Porselen lamina diş nedir ve nasıl yapılır?

3 Mayıs 2024

Porselen laminalar, diğer bilinen ismiyle "tırnak porselenler"  estetik bir gülümseme elde etmek için kullanılan ince, özel olarak yapılmış porselen kaplamalardır. 

Porselen lamina işlemi, dişlerin ön yüzeyine yapıştırılan diş formundaki ince porselenlerin uygulanmasıyla gerçekleştirilir. 

Lamina uygulaması için ilk adım, dişlerin hazırlanmasıdır. Bu hazırlık sürecinde biz hekimler ya dişe hiç dokunmayız ya da dişteki estetik problemin şiddetine göre dişlerin küçük bir kısmını hafifçe törpüler ve şekillendirebiliriz. 

Ardından, dişlerin üzerinden ölçü alıp ve laboratuvarda özel olarak üretilen porselen laminaların hazırlanmasını sağlarız. 

Porselen laminalar hazırlandıktan sonra dişlerin üzerine yerleştirir ve yapıştırırız. Bu işlem sonrasında, laminalar dişlerin doğal görünümünü yeniden kazandırırken, aynı zamanda daha beyaz, düzgün ve estetik bir gülümseme elde etmeyi sağlar. 

Porselen lamina uygulaması, dişlerin şeklini, boyutunu ve rengini iyileştirmek için

Yazının Devamı

3 maddede implantların ömrünü nasıl uzatabiliriz?

30 Mart 2024

Günümüzde implantlar diş eksikliklerini tamamlamada en iyi çözümlerden biridir.

İmplant tedavisinden sonra implantların ömrünü uzatmak ve hatta ömür boyu kullanmak bizim elimizde.

Peki implantlarımızın ömrünü uzatmak için nelere dikkat etmeliyiz, 3 madde halinde bakalım... 

1. İmplantlarda da dişler gibi eğer bakımı iyi yapılmazsa diş eti iltihabı ve kemik erimesi oluşabilir. Bu nedenle ağzımızda implant varsa dişlerimize göstermemiz gereken özenin aynısını implantlarımıza da göstermeli ve günde iki kere mutlaka dişlerimizi fırçalamalıyız.

2. Dişlerimiz bakterilere karşı bağışıklık sistemi sayesinde doğal bir bariyer oluştururlar ve aslında bakımsız ağızlarda bile diş etinin iltihaplanması, dişin etrafındaki kemiğin iltihaba bağlı olarak erimeye başlaması zaman alır. Ancak implantlarda bu doğal bariyer yoktur. Dolayısıyla implantlarımızın bakteriye en açık bölgesi olan implant ile diş etinin birleştiği boyun bölgesinin iyi temizlenmesi önemlidir. Dolayısıyla fırçanın ulaşamadığı, implantın arayüzlerdeki boyun bölgesinin diş ipi ve ağız

Yazının Devamı

Dişlerimiz için faydalı olabilecek 3 meyve

15 Mart 2024

Yediğimiz şeyler dişlerimize zarar verebildiği kadar fayda da sağlayabilir... Dişlerimize faydalı olabilecek 3 meyve neymiş ve nasıl faydası var, gelin beraber bakalım: 

1- Özellikle diş eti sağlığına faydalı olan C vitamini içeriği ile portakal ve mandalina gibi besinler ile antioksidan özelliği ile nar da diş eti sağlığı için önemli bir besin kaynağıdır.

2- İçerdiği vitamin ve minerallerin yanı sıra sert ve lifli yapısından dolayı havuç ve elma gibi sebze ve meyveler de dişlerimizde hem mekanik temizliği sağlar hem de diş yapısının kuvvetlenmesine yardımcı olur.

