Yavuz Kocaömer

Yavuz Kocaömer

ykoca@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Uluslararası Paralimpik Komitesi (IPC) 7-9 Eylül 2018 tarihleri arasında Madrid’de bir ‘Üye Çalıştayı’ düzenledi. Bu Çalıştay’a Türkiye Milli Paralimpik Komitesi Genel Sekreteri İbrahim Gümüşdal, Hukuk Kurulu Başkanı Av. Mert Yaşar ve Yönetici Asistanı Ceren Demir katıldı.
Yaklaşık 165 ülkenin üye olduğu Uluslararası Paralimpik Komitesi’nin bu toplantısına 112 ülke yetkililerini gönderdi. Yapılan çalıştayda, Uluslararası Olimpiyat Komitesi ile Uluslararası Paralimpik Komitesi arasında 10 Mart 2018 tarihinde imzalanan iş birliği anlaşması, 2032 yılına kadar uzatıldı. Anlaşmaya göre IPC’ye sağlanacak bazı finansal destekler, oyunların yönetimi, paralimpik markası ve pazarlama hakları, yayın hakları gibi konularda işbirliği yapılacak. Bunun yanında, sporcu merkezli organizasyon ve sporcu konseyi stratejisi de çalıştayın gündem maddeleri arasındaydı. Önemli konulardan bir tanesi olan sınıflandırma da o günlerde masaya yatırıldı.
Çalıştayda bu yıl ki önemli konulardan bir tanesi de bir kısım bireysel ve takım sporlarının uluslararası federasyona devredilmesi idi. Bu bağlamda takım sporlarını bir kenara bırakırsak, okçuluk, masa tenisi, tenis, yelken, bisiklet, triatlon, taekwondo ve badminton sporları bundan böyle uluslararası federasyonlara bağlı her ülkenin, bu konularla ilgili engelsiz spor federasyonlarına bağlandı.
Daha önce de defalarca yazdık. Çok bilenler ‘Yavuz Kocaömer bedensel engelliler sporunu bitirmek istiyor’ falan gibi abuk subuk laflar ettiler. Bu bir uluslararası kural. Ülkemizde bunu şu anda bizdeki bilgilere göre uygulayan, yani engellileri çatısı altına alarak onlara branş açan yalnızca Türkiye Taekwondo Federasyonu. Bunun için Başkan Doç. Dr. Metin Şahin’e bir kez daha teşekkürlerimizi ve sevgilerimizi sunuyoruz.
Yaygın bir şekilde yapılan okçuluk, masa tenisi gibi sporlarımızın federasyonlarından da henüz bir ses yok. Halbuki bu karar yukarıda spor branşlarını saydığımız ulusal federasyonlar için bir mecburiyet. Bu konuda Spor Genel Müdürlüğü de çalışmaları askıya aldı. Şu anda hiçbir şey yapılmıyor.
Hele Türkiye Bisiklet Federasyonu’nun bu konudaki davranışlarını da daha önce yazmıştık. İşte bu koşullarda ülkemizde engelli sporlarımız, sporcularımızın, antrenörlerin ve kulüplerimizin destek ve çalışmaları ile ilerliyor.
Umarız bu konularda Gençlik ve Spor Bakanlığımız ilgili federasyonlarla görüşerek bir çözüm getirir.