri arasında Türkiye'de ilk kez aslına uygun ve kapalı bir mekanda orta oyunu, kanto, kadın fasıl heyeti, denizkızı Etfalya, Hacivat - Karagöz, cambaz, ateş yutan, akrobat, Pişekar ve Kavuklu, meddah, İbiş, hanendeler ve sazendeler, illüzyonist ve halk tiyatrosu gösterilerinden oluşan direklerarası eğlence düzenlenecek.
       Direklerarası eğlence sırasında, "19. yüzyıl İstanbulu" tarzında verandalı evlerde faytonlar, tramvay, tuğralar gibi malzemelerle süslenmiş dekorlarda muhallebici, kestaneci, bozacı, sahlepçi, şekerci, kıraathane - nargile, gözlemeci, kokoreççi, sucukçu, köfteci, çorbacı, pilavcı, börekçi, mantıcı, esansçı, lokumcu, pamuk helvacı ve macuncudan oluşan sokak satıcıları, çığırtkanlar eşliğinde satış yaparak nostaljik tadları yeni nesille buluşturacak.
       Feshane Festival Sarayı Halkla İlişkiler Müdürü Şeyda Mutlu da, 150 kişilik bir ekipten oluşan sokak satıcıları ve gösteri grubu için Anadolu Folk Topluluğu Göksenin İleri ile anlaşma yaptıklarını söyledi. Mutlu, aynı anda bin 500 kişinin iftar yemeği yiyebileceği 4 bin metrekarelik salonda, 30 gün boyunca 30 bin kişinin gelmesini beklediklerini kaydetti.

İftar menüsü dolarla

       Feshane'de iftar menülerinin fiyatlarıysa dolar üzerinden belirlendi. Menü fiyatları 15 - 21 dolar arasında değişiyor. Saat 20.00'den 24.00'e kadar sürecek Direklerarası Eğlence'ye giriş, kişi başı bir milyon 500 bin lira, 12 yaşından küçükler içinse bir milyon lira olarak tespit edildi. Yemek servisi için dışarıdan 350 kişilik ilave bir ekip geldi. Menülerde verilecek pastırma gibi yöresel yiyecekler kendi bölgelerinden özel olarak getirtildi.

5 yıldızlı 40 dolar

       Şule YÜCEBIYIK
       Yüzyılın son Ramazanı, beş yıldızlı otellerde beş yıldızlı iftar mönüleriyle karşılanıyor.
       Bu yıl İstanbul'un büyük otellerinde, iftar yemeklerine gelen talep eskisi gibi yoğun olmamakla beraber, son dakika rezervasyonları beklendiği belirtiliyor.
       İftar yemeklerinin fiyatı dolar üzerinden veriliyor. Birinci sınıf restoranlarda bir kişilik iftar yemeğinin fiyatı 7 milyon liradan başlıyor, 15 milyon liraya kadar çıkıyor.
       Beş yıldızlı otellerde ise bu fiyat 20 dolar ile 40 dolar arasında değişiyor. Depremden ötürü bu yıl, bazı dernekler ve siyasi partiler dev iftar yemeği organizasyonları yapmayacaklarını ilan ettiler. Ancak, bankalar, holdingler ve sivil toplum örgütleri bu yılda çalışanlarına veya üyelerine iftar yemeği verecek.
       Bu yıl hizmete giren Feshane Festival Sarayı aynı anda bin 500 kişiye yemek verebilen bir mekan olarak, bu tür organizasyonlar için yoğun taleple karşı karşıya.
       Feshane'nin Halkla İlişkiler Direktörü Şeyda Mutlu, Ramazan'ın 30 günü için de şimdiden rezervasyon aldıklarını söyledi. Feshane'de bin kişilik bir iftar organizasyonunun bedeli 15 bin dolar.
       Çırağan Sarayı'nda ise bin kişi için bu fiyat ortalama 30 bin dolara kadar yükseliyor.

       *The Marmara
       Canlı fasıl eşliğinde iftariyelikler, mantı, Karadeniz pideleri, kazan kebabı, ayvalı kuzu saray kebabı, patlıcan hünkar dolması, tiryaki kebabı, Türk - Osmanlı tatlılarından oluşan açık büfe: 9 milyon 500 bin lira.

       *Çırağan Sarayı
       12 çeşit iftariyelik, 3 çeşit çorba seçeneği, salata ve zeytinyağlı çeşitler, ana yemek, tatlı seçenekleri, salep, şerbet, boza, meyve suyu ve çay: 16 milyon.

       *Holiday İnn
       Canlı tasavvuf müziği eşliğinde, çeşitli iftariyelikler, çorba, ana yemek, salata: 13 milyon lira.

       *Dedeman
       Canlı fasıl eşliğinde açık büfe, çorba, iftariyelik, komposto, turşu, zeytinyağlı, salata, börek çeşitleri, kuzu tandır, piliç sarma, köfte, patates, pilav ve tatlı: 9 milyon lira.

       *Inter Hotels
       Inter Hotels zincirine bağlı La Maison, Memories, Cafe Contact, L'Appart restoranlarında; iftariyelik, çorba, zeytinyağlı, ana yemek, tatlı, çay ve kahve: 7 milyon lira.

       *Divan
       İftariyelikler, çorba çeşitleri, kebab seçenekleri, zeytinyağlı ve tatlı alternatifleri: 11 milyon lira

       *Ahırkapı Lokantası
       Ud ile canlı müzik eşliğinde iftariyelikler, çorba, salata, soğanlı kıymalı yumurta, zeytinyağlılar, börekler, piliç veya et yemekleri, tatlı çeşitleri: 6 milyon lira

       *Armada Sera
       Ev yapımı reçellerinde yer aldığı iftariyelikler, peynir tabakları, piliç çeşitleri, Kuzu tandır, Güllaç, kabak tatlısı, Armada şerbetleri: 7 milyon lira