3- İyi lif kaynaklarından hurma, kuru üzüm ve incir gibi kuru meyveler de dişlerin koruyacak meyvelerdir. Ancak tüm meyveler için ortak söyleyebileceğimiz şey içerdikleri yüksek şeker oranından dolayı yedikten sonra bir bardak su içip ağzımızdaki şeker miktarını azaltmalıyız. Ayrıca dişimize yapışan kuru meyveler varsa bunları da mutlaka fırçalamalıyız. Aksi takdirde dişleri koruyalım derken çürümesine sebep olabiliriz.

Yazının Devamı

3 maddede diş eti sağlığını korumanın yolu

8 Mart 2024

Dişlerimizin sağlığı kadar diş etlerimizin de sağlıklı olması kendi dişlerimizi uzun yıllar kullanabilmemiz için çok önemlidir.

Diş etlerimizin sağlığını nasıl koruruz 3 maddede aşağıya yazdım okuyabilirsiniz.

1. Dişlerimizi çürüklerden korumak için günde iki kere fırçalamamız şart. Bu fırçalamayı doğru yaparak diş etlerimizin de sağlıklı olmasını sağlayabiliriz. Diş etlerimizin sağlıklı olması için en önemli şeylerden biri diş taşı oluşumunu engellemektir. Diş taşları da ilk olarak diş eti cebi dediğimiz diş ile diş etinin birleştiği yerde bulunan ortalama 1 mm derinliğinde ceplerde oluşmaya başlar. Bu ceplerin içinde bakteri plağı ve diş taşı oluşumunu engellemek için fırçamızı diş eti cebinin içine girecek şekilde 45 derece açıyla ve fırçanın yarısı dişe yarısı diş etine gelecek şekilde yerleştirip dairesel hareketlerle fırçalarsak diş eti cebinin içinde biriken bakteri plağını sertleşmeden ve diş taşına dönüşmeden o bölgeden uzaklaştırmış oluruz.

2. Sigara içenlere kötü bir haberim var çünkü sigara

Yazının Devamı

Diş çekimi sonrası ağız bakımı nasıl olur?

1 Mart 2024

Diş çekimi, bazen kaçınılmaz bir prosedür olabilir. ve hastalarımız için bu süreçte doğru ağız bakımı uygulamak, hızlı ve sağlıklı bir iyileşme için kritik bir öneme sahiptir.

Bu yazıda, diş çekimi sonrası ağız bakımında dikkat edilmesi gereken temel şeylerden bahsedeceğim:

Diş çekimi sonrasında, ilk 24 saatte hafif kanama ve şişlik görülebilir. Bu durumun kontrolü için, hastalara gazlı bez kullanarak hafif baskı (ısırma şeklinde) uygulamalarını öneriyoruz. Soğuk buz torbası uygulaması da şişliği azaltabilir. Ağrı, diş çekimi sonrasında görülebilen bir durumdur. Eğer doktorunuz tarafından reçete edilen ağrı kesicileri ağrınız oldukça önerildiği şekilde kullanırsanız bu kısmı ağrısız atlatmanız mümkün olacaktır. Eğer diş çekimi sırasında dikiş atıldıysa, bu bölgeye dokunmamanız ve diş hekiminizin önerdiği antiseptik solüsyonları (gargara) kullanarak temizlik yapmanızı doğru olacaktır.

Ağız hijyeni, iyileşme sürecinde enfeksiyon riskini azaltmanın önemli bir parçasıdır. Ancak, diş çekimi bölgesine

Yazının Devamı

A'dan Z'ye doğru diş fırçalama teknikleri

15 Şubat 2024

Ağız sağlığı, genel sağlığımızı etkileyen kritik bir faktördür. Bu nedenle, ağız sağlığını korumak için düzenli diş fırçalama alışkanlıkları hayati bir öneme sahiptir. İşte diş hekimi olarak benim önerdiğim doğru diş fırçalama ipuçları:

Ağız sağlığınızı korumak için uygun bir diş fırçası seçimi oldukça önemlidir. Orta sertlikte kıllara sahip, küçük başlıklı bir fırça, dişlerin arasına ulaşmada ve etkili bir temizlik sağlamada yardımcı olabilir. Ayrıca, ergonomik bir kolu olan fırçalar, diş fırçalama sürecini daha konforlu hale getirebilir.

