The Others Teravih nasıl kılınır?

Teravih nasıl kılınır?

25.12.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

ÇAPRAZ ATEŞ

Teravih nasıl kılınır

Teravih nasıl kılınır?

ÇAPRAZ ATEŞ

TUNA SAKALLI

Ramazan ayında kılınan teravih namazının uygulanışına ilahiyatçılar değişik yorumlar getiriyor. Geleneksel uygulamaya göre teravih 20 rekat olarak kılınıyor. Ancak, "rahatlama" anlamına gelen ve bu namazın rekatı konusunda farklı görüşler var. Prof. Dr. Yaşar Nuri Öztürk’ün de içinde bulunduğu bir grup ilahiyatçı, bu namazın 4 ya da 8 rekat ve evde kılınmasının doğru olduğunu belirtiyor. Diğer bazı ilahiyatçılar ise, Hz. Ömer’den bu yana 20 rekat olarak kılındığını ve yerleştiği şekliyle uygulanması gerektiğini savunuyorlar. Teravih kaç rekattır? Evde mi, camide mi kılınmalıdır? İşte uzman değerlendirmeleri...

Prof. Dr. Zekeriya Beyaz
Bu namazın camide kılınması yanlış
Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zekeriya Beyaz: Teravih, rahatlama kökünden gelir. İftardan sonra rahatlama anlamındadır. Peygamberimiz bu namazı bazen 4, bazen de 8 rekat ve hep evinde kılmıştır. Bu namazın, topluluk içinde ve 20 rekat olarak kılınmaya başlanması Hz. Ömer zamanında olmuştur. Bu namazın camide kılınması yanlıştır. 20 rekat olması ise fazladır. 4 veya 8 rekat kılınması uygundur. Fazlası kaliteyi düşürür. Rekatların çok olması, teravihin manevi zenginliğini kaybettirir. Müslüman bu namazı isterse hiç kılmaz. Bu durumda günah söz konusu değildir.

İstanbul Müftüsü Necati Tayyar Taş
Cemaatle ve 20 rekat kılınmalı
Teravih namazı 20 rekattır. Yatsı namazı kılındıktan sonra ve vitirden önce kılınır. Teravihin cemaatle kılınması sünneti kifayedir. Peygamberimiz Ramazan ayı içinde cemaatle hem yatsı, hem de teravih namazını kılmıştır. Hz. Muhammed’in ümmetine farz kılınmasından endişe ettiği için, evde de kılınabileceğini söyleyerek, teravih namazına gelmediği ve bu namazı kıldırmadığı rivayetler arasındadır. Peygamberimizin vefatından sonra, Ebu Bekir döneminde teravih namazları evlerde kılınıyordu. Hz. Ömer zamanında cemaatin ısrarlı arzuları üzerine cemaatle kılınır oldu. Hz. Ömer’in bir fermanıyla da ibadet bu şekilde disipline edildi. 20 rekat olarak yerleştı. Halifeler zamanında ve daha sonraları da bu şekilde devam etti. Ramazan ayının güzelliklerinden en güzeli teravih namazıdır. Bu namazda ruhların duyduğu haz Ramazan’ın bereketindendir. İslam’ı teneffüs eden sahabelerin yaptıkları bizim için "örfötür. Teravihisiz Ramazan’ı hiç kimse düşünmemiştir. Bu namaz 1400 yıldır bu şekilde kılınıyor. Hz. Ömer çok önemli bir kaynaktır. İnsanlar niye 20 rekatı değil de 8’i savunuyorlar! Hz. Ömer, herhalde canı istediği için "20 rekattır" demiyor!

Prof. Dr. Salih Akdemir
Bireysel bir namazdır
Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Salih Akdemir: Teravih, peygamberimizin sağlığında Ramazan’da kıldığı, nafile, farz olmayan bir namazdır. Evde kılınması daha uygundur. Müslümanlar peygamberimizin kıldığını görünce teravihi kulmaya başlamışlar. Peygamberimiz bu namazı sonraları evde kılmaya başlamış. Namaz, kaynaklara göre genelde 8 rekattır. Fakat bunu 20’ye kadar çıkaran rivayetler de var. Bu bireysel bir namazdır. Herhangi bir zamanda kılınabilir. Ayrıca çok hızlı bir tempoda kılınması, ibadetin ruhuna uygun değildir.

DİB Uzmanı Muzaffer Şahin
İhtilaflı bir konu
Diyanet İşleri Başkanlığı Uzmanı Muzaffer Şahin: Teravih namazının uygulanışı, İslam bilginleri arasında ihtilaflı bir konudur. Daha ağırlıklı olan "20 rekattır" diyen görüştür. Ama "12 rekat" ve "8 rekat" diyenler de var. Hz. Ömer döneminden itibaren uygulama 20 rekat olarak yerleşmiştir. Peygamberimizin 4 ya da 8 rekat kıldığı yolunda rivayetler de var. Biz bunları artık kişinin tercihine bırakıyoruz. İsteyen 12, isteyen 8, isteyen de 20 rekat kılıyor. Kuran’da buna ilişkin bir şey yok. Bu namazı kılmayan, bir farzı terk etmiş gibi günaha girmiş olmaz. İlk uygulama peygamberimiz tarafından yapılmıştır. Kendisi bazen evde, bazen camide kılmıştır.



ENTELLEKTÜEL BAKIŞ