The Others 'Kaçakçılara göz  açtırılmayacak'

'Kaçakçılara göz  açtırılmayacak'

26.02.2016 - 21:46 | Son Güncellenme:

Bakan Tüfenkci, imzalanan mutabakat zaptının ticari ilişkilerde  yaşanan sorunların çözümü açısından faydalı ve son derece önemli olduğunu bildirdi

Kaçakçılara göz  açtırılmayacak

Kaçakçılara göz  açtırılmayacak

Haberin Devamı


MİLLİYET LEFKOŞA

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Türkiye ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) arasında ortak gümrük komitesi kurulmasına ilişkin imzalanan mutabakat zaptı ile Doğu Akdeniz’de kaçak eşya trafiği ile mücadelenin ve teknik konularda yardımlaşmanın ileriye götürülmesinin amaçlandığını belirtti. Tüfenkci, KKTC'deki temasları çerçevesinde KKTC Maliye Bakanı Birikim Özgür ile makamında bir araya geldi. Burada heyetler arası görüşmenin ardından gümrük alanındaki hususların en üst düzeyde ele alınmasını sağlamak amacıyla ortak gümrük komitesi kurulmasına ilişkin mutabakat zaptı imzalandı. İmza töreninin ardından değerlendirmelerde bulunan Bakan Tüfenkci, KKTC’nin Türkiye açısından çok özel ve önemli bir yere sahip olduğunu söyledi. Bakan Tüfenkci, imzalanan mutabakat zaptının ticari ilişkilerde yaşanan sorunların çözümü açısından faydalı ve son derece önemli olduğunu bildirdi.

Haberin Devamı

Mutabakat zaptı hedefi

Türkiye’nin gümrük alanında etkin iş birliği için başta komşu ülkelerle ortak gümrük komitesi oluşturulması yönüne gittiğini anlatan Tüfenkci, "İmzaladığımız mutabakat zaptı ile hedefimiz, Doğu Akdeniz’de kaçak eşya trafiği ile mücadelenin ve teknik konularda yardımlaşmanın ileriye götürülmesi, gümrük idareleri arasında bilgi alış verişi, personel ve uzman değişiminin sağlanması, gerekli görülmesi halinde çalışma grupları tesis edilmesi ve KKTC gümrük idaresinin modernizasyonuna düzenli ve proje temelli katkı sağlanmasının yolunu açmak" dedi. İki ülke arasında oluşturulan ortak gümrük komitesi toplantılarının yılda bir kez yapılacağını dile getiren Tüfenkci, "Ziyaretimiz, sürdürülebilir kurumsal bir mekanizmanın tesisi açısından son derece önemli bir adımdır" ifadesini kullandı.

Türkiye ile iyi ilişkiler

Maliye Bakanı Birikim Özgür de ortak gümrük komitesi ve oluşturulacak çalışma gruplarıyla, düzenli ve planlı bir şekilde dünyadaki en iyi uygulamaların paylaşılmasının ve iki gümrük idaresi arasında veri akışının hızlandırılmasının sağlanacağını söyledi. Gümrüklerde daha hızlı işlem gerçekleştirilmesinin ekonomiye büyük katkı sağlayacağını vurgulayan Bakan Özgür, "Türkiye ile var olan iyi ilişkilerin somut iş birliği anlaşmalarıyla taçlandırılması son derece önemli" diye konuştu.