Ebru Omurcalı

Ebru Omurcalı

ebruomurcali@gmail.com

Tüm Yazıları

Yaz gelince meyveler renklenir; manavlar, pazarlar, market reyonları çeşitlenir. Bunlar arasında en çok ilgiyi görenlerden biri de kiraz. Düşük kalorisi nedeniyle tatlı ve pastalarda isabetli bir seçimdir. İşte size kirazla yapacağınız birkaç tarif:

KiRAZLI & CEViZLi PASTA

Malzemeler: (6 kişilik)
Hamur: n 1 su bardağı toz şeker
3 adet yumurta n 1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvı yağ n 2 su bardağı un
1 paket kabartma tozu n 3 çorba kaşığı kakao n 1 çay bardağı ceviz içi

Krema: n 3 su bardağı süt n 1 çay bardağı krema n 6 çorba kaşığı toz şeker
3 çorba kaşığı mısır nişastası
1,5 çorba kaşığı un
2 çorba kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı vanilya

Üzerine:
15-20 adet ceviz
15-20 adet kiraz
1 çay bardağı kiraz reçeli

HAZIRLANIŞI: Keki hazırlamak için; yumurta ve toz şekeri, krema kıvamını alıncaya kadar çırpın. Süt ve sıvı yağı ekleyerek karıştırın. Kalan hamur malzemelerini de ekleyin ve birbirine yedirin. Yağlanmış kalıba hamuru boşaltın. 170 derecede ısıtılmış fırında 40-45 dakika pişirin. Pişen kek soğuyunca kalıptan çıkartın ve ortadan ikiye bölün. Arasına ve üzerine krema sürün. Buzdolabında 2-3 saat dinlendirin. Kiraz, ceviz ve reçelle süsleyerek servis yapın.
Kremayı hazırlamak için; süt, toz şeker, un ve nişastayı karıştırarak, koyulaşana kadar pişirin. Tereyağı, krema ve vanilyayı ekleyip çırpın.

Haberin Devamı

KiRAZ REÇELi

Malzemeler: (6 kişilik)
1 kg. kiraz n 1 çay bardağı su
3 su bardağı toz şeker
1 tatlı kaşığı limon suyu
1 çay kaşığı tereyağı

HAZIRLANIŞI: Kirazların saplarını kopartın, çay kaşığı sapıyla dikkatlice çekirdeklerini çıkartın (Çekirdekli de pişirebilirsiniz). Üzerine toz şeker serpin ve bir gece, kapağı kapalı olarak bekletin. Ertesi gün suyunu ve tereyağını koyun, köpüklerini alarak kaynatın. Kıvamı koyulaşınca limon suyunu ekleyin ve karıştırın. Temiz kavanozlara koyarak serin ve gölge bir yerde saklayın.
Not: Kiraz reçelini tatlı ve hamur işlerinde de kullanabilirsiniz.

KiRAZ ÇÖREĞi

Malzemeler: (6 kişilik)
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı sıvı yağ
1 adet yumurta
1 adet yumurta akı
1 çorba kaşığı toz şeker n 1 çorba kaşığı kuru maya n 1 çay kaşığı tuz
Arasına: n Yarım su bardağı kiraz reçeli
Üzerine: n 1 su bardağı tereyağı n 2 adet yumurta sarısı n 1 çay bardağı fındık içi n Pudra şekeri (serpmek için)

Haberin Devamı

HAZIRLANIŞI: Hamur malzemelerini karıştırın ve yoğurun. Kapağını kapatarak oda sıcaklığında hacmi iki katına çıkana kadar bekleyin. Hamur-dan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartın ve unlanmış tezgahta açın. Üzerine tereyağı sürün ve reçeli paylaştırın. Hamuru bohça şeklinde kapatın ve yağlanmış tepsiye dizin. Oda sıcaklığında 40 dakika bekletin. Üzerine yumurta sarısı sürüp fındık serpin. 180 derecede ısıtılmış fırında altın rengini alıncaya kadar pişirin. Pudra şekeri serperek servis yapın.

KiRAZLI KURABiYE

Malzemeler: (6-8 kişilik):
1 su bardağı tereyağı
2 adet yumurta
1 su bardağı pudra şekeri
1 su bardağından iki parmak eksik mısır nişastası
2,5 su bardağı un (azar azar ekleyin)
Yarım çay kaşığı tuz
1 su bardağı çekirdekleri ayıklanmış kiraz

HAZIRLANIŞI: Yumurta, pudra şekeri ve tereyağını çırpın. Nişasta, tuz ve unu azar azar ekleyerek hamuru hazırlayın. Elinize yapışmayan yumuşak bir hamur elde edin. Ayıklanmış kirazı, una bulayarak hamuru yedirin. Hamurun üzerini kapatın ve buzdolabında yarım saat dinlendirin. Unlanmış tezgahta hamuru yarım parmak kalınlığında açın. Bardak yardımıyla hamurdan yuvarlaklar kesin ve yağlanmış tepsiye dizin. 200 derecede ısıtılmış fırında 30 dakika pişirin.

Haberin Devamı

KiRAZLI TATLI POLENTA

Malzemeler: (6 kişilik)
4 su bardağı su
1 su bardağı süt
1.5 su bardağı mısır unu
3 çorba kaşığı tereyağı
7 çorba kaşığı toz şeker

HAZIRLANIŞI: Su, süt ve tereyağını bir taşım kaynatın. Hızlıca mısır ununu ve şekeri ekleyip koyulaşıncaya kadar pişirin. Polentayı ıslatılmış kalıba boşaltın. Üzerine kirazları koyun. Buzdolabında 2 saat soğuttuktan sonra dilimleyerek servis yapın.