Ali Nail Kubalı

Ali Nail Kubalı

ankubali@gmail.com

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Değerli okurlarım, geçen yazımda CHP’nin aldığı genel seçim sonuçlarına değinmiştim. Ama İzmir’den hiç söz etmemiştim.
Şimdi gelelim İzmir’e... Ben de İzmir’de CHP’nin daha yüksek oy alabileceğini ve daha fazla milletvekili çıkaracağını düşünüyordum. Bu nedenle daha yüksek oy bekleyen CHP’li İzmir’lilerin kızgınlıklarını anlayabiliyorum. Ancak bu kızgınlığı Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu‘na yönlendirmek için bir çaba müşahade ediyorum ki buna hak vermiyorum.
Deniliyor ki İzmir’de başarılı sonuç alınamamasının nedeni belediye hizmetlerinin ve vizyonunun yetersizliğidir. Büyükşehir Belediyesi’nde her işin arzu edildiği gibi yürüdüğünü söylemeye doğal olarak olanak yok. İzmir’de CHP’li bir belediye var. Belediye’de devletin bütün denetleme organları aralık vermeden, nefes aldırmadan denetim yapıyorlar. Yaşam İzmir Belediyesi için zor!
Ayrıca Aziz Kocaoğlu da hiç hatasız değil. Özellikle kendine yakın tuttuğu danışmanları, ve yöneticileri belirlemede başarılı olduğunu söylemeye olanak yok. Tek başına yapılan çabalarla bu büyüklükte bir yapının mükemmel yönetilmesine de olanak yok.
Bütün bunlar doğru olabilir ama elimizi vicdanımıza koyalım. Herşeyden önce Türkiye’de AKP oylarını yüzde 50’ye taşıyan bir Recep Tayyip Erdoğan rüzgarı... Hayır fırtınası... eserken İzmir’de CHP yüzde 43 oy alabilmiştir. Bu, memnun olmasak da iyi... Çok iyi, bir sonuçtur. Ben CHP’li olsam aynı sonucu tüm Türkiye’de almak için, İzmir’deki zaferi ülke çapında nasıl gerçekleştirebileceğimizi ciddi ve bilimsel olarak etüd ederdim!
Eğer İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin performans düşüklüğünün İzmir’de CHP’ye oy kaybettirdiğini iddia ediyorsanız, o zaman Türkiye’ye en başarılı belediye hizmetleri vermiş bulunan Eskişehir’de AKP’nin birinci parti olmasını nasıl açıklayacaksınız? Gerçekten de Eskişehir, belediye hizmetlerinde Türkiye’ye örnek gösteriliyordu. CHP’li belediyenin hizmetlerini görmek için Eskişehir’e otobüslerle ziyaretçi akıyordu. Ama Yılmaz Büyükerşen’in Eskişehir’inde CHP seçim kaybetti. AKP yüzde 44’ün üzerinde oy aldı!
Unutmamalıyız. Bu seçimler ulusal meclis için yapılmaktadır. Belediye seçimi değildir. Oylar belediyeleri değerlendirmek için verilmedi. Aziz Kocaoğlu kendi sınavını 2009 belediye seçimlerinde yüzde 54,99 oy alarak fevkalade parlak bir notla geçmiştir!...
Eğer bu seçimlerde CHP’nin daha da fazla oy almamasına neden aranıyorsa, CHP’liler bunu aday listelerinde aramalıdırlar. İzmirli CHP yöneticileri listelerin tertibinde daha fazla ağırlık koymalıydılar. CHP listelerine Ankara’dan monte edilen İzmir’in hiç tanımadığı bazı vasat isimler yerine İzmir’in çok daha değerli genç CHP’lilerinin, kendi öz çocuklarının, girmesi için mücadele etmeliydiler. Ben böyle bir çaba göremedim.
Ona rakip olabilme hevesi ile Aziz Kocaoğlu’nu yıpratmak bir dahaki yerel seçimlerde CHP’nin İzmir’i de kaybetmesine neden olabilir.
Benimki sadece bir dost uyarısı, değerli okurlarım!.