Can Şişman

Can Şişman

can.sisman@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Son yıllarda adını duymaya başladığımız çok fazla isim ve çok fazla üretim var. Bu şarkılardan birçoğu maalesef gözden kaçıyor. Ancak bir arkadaş ya da dost önerisiyle haberimiz oluyor çoğu zaman bu şarkılardan. Halbuki bir dinlemeye başladığınızda "Ben neden daha önce keşfetmemişim ya" dedirtiyor neredeyse hepsi. Lokal Ekspres tam da bu gerekli ihtiyaçtan doğdu. Bu seride Türkiye'nin müzik sahnesinden yeterince takdir görmeyen, dinlenme rakamlarında hak ettiği ilgiyi bulamayan ama aslında taş gibi olan şarkılar yer alıyor.

Haberin Devamı

Lokal Ekspres İlk 10, Şampiyon: Inji
Inji, Milliyet.com.tr'nin Youtube kanalında yayınlanan 'Uçuş Modu' programına konuk oldu.

Lokal Ekspres'te bu hafta ilk 10'da yer alan şarkılar sırasıyla şu şekilde:

💃🏻 Inji - Bellydancing

🐾 Blok3 - Salla Salla

🧳 Brek - Hem Gitmemiş Gibi Hem De Burdan Çok Uzakta

🏓 Melis Fis & Borqy - Kimler Kimler

🪩 Güneş - Pop

🤸🏻‍♂️ ATE - Teşekkür Ederim

🛼 Soft Analog - İstila

🚦 Evdeki Saat - Şehrin Işıkları

🚧 Madrigal - Yaşayamam Bu Benle

⚓️ İkilem - Bana Sorma

Lokal Ekspres İlk 10, Şampiyon: Inji

İkilem - Bana Sorma

İkilem, arabeskten pop ve alternatife, birçok dinleyicinin kalbine hitap eden bir grup. Radyoların favorisi olmayı başaran İkilem, son şarkıları 'Bana Sorma' ile belki bir 'Kaybolurum Gülüşünde', 'Bir Sebebi Var' ya da 'Bu Saatten Sonra etkisi yaratamadı henüz ama doğru yolda oldukları ortada.

İkilem'i benzerlerinden ayıran en önemli özellik ise elbette 'yaşsızlık' kısmı. Kendilerine özgü bir stil yaratan ve kombinlerinin 'kolay gözüken ama zor yakalanan' tılsımıyla 'yaşsız' olan İkilem henüz en büyük hit'lerini üretmiş değil. Ki bu güzel bir şey. Birçok şarkıları akılda kalıcı ve kolaylıkla eşlik edilebilir, üstelik de Türkiye için gerekli ve yeterli. Çok daha ters köşe bir iş yakışır mı, yakışır.

Lokal Ekspres İlk 10, Şampiyon: Inji

Madrigal - Yaşayamam Bu Benle

Madrigal grubu pandemi döneminin en büyük çıkışlarından birini yakalamıştı. 'Seni Dert Etmeler'in zamansız büyüklüğünün devamı 'Dip'le, 'Ne Zamandır Sendeyim'le ve 'Geçme Artık Sokağımdan'la gelmişti. Sezen Aksu'ya selam yollanan 'Ne Gemiler Yaktım'lı 'Yaşayamam Bu Benle' ise oldukça havalı.

Haberin Devamı

Retro havalardan karşımıza çıkan 'Yaşayamam Bu Benle' hem yaratıcı hem de oldukça havalı. Aynı anda hem havalı hem de popüler olabilmek oldukça zor belki ama Madrigal bunu çok iyi başarıyor. Bir şarkıyı duyduğunuzda "Tam Madrigal gibi hani" diyorsanız, ki dedik kardeşim dedik onu, evet grup gayet doğru yolda. 'Seni Dert Etmeler' gerçek bir başyapıttı belki ama 'Yaşayamam Bu Benle' de su gibi... Akıp gidiyor!

Lokal Ekspres İlk 10, Şampiyon: Inji

Evdeki Saat - Şehrin Işıkları

Evdeki Saat tıpkı Madrigal gibi son dönemin en büyük yıldızlarından biri. 'Uzunlar' ve 'Sustum'la oldukça gecikmeli bir şekilde radyo desteği gören Evdeki Saat, elektronik, alternatif ve pop'un aynı anda hem en yerel hem de en evrensel biçimlerinden birini gerçekleştiriyor. Son şarkı 'Şehrin Işıkları' oldukça dolu dolu, oldukça umut verici.