Fırça teknikleri, diş fırçalamanın başarısını belirleyen kilit noktalardan biridir. Fırçayı diş yüzeyine 45 derece açıyla yerleştirerek, diş eti çizgisine nazikçe temas ettirin. Kısa, dairesel hareketlerle ve diş etlerine masaj yaparak, plak birikimini azaltabilir ve diş eti sağlığınızı güçlendirebilirsiniz.

Hızlı bir diş fırçalama, istenilen temizliği sağlamaz. Her diş yüzeyine yeterli zaman ayırmak, dişlerin arasındaki plakları etkili bir şekilde

Yazının Devamı

Diş travmaları: Acil durumlarda doğru müdahale

8 Şubat 2024

Merhabalar, bugünkü yazımda klinikte karşılaştığımız ancak toplumda nasıl davranılması konusunda oldukça az bilgi sahibi olunan bir konudan bahsedeceğim, dişlere gelen travmalar... 

Diş travmaları, beklenmeyen kazalar sonucu oluşabilen acil durumları içerir. Bu tür durumlarla karşılaşıldığında, hızlı ve doğru müdahale büyük önem taşır. İşte diş travmalarıyla ilgili bilmeniz gereken temel bilgiler ve acil durumlarda yapılması gerekenler: 

1. Dişlerin kopması veya çatlaması

Eğer bir diş kırılır veya tamamen koparsa, hemen ağız içindeki parçayı temiz bir bezle veya peçeteyle yanınıza alarak diş hekimine ulaşın. Eğer parça yere düşmüşse, mümkünse temiz suyla yıkamadan önce üzerindeki kirleri nazikçe temizleyin. 

2. Dişin yerinden çıkması

Dişin çıkması durumunda, temiz bir bezle kök yüzeyine dokunmadan dişi yanınıza alın. Dişi tutan kişi bir yetişkin değilse, süt dişiyse veya dişi temizleme konusunda deneyimsizse, dişi temiz suyla hafifçe yıkayabilir ve süt içerisinde saklayabilirsiniz. Hızlıca diş hekiminize

Yazının Devamı

Ağız ve diş sağlığında vitaminlerin önemi

26 Ocak 2024

Ağız ve diş sağlığı, genel sağlığınızı etkileyen önemli bir unsurdur. Dişlerinizin ve diş etlerinizin sağlıklı olması, günlük aktivitelerinizi rahatça sürdürebilmeniz ve genel yaşam kalitenizi artırmanız için hayati öneme sahiptir. Bu noktada, vitaminlerin ağız ve diş sağlığı üzerindeki etkilerinden bahsetmek istiyorum.

Havuçta bulunan A vitamini, diş minesinin güçlenmesine yardımcı olur ve bu da diş çürüklerini önlemede kritik bir rol oynar.

Portakal, mandalina gibi meyvelerin yanı sıra maydanoz gibi yeşilliklerde de bolca bulunan C vitamini, diş etlerinizin sağlıklı kalmasını sağlayarak diş eti hastalıklarını engeller.

Somon balığı gibi yağlı balıklar, kırmızı et ve yumurta sarısının yanı sıra güneş ışınlarından da alabileceğiniz D vitamini, kalsiyum ve fosfor gibi minerallerin diş minesine emilimini artırır, bu da diş sağlığınızı olumlu yönde etkiler.

Domates, ıspanak, brokoli ve şalgam gibi sebzelerden alabileceğiniz K vitamini ise diş etlerinin sağlığını korur ve kan pıhtılaşmasını düzenler.

Bu vitaminlerin yeterli alımı, diş çürükleri, diş eti iltihaplanmaları

Yazının Devamı