Ebru Omurcalı

Ebru Omurcalı

ebruomurcali@gmail.com

Tüm Yazıları

Renkli ve mis kokulu lezzetleriyle bardaklarda yerini alan soğuk içecekler, aslında geleneksel olarak yüzyıllardır damaklarımızı şenlen- dirmekte. Kar ve buzun içeceklere katılmasından bu yana, sıcak günlerin ferahlatıcı iksirleri oldular. Hatta şerbet iyice karlandırılıp ‘sorbet’ adını aldı.
Özellikle Osmanlı döneminde şerbetler ve şerbetçiler gözdeydi. Bademden güle, baldan sirkeye, fıstıktan baharata, ve çiçeklere kadar pek çok koku ile renk şerbetlerin ana maddesini oluşturdu.
Kültürümüzde, ikramın ötesinde şerbet sunumunun adabı, anlamı ve incelikleri var. Kız isteme, söz kesme, doğum, düğün ve kutlamalarda şerbet ikram edilir. Yaşam da aynı tatlılıkla akıp gitsin diye...
Günümüz modası içeceklerin başında, ticari ürünler de dahil olmak üzere; soğuk çaylar, kahveler, frozenlar, dondurmalı meyve içecekleri, buzlu ve sütlü içecekler gelir. Her ne kadar hazır satılsalar da evde yapılanların lezzeti hep daha güzeldir bana göre. İşte bu haftanın lezzet iksirleri...

Haberin Devamı

BUZLU ÇAY

Malzemeler (5 kişilik)

7 tatlı kaşığı çay

5 su bardağı su

1 adet limon

Yarım demet nane

Toz şeker

Buz

Hazırlanışı: Suyunuzu çaydanlıkta kaynatın ve demlikteki çaya ekleyerek 10 dakika dinlendirin. Demlenmiş çayı süzerek cam bir sürahiye boşaltın. Altın sarısı renk alıncaya kadar su ekleyin. Dilimlenmiş limon, toz şeker ve nane yapraklarını koyup üzerini kapatın. Karışımı 2 saat buzdolabında soğutun. Buz küpleriyle beraber servis edin.

ÇİLEKLİ& DONDURMALI SHAKE

Malzemeler (6 kişilik)

750 gr. çilek

4 su bardağı soğuk süt

4 top vanilyalı dondurma

6 tatlı kaşığı bal veya pudra şekeri

1 çorba kaşığı hindistan cevizi

1 su bardağı buz

Hazırlanışı: Çilekleri yıkayın ve saplarını kesin. Sütle beraber mikserden geçirin. Üzerine buz, bal, hindistan cevizi ve dondurmayı ekleyerek tekrar karıştırın. Karışımı bardaklara paylaştırın. Çilek ve taze naneyle süsleyerek servis edin.

KARPUZ FROZEN

Malzemeler (6 kişilik)

4 su bardağı küp doğranmış karpuz (çekirdeksiz)

6 tatlı kaşığı pudra şekeri

1 su bardağı buz

Taze nane yaprakları
Hazırlanışı: Pudra şekeri ve buzu mikserde karıştırın. Karpuzları ekleyin ve parçaları tamamen yok olmayacak şekilde tekrar karıştırın. Karışımı bardaklara paylaştırın. Taze nane ve buzla beraber servis edin.

Haberin Devamı

ViŞNE ŞURUBU

Malzemeler (5 kişilik)

2 kg. vişne

5 su bardağı toz şeker

1 adet limon suyu

1 adet çubuk tarçın

Hazırlanışı: Vişneleri yıkayın, sap ve çekirdeklerini çıkratın. Tencereye toz şeker, kırılmış tarçın ve vişneyi kat kat döşeyin. Tencerenin kapağını kapatın ve bir gece buzdolabında bekletin. Ertesi gün iyice bastırarak şekerle vişneyi karıştırın ve tekrar buzdolabına koyun. Karışımı bir gece daha buzdolabında bekletin. Vişneler iyice suyunu bıraktığında bir taşım kaynatıp soğutun. Karışımı ezerek tülbentten geçirin ve cam bir kavanoza koyun. Servis sırasında bardaklara vişne şurubunu paylaştırın. Üzerine arzu ettiğiniz kadar su ve buz koyarak servis yapın.

Haberin Devamı

ZENCEFiLLi LiMONATA

Malzemeler (6-8 kişilik)

5 adet limon suyu ve kabukları n 2 adet portakal suyu ve kabukları

1 su bardağı toz şeker

1 tatlı kaşığı zencefil

5-6 dal taze nane

4 bardak su
Hazırlanışı: Rendelenmiş meyve kabuklarını, zencefil rendesi, 2 çorba kaşığı toz şeker ve taze naneyle beraber iyice ovun. Üzerini streçle kapatıp 1 gece buzdolabında bekletin. Ertesi gün zerine; sıktığınız portakal ve limon suyunu, toz şeker ve suyunu koyun. Karıştırarak şekeri eritin. Süzgeçle karışımı süzün ve üzerini kapatarak buzdolabında soğuttuktan sonra nane yaprakları
ve dilim limonla servis edin.

GÜL ŞERBETi

Malzemeler (6 kişilik)

500 gr. kokulu gül yaprağı

2 su bardağı toz şeker

1 adet yumurta akı

4-5 bardak su

Hazırlanışı: Tencereye suyu koyup kaynatın. Gül yapraklarını ekleyerek bir taşım daha kaynattıktan sonra tencerenin kapağı kapalı olarak soğutun. Ayrı bir kasede yumurta akını çırpın. Toz şekerle beraber yumurta akını tekrar tencereye koyun ve birlikte bir taşım kaynatın. Kaynamış şurubu, temiz bir bezle süzerek, kapaklı cam bir kaseye boşaltın. Soğuyunca, gül yaprakları serperek servis edin.