Ege Tütünde Ege zirve yapacak

Tütünde Ege zirve yapacak

09.01.2018 - 01:08 | Son Güncellenme:

Ege Tütün İhracatçıları Birliği Başkanı Mahmut Özgener, sektörün Asya ülkelerinde büyüdüğünü söyledi, “Bu sene Ege Bölgesi’nin en büyük mahsulü geliyor” dedi

Tütünde Ege zirve yapacak

Ege Tütün İhracatçıları Birliği Başkanı Mahmut Özgener, sigara kullanımının ABD ve Avrupa ülkelerinde daralmasıyla tütün tüketiminin giderek azaldığını, Asya ülkelerinde ise pazarın büyüdüğü gözlemlediklerini ifade etti. Dünyanın önde gelen tütün üreticilerinden Türkiye’nin, tütün ve sigara ihracatından elde ettiği gelirin geçen yıl 1 milyar doları geçtiğini söyleyen Özgener, ülke genelinde 55 bin üreticinin bu yıl 90 bin tona yakın tütün üretmesini beklediklerini aktardı. Özgener, “Bu sene üretimin en fazla olduğu Ege Bölgesi’nde son yılların en büyük mahsulü geliyor. Bu durum 2018 yılı ihracat rakamına pozitif yansıyacaktır. Ege’de önceki yıl 46 bin ton olan üretimin 64-65 bin ton civarında gerçekleşmesi bekleniyor. Bu hakikaten ciddi bir artıştır” dedi.

Haberin Devamı

1 milyar dolar

Tütünde ihracatın sigara ve yaprak tütün olmak üzere iki farklı alanda yapıldığını, tütünde ABD, Belçika, Rusya’nın, sigarada ise İran, Bahreyn, Suudi Arabistan ve Irak’ın en önemli pazarlar olduğunu belirten Özgener, özellikle yaprak tütün tarafında ihracatı artırmaya odaklandıklarını bildirdi. Mahmut Özgener, Torba Yasa kapsamındaki düzenlemeyle tütünde işlenerek ihracat yapmak kaydıyla ithalata izin verildiğine dikkati çekti, Dahilde İşleme Rejimi kapsamında yapılacak bu ithalat sayesinde özellikle yaprak tütün ihracatının önemli ölçüde artacağına işaret etti. Tütün işleme tesislerinin sezona bağlı olarak yılın 4 ayı çalıştığını, hasat bittikten sonra ise kapandığını anlatan Özgener, yurt dışından getirilecek tütünlerin işlenmesiyle kapasitelerin yıl boyu kullanılabileceğini ve istihdamın artacağını kaydetti. Dünya genelinde tütün pazarının değiştiğini söyleyen Birlik Başkanı, Türkiye’nin tütün ve tütün mamulleri ihracatında 1 milyar dolara ulaşmasını beklediklerini kaydetti.