Ritmiyle en algılanabilir biçimde bir 'drum and bass' tadı veren 'Şehrin Işıkları' özellikle de sonlara doğru melodik açıdan yerelleşiyor ve tüm bunlar kocaman bir stillik eşliğinde yaşanıyor. İyi bir vokale eşlik eden 'şöyle bir durup düşünmelik sözler'e son derece havalı bir altyapı da eklenince 'Şehrin Işıkları' tam bir 'duş sonrası ferahlık' etkisi yaratıyor. Mentollü şampuan gibi hani.

Haberin Devamı

Lokal Ekspres İlk 10, Şampiyon: Inji

Soft Analog - İstila

Disco ve synthwave'in muazzam uyumuyla karşımıza çıkan, elektronik ve pop arasında şahane bir köprü kuran Soft Analog grubu son dönemin en umut veren yıldızlarından biri. Kadın vokalli pop ikililerine Türkiye'de pek rastlamamıştık ama Soft Analog nasıl da havalı, nasıl da ışıl ışıl.

'Dans İllüzyon' adını verdikleri ilk albümlerini en sonunda tamamlayan Soft Analog özellikle de 'İstila'yla acayip keyiflendiriyor. Dinamik, her kısmı hem keyiflendiren hem de şöyle 'bir yudum su' etkisi yaratan Soft Analog, ilerde çok daha ana akım bir ikiliye dönüşebilir, çünkü malzeme sağlam.

Danimarkalı Alphabeat'ten İngiliz La Roux'ya kadar daha önce yurt dışında örneklerine çok rastladığımız 'kadın vokalli pop' havasından 'İstila' gibi sağlam işlere ihtiyacımız var!

Lokal Ekspres İlk 10, Şampiyon: Inji

ATE - Teşekkür Ederim

'Diğer Yarım'la muazzam bir 'aydın karanlık' atmosferi yaratan ATE, yoluna en az 'Diğer Yarım' kadar kendine özgü bir şekilde devam ediyor. Rap'ten pop'a eşi benzerine Türkçe üretimde pek de kolay rastlamadığımız bir atmosfer yaratan ATE, bu kez vokalinin gücünü daha da net bir şekilde gösteriyor.

'Teşekkür Ederim' belki 'Diğer Yarım' kadar şöyle tuttuğunu kopartmıyor ama özellikle de muazzam nakarat ve vokali sayesinde ATE'nin bir sağlam gol daha atmasına vesile oluyor. 'Teşekkür Ederim'le beraber artık şunu biraz daha net söyleyebiliriz: ATE, atmosferik açıdan güçlü şarkılar ve güçlü vokaliyle, rap ve pop arasında 'karanlık' ama bir o kadar da umut veren bir köprü olmaya devam edecek.

Lokal Ekspres İlk 10, Şampiyon: Inji

Güneş - Pop

Güneş, son dönemin en büyük çıkışlarından birine sahip. Yeter mi, yetmez. Güneş peş peşe sağlam işlerle yoluna devam ediyor, bu esnada bizler de onun gelişimine tanıklık ediyoruz. Hani tam fikrimizi söyleyeceğiz ama Güneş öylesine hızlı bir üretim sürecinde ki affedersiniz iki çift laf söyleyemiyor, araya giremiyoruz.

Espri yapıyoruz, Güneş öylesine konsantre ki üretimine, çok doğru yolda. Son albümü 'Pop'a adını veren şarkı ise albümün incisi. Öylesine havalı, öylesine keyifli ki en az 10 defa daha dinleme isteği doğuruyor dinleyicide. Bu müthiş bir şey Güneş için. Hem kolay algılanabilir hem de uzun soluklu işlerle, hem genç hem de kalıcı işlere imza atıyor. E haliyle onu daha çok tanıma isteği doğuruyor.

Lokal Ekspres İlk 10, Şampiyon: Inji

Melis Fis & Borqy - Kimler Kimler

Son dönemin en tatlı ortaklıklarından biri Melis Fis ve Borqy ikilisine ait. 'Kimler Kimler' öylesine tatlı ve keyifli ki yüzünüzde bir tebessüm oluşmadan dinlemeniz pek de mümkün değil. Üstelik bu tatlı ortaklığa bir de muhteşem 'revize 90'lar' tadı eklenince e ortaya çok da keyifli bir tümevarım çıkıyor.

