Ebru Omurcalı

Ebru Omurcalı

ebruomurcali@gmail.com

Tüm Yazıları

Çin ve Türkistan’dan Anadolu’ya gelen kayısı, binlerce yıldır sofralarımızı süslüyor. Ülkemizde özellikle Malatya ve civarında en güzel meyvelerini sunuyor. Kayısının bilinen 1500'den fazla çeşidi var. Taze meyvesi kadar, kurusu da tam bir şifa kaynağı. Çekirdeği ve çekirdeğinden elde edilen yağ, kozmetik sektörünün vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Saray ve halk mutfağımızda kayısılı pek çok çeşide rastlıyoruz. Pilavlar, tavuklu ve etli yemekler, tatlılar, şerbetler, kompostolar, hamur işleri kayısılarla lezzetleniyor.

EVDE KAYISI KURUTMA
n Kayısıları yıkayıp kurulayın.
n Temiz bir çarşaf üzerine kayısıları yerleştirin ve güneşte 2 gün bekletin.
n Sap kısmına doğru çekirdekleri iterek çıkartın (pırtlatma ).
n Rengi dönene ve sertleşene kadar kurutmaya devam edin.
n Temiz bir bez torbaya koyarak serin ve gölge bir yerde muhafaza edin.

Haberin Devamı

BALLI KAYISI KURABİYE

Malzemeler (6 kişilik) n 12 adet milföy hamuru n 6 adet kayısı n 1.5 çorba kaşığı toz badem n 1 tatlı kaşığı rendelenmiş limon kabuğu n 2 çorba kaşığı kayısı marmelatı n 1 çorba kaşığı bal n 1 adet yumurta akı

Hazırlanışı: Milföyleri küçük elipsler halinde kesin. Orta kısımlarını kabarmaması için çatalla delin. Bal, marmelat, limon rendesi ve badem tozunu karıştırın. Milföylerin ortasına karışımı sürün. Kayısıları dilimleyip üzerine koyun. Hamurun kenarlarına yumurta akı sürün. 180 derecede ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirin.

PUDiNGLi& KAYISILI PAY

Hazırlanışı: Tereyağı, yumurta ve toz şekeri krema kıvamını alıncaya kadar çırpın. Unu yavaş yavaş ekleyin ve tüm hamur malzemelerini karıştırın. Koyu boza kıvamında bir hamur hazırlayın. Hamurdan yarım su bardağı ayırın ve un ilave ederek sert bir hamur yapın. Yağlanmış kek kalıbına hamuru boşaltın. Hazırladığınız sert hamuru rendeleyerek hamurun üzerini kaplayın. 170 derecede ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirin. Pişen keki fırından çıkartın ve soğuyunca enine olacak şekilde ikiye bölün. Hazırladığınız kremayı kekin arasına sürün. Buzdolabında 2 saat dinlendirin. Pudra şekeri serperek servis edin.
Kayısılı puding hazırlanışı: Süt, un ve toz şekeri karıştırarak koyula-şana kadar pişirin. Tereyağını ilave edip mikserle 5 dakika çırpın. İkiye bölünmüş kayısı ve hindistan cevizini ekleyin. Arada sırada karıştırarak soğutun.

Haberin Devamı

Malzemeler (6 kişilik)
Hamur için: n 1 su bardağı tereyağı
n 2 adet yumurta n 4 çorba kaşığı toz şeker n 1 çay bardağı yoğurt
n 1 çay bardağı krema n 1 paket kabartma tozu n 3 su bardağı un
Kayıslı puding için: n 1 su bardağı süt n 2 çorba kaşığı un
n 2 çorba kaşığı toz şeker
n 2 çorba kaşığı hindistan cevizi
n 8 adet kayısı
Üzeri için: n 1 çorba kaşığı pudra şekeri

KAYISILI BABKA

Malzemeler (6 kişilik)
n 4 su bardağı un
n Yarım su bardağı toz şeker n 1 paket yaş maya n 2 çay bardağı süt n 8 çorba kaşığı tereyağı n 2 çorba kaşığı sıvı yağ n 2 yumurta n 1 tatlı kaşığı vanilya n 1 tatlı kaşığı tarçın n 1 çay kaşığı tuz
Kayısılı sos için:
n 500 gr. kayısı
n 350 gr. toz şeker
Üzeri için
n 1 adet yumurta sarısı n 1 çorba kaşığı sıvı yağ
n 1 tatlı kaşığı limon suyu
n 1 çay bardağı badem içi

Haberin Devamı

Hazırlanışı: Ilık sütün içine tereyağını koyun ve eritin. Tüm hamur malzemelerini bir kapta karıştırın. Elinize yapışmayan, elastik bir hamur hazırlayın. Gerekirse azar azar un ya da süt ekleyin. Hamurun üzerini kapatarak 1 saat oda ısısında bekletin. Hamuru iki parçaya bölün ve unlanmış tezgahta bir parmak kalınlığında açın. Üzerine kayısılı karışımı paylaştırın. Hamurları rulo şeklinde sarın ve birbirine dolayarak yağlan-mış kek kalıbına yerleştirin. Üzerine yumurtayla çırpılmış yağ sürüp badem serpin. 170 derecede ısıtılmış fırında, altın rengini alıncaya kadar pişirin.
Kayısılı sos hazırlanışı: Çekirdekleri çıkartılmış kayısı ve toz şekeri kısık ateşte koyulaşıncaya kadar pişirin. Limon suyunu ekleyerek karıştırın.

FIRINDA KAYISILI KREM

Malzemeler (6 kişilik) n 12 adet kayısı n 1 çorba kaşığı tereyağı n Pudra şekeri
Krem için: n Yarım çay bardağı kayısı marmelatı n 4 çorba kaşığı un
n Yarım su bardağı süt n 1 çay bardağı krema n 2 adet yumurta
n 3 çorba kaşığı toz şeker
n 1 tatlı kaşığı vanilya
n Yarım çay kaşığı muskat rendesi

Hazırlanışı: Yumurtaları krema kıvamını alıncaya kadar toz şekerle beraber çırpın. Un, süt, krema, marmelat, vanilya ve muskatı ekleyerek birleştirin. Yağlanmış güveçlere karışımı paylaştırın. Üzerine dilimlenmiş kayısıları batırın. 180 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık 20 dakika pembeleşene kadar pişirin. Pudra şekeri serperek servis edin.