Can Şişman

Can Şişman

can.sisman@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

'Antidepresan' üstü 'Gözlerime Bak'la dijitali, hemen akabinde 'İkimize Birden' ve 'Ateşe Düştüm'le radyoları yakalayan Mert Demir artık müzik stilini iyiden iyiye oturttuğu 'Cehennemin Dibi' ile karşımızda. Kışımıza güneş, gülümüze diken olan 'Cehennemin Dibi' tüm dengesiyle cennetten düşen bir çiçek gibi...

Cehennemin Dibidir Mert Demirin ilaç pop yapmadığı yer

'Antidepresan'la başlayan "Merhaba arkadaşlar, benim adım Demir'lerden Mert" sürecini göz temasından mümkün mertebe uzak durarak şahane bir hava, cila attığı 'Gözlerime Bak'la devam ettiren Mert Demir, bir besteci ya da prodüktör olmanın haricinde iyi bir vokal ve yorumcu olduğunu da arabesk şarkılara getirdiği renkle kanıtladı.

Haberin Devamı

Radyoların son dönemdeki favori isimlerinden birine dönüşen Mert Demir, biraz 'İkimize Birden' ama çokça da 'Ateşe Düştüm'le hem radyo dostu, hem 'standart dinleyici' odaklı bir müzik de üretebildiğini gözler önüne sermişti.

Mert Demir'in yalnızca 'Ateşe Düştüm'den ya da 'Antidepresan'dan ibaret olmadığını kanıtlayan ilk 'gözler önündeki iş' her ne kadar 'Gözlerime Bak' olsa da Mert Demir'de çok daha fazlası var.

Acıyı bal eylemek parmaklarımızın ucunda

Anıl Durmuş'un 'Senden Yolum Geçmez'iyle başlayan "Bu adamın besteleri bir başka" sürecinde yeni liman biraz bizlerden çok uzakta bir bölge, affedersiniz ama 'Cehennemin Dibi'nde bir yer. Mert Demir'in yepyeni hit'i olan 'Cehennemin Dibi' ismine tezat gözükür şekilde 'ellerinde çiçekler, kapımızda sırılsıklam'lık single kapağıyla zaten kafadan "Yapmıştır yapacağını" dedirtmişti. Nitekim öyle de olmuş.

Cehennemin Dibidir Mert Demirin ilaç pop yapmadığı yer

Sabırsızlıkta nirvanaya ulaştığımız bu hız çağında 'Cehennemin Dibi'ni duyar duymaz "Ay ne o öyle negatiflik" diyorsanız 1- Muhtemelen anneniz sizi erken doğumla dünyaya getirmiştir, 2- Bu koşturmaca içinde acıyı bal eylemeyi unutacak kadar bencilleşmişsinizdir.

İlkinde 'kanlı kabul süreci' haricinde değiştirebileceğiniz bir şey yok. Ama ikincisini lehinize çevirmek çok net sizin elinizde, hatta direkt koordinat vermek gerekirse parmaklarımızın ucunda.

Acılar hesaba katılırken aşka tutunmak

Mert Demir 'Cehennemin Dibinde'ki mesajını şöyle devam ettiriyor: "Cehennemin dibidir senin olmadığın yer." Adam aşık, adam seviyor, adam aşk insanı. İşte budur. Acılar hesaba katılıyor ama yine de aşka tutunuluyor. Kötümserlik ve iyimserlik ya da nefret ve aşk arasındaki o yüksek duygu paydaşlığı ve iç içeliğini ancak ve ancak yaşayan bilir.

Haberin Devamı

Mert Demir'in şarkılarında aşk var ama daha da önemlisi pozitifliğin her an negatifliğe varabilecek o yüksek hali de gözler önünde.

'Cehennemin Dibi'ni -yazarken de bi' gülme tutmuyor değil- cennetten düşen bir çiçek ve bu çiçeğin peşinden gelen yonca bahçesine çeviren şey de zaten Mert Demir'deki gösterişsiz çoğulluk. Mert Demir arabesk, pop, elektronik, rap ve akla gelebilecek pek çok türü kasesine dolduruyor, kaşığıyla çorbayı karıştırıyor.

Cehennemin Dibidir Mert Demirin ilaç pop yapmadığı yer

Kombinler, sentezler, 'ilaç pop'lar

Dileyen limon ekleyebilir, isteyen tuz katabilir. Ama aroması zaten öyle dengeli ki Sertab Erener'in 'Aaa' şarkısında aşk ile demire büründüğü hal gibi bizler de Mert Demir'in müziğinin hem sade hem de iddiasına, kombinine, sentezine, 'ilaç pop'una tav oluyoruz hem de itinayla, zevkle, keyifle.

Haberin Devamı

Mert Demir, her ne kadar 'Antidepresan' öncesi de üretse de kalbimizin ilacı olmaya 'Antidepresan'la başladı ve devamını da afiyetle getiriyor. 'Cehennemin Dibi' gayet iyi ve radyo dostu ve sadece radyo dostu olmakla sınırlı kalmayıp dijital müzik platformlarında "Ben şarkımı kendim seçerim"ci gencoların da teşekkürünü, takdirini kazanıyor; sevgi-selma ve birtakım güzel kadın isimlerini duymayı sonsuz kere hak ediyor.

Cehennemin Dibidir Mert Demirin ilaç pop yapmadığı yer

Atmış, yetmiş, seksen milyon olarak göreceğiz

'Cehennemin Dibi' bugüne kadarki en büyük Mert Demir şarkısı mı, elbette değil. Keyifli ama çok daha gösterişlisini yapacağı, tüm dillere düetsiz, tek başına hit ve öfkesiz, kötülüksüz, Adolf Hitler'siz hit'ler bırakacağı da ortada.

'Cehennemin Dibi'yle kapattığı 2023'ün en büyük kazananlarından biri olmasını artık göz önünde de görmek lazım. Ki göreceğiz, çok güzel günler göreceğiz, en başta da Mert Demir'e sadece bakmayacağız, onu at-mış, oh!, yet-miş, oh!, sek-sen, oh! milyon kez, seksen milyon olarak göreceğiz. 'Kış Güneşi'mize selam olsun!

 

twitter.com/mayksisman
instagram.com/mayksisman
youtube.com/mayksisman
can.sisman@milliyet.com.tr