Ebru Omurcalı

Ebru Omurcalı

ebruomurcali@gmail.com

Tüm Yazıları

Çay saati kuşkusuz günün en keyifli anlarından biridir. Bu hafta size yerken anne elinden çıkmış gibi seveceğiniz tuzlu tarifler vereceğim

Hamur işi, duygularımızdan etkilenen yemeklerin başındadır bana göre. Ne zaman kendimi iyi hissetsem hamurlar kabarır, çörekler daha bir lezzetli olur. Sadece duygular değil tabii ki, güzel ve lezzetli hamur işleri yapmanın da incelikleri var. İşte birkaç ipucu:
- Mayalı hamur hazırlarken hamurda kullanacağınız sıvı ılık olmalı.
- Yoğurduktan sonra bekletmek istemezseniz, şekil verdikten sonra hamurunuzu mayalandırabilirsiniz.
- Hamuru mayalandırırken tezgaha un serpin ve üzerine nemli bir tülbent örtün.
- Mayasız poğaça hamurunuzu fazla hazırlayıp şekil verdikten sonra derin dondurucuda saklayabilirsiniz.
- Poğaça hamurunu yoğurduktan sonra yarım saat dinlendirin.
- Poğaça harcı hazırlarken harcın çok nemli olmamasına özen gösterin.
- Hamurun lezzetini artırmak için baharat ilave edebilirsiniz.

Haberin Devamı

BATON ÇÖREK

- 6 adet yufka n 1 su bardağı su
- 1 su bardağı süt

Harç:
- 1 su bardağı lor peyniri
- Yarım su bardağı rendelenmiş kaşar peynir
- 1 su bardağı kıyılmış maydanoz
-1 tatlı kaşığı pul biber
-1 çay kaşığı toz biber

Sos:
- Yarım su bardağı sıvı yağ
- 1 su bardağı yoğurt
-1 çay kaşığı kabartma tozu
-1 adet yumurta
-Tuz, kırmızı biber

HAZIRLANIŞI:
Sos malzemelerini bir kasede iyice çırpın. Yufkaları ikişerli gruplara ayırıp aralarına sos sürün; ortadan keserek 8 adet üçgene ayırın. Harç malzemelerini karıştırın. Yufkaların kenarına harcı yerleştirin ve iri sigara börekleri şeklinde sarın. Su ve süt karışımına çörekleri batırın ve yağlanmış tepsiye dizin. 170 derecede ısıtılmış fırında pişirin.

KIYMALI POĞAÇA

Hamur:
- 4 su bardağı un (azar azar eklenecek)
-1 adet yumurta
- 4 çorba kaşığı tereyağı
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- Yarım su bardağı yoğurt
- 1 çay bardağı kaymak
- 1 paket kabartma tozu
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı kırmızı biber

Harç:
- 1 su bardağı rendelenmiş beyaz peynir
- Yarım demet kıyılmış maydanoz
- 1 tatlı kaşığı pul biber

Üzerine:
n 1 adet yumurta sarısı
n Susam ve çörek otu

Haberin Devamı

HAZIRLANIŞI:
Kaymak, yumurta, tereyağı, zeytinyağı ve yoğurdu karıştırın. Unu azar azar ekleyerek hamur malzemelerini yoğurun. Elinize yapışmayan yumuşak bir hamur hazırlamak için gerekirse un ilave edin. Hamurun üzerini kapatın ve yarım saat dinlendirin. Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp avcunuzla açın. İçine harcı paylaş-tırın ve yarım ay şeklinde kapatın.
Poğaçaları yağlanmış tepsiye dizin. Üzerine yumurta sarısı sürün, susam ve çörek otu serpin. 180 derecede ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirin.

PATATESLi SARMA

Hamur:
- 5 - 5.5 su bardağı un (azar azar eklenecek)
- 1 su bardağı süt (ılık)
- Yarım su bardağı sıvı yağ
- Yarım su bardağı erimiş tereyağı
-1 paket yaş maya
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz

Üzerine:
- 1 adet yumurta sarısı

Harç:
-1 adet haşlanmış patates
-1 su bardağı rendelenniş peynir
- Yarım demet taze nane

Haberin Devamı

HAZIRLANIŞI:
Unu azar azar ekleyerek malzemeleri yoğurun. Elinize yapışmayan yumuşak bir hamur hazırlamak için un ya da süt ekleyebilirsiniz. Hamurun üzerini kapatın, 1 saat oda ısısında dinlendirin.
Hamurdan bezeler kopartın ve unlanmış tezgahta açın. Kenarına harcı koyun, rulo şeklinde sarın. Ruloyu kendi etrafında dolayın ve yağlanmış tepsiye dizin. Hamuru yarım saat daha dinlendirin. Üzerine yumurta sarısı sürün ve 175 derecede ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirin.

KIYMALI KESME

Hamur:
- 2 su bardağı un
- 8 çorba kaşığı tereyağı (soğuk olacak)
-2 çorba kaşığı krema
- 1 adet yumurta
- 1 çay kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
- 1 çay kaşığı tuz
- 2 çorba kaşığı buzlu su (gerekirse eklenecek)

Harç:
- 200 gr. kıyma
- 1 adet kuru soğan
- 2 adet sivri biber

HAZIRLANIŞI:
Küp doğranmış kuru soğan, biber ve kıymayı birlikte kavurun. Tereyağını küp şeklinde doğrayın. Hamur malzemelerini bir kasede yoğurun. Gerekirse buzlu su ekleyerek sert bir hamur hazırlayın. Hamuru iki eşit parçaya bölün.
Hamurları unlanmış tezgahta merdaneyle yarım parmak kalınlığında açın. Yağlanmış kalıba ilk kısmını yayın. Kıymalı harcı üzerine koyun. Diğer hamurla harcı kapatın ve buzdolabında yarım saat dinlendirin. Üzerine yumurta sarısı sürün ve 170 derecede ısıtılmış fırında altın rengini alıncaya kadar pişirin.
Oda ısısında ılık hale gelince, dilimleyerek servis yapın.