Özellikle de Borqy'nin devreye girdiği kısımda şarkı bir anda havalara uçuyor ve Melis Fis'in başlattığı çizgi muhteşem bir ahenkle tamamlanıyor. Yerel ve evrensel arasında oldukça sempatik bir köprü kuran Melis Fis ve Borqy yalnızca 'Kimler Kimler'de değil başka şarkılarda da düet düşünmeli. Çünkü kimya muhteşem uyumlu ve pardon da gerekli. Tabii ikisi de isterse. Teklif var ısrar yok.

Lokal Ekspres İlk 10, Şampiyon: Inji

Brek - Hem Gitmemiş Gibi Hem De Burdan Çok Uzakta

Beck'i bilirsiniz. Alternatif çizgide rock'tan da pop'tan da oldukça takdir gören, havalı bir ağabeyimizdir kendisi. İyi şarkı yazar, iyi söyler, keyif verir. Bir tarzı vardır ve havalıdır. Türkiye'den en az Beck gibi şöyle hepimize stilinden vokaline "Çok iyi yaaa" dedirtebilecek bir erkek vokal arıyorduk ya aslında uzun zamandır. Brek adeta içimizdeki sesi duymuş.

'1990' adını verdiği albümüyle karşımıza çıkan Brek, albümünün muhteşem incisi 'Hem Gitmemiş Gibi Hem De Burdan Çok Uzakta' ile Radiohead dinleyenlerden tutun da en pop'çulara kadar herkesi muhakkak yakalayabilecek bir işe imza atmış. En az 1 yıl boyunca radyolarda çalma garantili, şöyle zihin açan, havalı, "Sonunda be!" dedirten oldukça sağlam bir şarkı bu şarkı. Brek çok iyi, çok klas, çok havalı. Nazar boncuklu kolye yapalım boyunlara.

Lokal Ekspres İlk 10, Şampiyon: Inji

Blok3 - Salla Salla

Trap, rap, hip & hop gibi türlerin Türkiye'deki dinleyicileri arasında Blok3 oldukça dikkat çeken bir isme dönüşüyor. 'Salla Salla' ile herkesi şaşırtan Blok3 gerçekten herkesi yakalayabilecek sözler yazmış, inanılmaz akılda kalıcı bir melodi bulmuş ve daha da önemlisi gerçek bir hit yaratmış.

'Salla Salla' son dönemin en güçlü nakaratlarından birine sahip. Melodisinden sözlerine öyle bir nakarat ki şarkı yalnızca nakarattan ibaret olsa dahi bu şarkı tutardı ve tutar zaten. Blok3 eğer 'agresif rap'çi' gibi göze çarpan imajındaki 'agresif'liğini bir çıt törpüleyebilirse, evet, bu istikrarla iyi işler yapmaya devam edebilir.

Lokal Ekspres İlk 10, Şampiyon: Inji

Inji - Bellydancing

Lokal Ekspres İlk 10'da şampiyon Inji... 'Bellydancing'le ortalığı kasıp kavuran Inji, geçtiğimiz günlerde Milliyet.com.tr'nin Youtube hesabında yayına başlayan 'Uçuş Modu' programının da ilk konuğu olmuştu. Aslında üretimine 'Gaslight'la 2022'de başladığında bizler zaten onun ilerde neler yapabileceğinin farkındaydık. Fakat 'Bellydancing' sadece onu değil bizleri de şaşırtacak kadar çok sevildi Türkiye'de.

Ki perşembenin gelişi çarşambadan belliydi. 'Bored' ile ona şöyle bir 'Molatik' olduğumuzda henüz kimse onun pozitif ilerleyişinin farkında değildi. 'Bored'un pozitifliğine yaptığımız vurgunun akabinde 'Bellydancing' gibi bir muazzamlık elbette onu bir anda tüm Türkiye'nin merak ettiği bir isme dönüştürdü.

İngiltere'de başta yeryüzünün en deli dolu idolü Jack Saunders olmak üzere BBC Radio 1'dan tam destek gören, en az birkaç defa bizler gibi dinleyicilerin de severek takip ettiği 'Future Artists' programının konuğu olan ve son dönemde hak ettiği gibi Türkiye'de de keşfedilen Inji gerçekten umut veriyor.

 

twitter.com/mayksisman
instagram.com/mayksisman
youtube.com/mayksisman
can.sisman@milliyet.com.tr