Vitrin Sağlığı yala!

Sağlığı yala!

03.06.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Sağlığı yala!

Sağlığı yala


Yaz mevsiminin bir numaralı tatlısı dondurma, bin bir çeşidiyle raflarda. Hala sağlığınıza dokunur diye yemekten kaçınıyorsanız, fena halde yanılıyorsunuz!


       Dondurmanın tarihi bundan 3 bin yıl önceye dayanıyor. İlk olarak Çinliler tarafından üretildiği biliniyor. İlk ticari dondurma tesisi ise 1851 yılında İngiltere’de kurulmuş. Bu tarihten itibaren dondurma sektörü o kadar hızlı gelişmiş ki, bazı beslenme uzmanları 20. yüzyılın ikinci yarısını “dondurma çağı" olarak nitelendiriyor. Dondurmanın ülkemizdeki gelişimine bakarsak, uzun süre ev, pastane, sokak ve otel dondurmacılığı çerçevesinde sınırlı bir şekilde üretildiğini görüyoruz. Ancak, çağdaş üretim tesislerinin kurulmasıyla birlikte dondurma üretimi ve tüketim alışkanlıkları da buna bağlı olarak gelişti.

       Sağlıklı beslenme
       Sağlıklı beslenme vücudumuzun, tüm besin öğelerinden (karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitamin ve mineraller) ihtiyaç duyduğu miktarda alabilmesi anlamına geliyor. Yiyeceklerin besin değeri, sahip oldukları besin öğelerinin miktarıyla doğru orantılı. Bu anlamda dondurma değişik besin öğelerini bünyesinde toplayan, besin değeri yüksek bir yiyecek. Dondurmada protein, karbonhidrat ve yağın yanı sıra A, C, D, E ve B grubu vitaminlerle kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, demir ve çinko gibi mineraller de bulunuyor.

       Hijyenik dondurma
       Gelişmiş ülkelerle karşılaştırıldığında ülkemizde dondurma tüketimi çok düşük seviyede. Bunun nedeni de dondurmayla ilgili uzun yıllardır süregelen yanlış inanışlar. Oysa homojenize ve pastörize edilmiş hijyenik dondurma, yalanarak ya da küçük parçalar halinde yendiği takdirde, solunum ve sindirim organlarını hiçbir suretle olumsuz yönde etkilemiyor. Ancak süt ürünlerinin çabuk bozulan ve yararlılıklarını hızla yitiren gıdalar olduğu unutulmamalı. İşte bu yüzden sağlık koşullarına uygun ortamda üretilen, gerektiği şekilde korunan ve sağlıklı ambalajlarda satışa sunulan dondurmalar tüketilmeli.

       Çocuk beslenmesi
       Çocuk beslenmesi, yetişkin beslenmesine göre farklı özellikler taşıyor. Bir başka deyişle çocuklar için beslenme, yetişkinler için olduğundan çok daha önemli. Çünkü beslenme bir çocuğun yalnız gelişimini değil, yaşımının tümünü etkiliyor. Çocuk beslenmesinde özel bir yeri olan besinlerden biri süt. Çocuklar açısından süt yaşamsal bir öneme sahip. Bir çocuğun sağlıklı bir şekilde büyümesi için yalnız doğumdan sonraki aylarda değil, çocukluk çağının tamamında yeterli miktarda süt alması gerekiyor. Bir süt ürünü olan dondurma da bu açıdan çocuk beslenmesinde önemli bir işlev üstleniyor. Çünkü dondurma karbonhidrat, yağ, protein ve enerji bakımından sütten daha zengin bir gıda maddesi. Vitamin ve mineralleri ise süte yakın miktarlarda içeriyor. Çocukların sağlıklı bir şekilde beslenebilmesine yardımcı oluyor.

       Bir rivayet
       Roma imparatoru Neron gladyatör dövüşlerini seyrederken kendisine lezzetli yemekler sunan çeşnicibaşıları ödüllendirirmiş. Bir gün onlardan biri, dağın tepesinden aldığı karı bir kapta toplamış. Kapta sıkışan karı, üzerine bal ve çeşitli meyve suları dökerek imparatora sunmuş. Neron o güne kadar tatmadığı bu yeni yiyeceğe bayılmış. Ertesi gün köle ordusunu kar toplamak üzere görevlendirmiş. Daha sonra karın üzerine ezilmiş meyve ve bal dökerek belki de tarihin ilk tutti frutti’sini yaratmış.

       Armut dondurması
       Malzeme:
  • 3 bardak su
  • 1 çorba kaşığı toz jelatin
  • 300 gr. toz şeker
  • 1 su bardağı armut suyu
  • 1 çorba kaşığı rendelenmiş armut
  • Bir miktar armut likörü
           Yapılışı: Su, şeker, jelatin ve armut rendesini bir kaba koyun. Ağır ateşte şeker eriyene kadar karıştırın. Karışımı kaynatın. Beş dakika karıştırmadan kaynamaya bırakın. Ocaktan indirerek soğutun. Soğuduktan sonra, armut suyunu ve armut likörünü kaba ilave edin. Tahta kaşıkla iyice karıştırın. Buzluğa koyarak dondurun. Ara sıra dolaptan çıkararak karıştırın.

           Havuçlu ve kimyonlu dondurma
           Malzeme:
  • 18 cl. taze havuç suyu
  • 4 cl. mango suyu
  • 1 çimdik toz kimyon
  • 1 çay kaşığı limon suyu
  • 20 gr. fruktoz (meyve şekeri)
  • 1 yumurta akının yarısı
  • 300 gr. mango
  • 120 gr. frenküzümü
  • 4 sap taze nane
           Yapılışı: Havuç, mango ve limon suyunu karıştırın. İçine kimyonla birlikte fruktozu ilave edin. Yumurta akını yoğun bir kıvama gelene dek çırpın ve meyve suyuyla karıştırın. Karışımı dondurun. Mango, frenküzümü ve naneyle dondurma bardaklarını süsleyin. Ortaya bir top dondurma koyup, üzerine kimyon serpin.

           Cevizli kremalı
           Malzeme:
  • 500 gr. krem şanti
  • 100 gr. toz şeker
  • 5 adet bütün yumurta
  • 200 gr. ceviz (kırılmış)
           Yapılışı: Krem şantiyi çırpın. Bir kaba boşaltın. Yumurta ve şekeri de çırpıp krem şantinin içine karıştırın. Kırık cevizi de ekleyip parfe kalıpları veya evdeki çeşitli derin kaplara boşaltın. Derin dondurucuya yerleştirin. 3 - 4 saat sonra çıkardığınız parfeyi kabından alıp dilimleyin ve istediğiniz gibi servis yapın.




  • Yazarlar