Didem Özel Tümer

Didem Özel Tümer

didem.tumer@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, “5’inci nesil savaş uçağımız Kaan’ı çok yakın zamanda uçuracağız. 2028 itibarıyla seri üretimi başlayacak. Yapay zeka entegre edilmiş 6’ncı nesil savaş uçağı için de şimdiden çalışmaya başladık” dedi. Görgün 2023’de ihracat rakamının yüzde 27 artışla 5,5 milyar dolara, ihracat kilogram değerinin 65 dolara, bazı ürünlerde ise 10 bin dolara ulaştığını, 10,2 milyar dolarlık yeni sözleşme imzalandığını söyledi. 185 ülkeye 230 farklı ürün ihraç edildiğini vurgulayan Görgün, “Oluşan birikimi sivil alanlara, özellikle enerji, ulaşım, akıllı şehircilik, sinyalizasyon sistemleri ve sağlık alanına yaygınlaştırma niyetimiz var” diye konuştu.

Haberin Devamı

Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün: ‘2024 sürprizlerle dolu bir yıl olacak’

Savunma Sanayii Başkanı Görgün, 2024 yılı projelerini medya kuruluşlarının Ankara temsilcileriyle paylaştı. Toplantıya Milliyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Didem Özel Tümer de katıldı.

Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, kurumun 2023 gerçekleşmelerini ve 2024 projelerini medya kuruluşlarının Ankara temsilcileriyle paylaştı. Görgün özetle şunları söyledi:

BİRİKİM SİVİL ALANA TAŞINACAK: 2022 ihracat rakamı yüzde 27 artarak 5.5 milyar doları buldu. 2023’te 10.2 milyar dolarlık yeni sözleşme imzaladık. Bu güvenin neticesi. 2022’de savunma sanayi ihracatı kg başına 57 dolardı, 2023’de 65 dolar. Katma değerimiz artıyor. Bazı ürünlerimizin kg başı değeri 10 bin doların üzerinde. Afrika’da bir ekip bir ülkeye helikopter teslimatı yapmak üzere orada. Radar sistemlerimiz ihraç edilebilir boyutlara geldi. Bir önceki yıl 170 ülkeye ürün ihraç ederken geçen sene 185 ülkeye ihraç ettik. 230 farklı çeşitte ürün ihraç ediyoruz. İHA SİHA ihraç eden ve üreten ilk 3 ülke arasındayız. Uçak gemisi yapan 10 ülkeden biriyiz. Torpido da 5 ülkeden biriyiz. Bazı ürünlerde çok az ülkenin üretebildiği ürünleri üretebilir hale geldik. Oluşan birikimi sivil alanlara yaygınlaştırmak üzere faaliyetlerimiz olacak. Özellikle enerji, ulaşım, akıllı şehircilik, sinyalizasyon sistemleri ve sağlık alanına yaygınlaştırma niyetimiz var

Haberin Devamı

6.NESİL İÇİN ÇALIŞILIYOR: 5’inci nesil savaş uçağımız Kaan’ı çok yakın zamanda uçuracağız. 2028 itibarıyla seri üretimi başlayacak. Yapay zeka entegre edilmiş 6’ncı nesil savaş uçağı için de şimdiden çalışmaya başladık.

MOTORDA HEDEF SERİ ÜRETİME YETİŞTİRMEK: (KAAN’ın motorunun ABD ile üretileceği iddiası) Milli Muharip Uçak KAAN’ın motoru için yurt içinde özgün bir çalışma yürütülüyor. Var olan tüm sistemlerimiz için motorlarımızı kendimiz üretiyoruz. TB3 tamamen yerli motorla uçuyor. KAAN’ın motoru için çok ayrı bir ekip, uzun zamandır çalışıyor. TR Motor bu işin bir parçası. Bizim planımız kendi ürettiğimiz motorun seri üretime yetişmesi. Platform ve motor çalışmaları birlikte başladı. Uçağın ihtiyaç duyduğu itki gücü ve enerji ihtiyacını karşılayabilecek bir motor tasarımıyla başlandı ve devam ediyor. Seri üretime başladığımızda motorumuzu alamıyor gibi durum olmasını istemiyoruz. KAAN’ın Türkiye’deki motor üretiminde bir ortaklık yok.

ASELFLIR’IN SERİ ÜRETİMİ BAŞLIYOR: (Daha önce Kanada’dan ithal edilen kameralar) Alınacak kameraları tamamen askıya aldık. Yerli ve milli en iyisini üretiyoruz. Bizim ürettiğimiz kamera şu anda ihtiyaç duyulan kameradan çok çok daha iyi. Bunun bir önceki versiyonunu da yapmıştık. CATS kamerası da kullanılıyordu. CATS kamerası 15 ülkeye ihraç edildi. Bahsettiğimiz ASELFLIR-500 kamerasının kalifikasyon testleri bitti. Her yönüyle daha iyi olan bir kamera. Bunun da bu ay seri üretimi başlıyor. İlk siparişlerini birkaç gün içinde şirkete vereceğiz.

Haberin Devamı

Savunma Sanayii’nin 2024 iş planı

19 Ocak’ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla deniz platformlarının teslimat törenlerinin yapılacağını belirten SSB Başkanı, 2024’ün sürprizler dolu bir yıl olacağını vurgulayarak yapılacaklarının bir kısmını duyurdu:

* İkinci lojistik destek gemisi Üsteğmen Arif Ekmekçi’nin, ikmal gemisi Derya’nın kabulü, MİLGEM’in 5. tedarik gemisi İstanbul fırkateyninin teslimatı, Preveze sınıfı denizaltıların modernizasyonu yapılacak. Yeni tip denizaltı Piri Reis teste girecek, TCG Sakarya’nın testleri tamamlanacak. Murat Reis’in havuza çekim faaliyetleri başlayacak.

* KAAN’ın ilk uçuşu olacak.

* F-16 yapısal projesinin teslimatları başlayacak.

* GÖKBEY helikopteri jandarmaya teslim edilecek.

* Genel maksat helikopterlerinin teslimi olacak.

* AESA burun radarının testleri devam edecek.

* Elektronik harp sistemlerinde tasarımlar devam edecek.

* Havadan ikmal kontrol uçaklarının elektronik destek sistemleri teslim edilecek.

* İHA’lar için geliştirilen kameraların seri üretimleri başlayacak.

* ASELPOD sistemlerinin teslimatları hızlanacak.

* Milli Data Link Projesi kapsamında geliştirilen sistemler uçaklara entegre edilecek.

* Tanksavar füzelerin uzun menzilli olanları teslim edilecek.

* Hava savunma sistemi SİPER’in uzun menzilli versiyonu Ürün-2’nin test faaliyetleri devam edecek.

* BOZDOĞAN ve GÖKDOĞAN füzeleri kabul testleri için hazır, harp başlıklı testleri yapılacak.