Ebru Omurcalı

Ebru Omurcalı

ebruomurcali@gmail.com

Tüm Yazıları

Etlisi, peynirlisi, tavuklusu, baharatlısı, gevreği derken pide hamurunu hemen her şeyle birleştirebilirsiniz. Pide pişiriken fırınınızı yüksek ısıda tutmalısınız. Çabuk pişmesi, gevrekliğini ve lezzetini artırır. Harcı koyarken kenarlara kadar yaymalısınız. Böylece ısının etkisiyle ortaya toplanmasını önlersiniz. Özellikle etli harçların kuru olmamasına özen göstermelisiniz. Eğer etiniz az yağlıysa biraz sıvı yağ, harcınız kuruysa da biraz suyla kıvamı gevşetebilirsiniz.

Etlisi, peynirlisi, tavuklusu, baharatlısı, gevreği derken pide hamurunu hemen her şeyle birleştirebilirsiniz. Pide pişiriken fırınınızı yüksek ısıda tutmalısınız. Çabuk pişmesi, gevrekliğini ve lezzetini artırır. Harcı koyarken kenarlara kadar yaymalısınız. Böylece ısının etkisiyle ortaya toplanmasını önlersiniz. Özellikle etli harçların kuru olmamasına özen göstermelisiniz. Eğer etiniz az yağlıysa biraz sıvı yağ, harcınız kuruysa da biraz suyla kıvamı gevşetebilirsiniz.

Haberin Devamı

ZAHTERLi&SUSAMLI PiDE

Malzemeler (6 kişilik)
n 4 su bardağı un
n 1 tatlı kaşığı tuz
n 5 çorba kaşığı zeytinyağı
n 2 çorba kaşığı tereyağı
n 1 su bardağı ılık su
n 2 çorba kaşığı yoğurt
Üzeri için:
n 2 çorba kaşığı tahin
n 2 çorba kaşığı zahter n 1 tatlı kaşığı tuz n 2 çorba kaşığı sumak n 1 çorba kaşığı susam
n 1 çorba kaşığı çörek otu n 2 çorba kaşığı zeytinyağı

Hazırlanışı: Mayayı ve ılık suyu geniş bir kaba koyun ve hacmi iki katına çıkana kadar bekleyin. Unu ve tuzu karıştırın ve ortasını havuz gibi açarak, mayalı suyu ve tüm hamur malzemelerini koyup yoğurun. Hamurunuzun kıvamı, çekince kolayca sönen ve elinize yapışmayacak şekilde olmalıdır. Eğer gerekirse azar azar su ya da un ekleyip kıvamını ayarlayın. Yoğurduğunuz hamurun üzerine nemli bir bez örterek, hamur 2 katına çıkana kadar oda sıcaklığında bekletin. Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar kopartın ve yarım parmak kalınlığında açın. Üzerine koyacağınız tüm malzemeleri bir kapta karıştırın, fırına koymadan önce üzerlerine sürün. 220 derecede ısıtılmış fırında altın rengini alana kadar pişirin.

Haberin Devamı

REYHANLI LOKMA PiDE

Malzemeler (6 kişilik)
Hamur için: n Yarım paket yaş maya
n 1 çay kaşığı karbonat n 4 çorba kaşığı zeytinyağı n 2.5 su bardağı un
n 2 çay bardağı su n Tuz
Üzeri için: n 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri n Yarım su bardağı taze soğan n 2 çorba kaşığı maydanoz n Yarım demet reyhan n 1 adet yumurta n Karabiber
Hazırlanışı: Suyu azar azar ekleyerek hamur malzemelerini yoğurun. Elinize yapışmayan, yumuşak bir hamur hazırlamak için gerekirse un ya da su ekleyin. Üzerini kapatarak oda ısısında bir saat dinlendirin. Unlanmış tezgahta hamuru yarım parmak kalınlığında açın. Hamurdan bardak yardımıyla yuvarlaklar kesin ve yağlanmış fırın tepsisine dizin. Kıyılmış reyhan, taze soğan, maydanoz, yumurta ve karabiberi elinizle hafif ovarak karıştırın. Peyniri ekleyip harmanlayın. Hamurların üzerine harcı paylaştırın. 15 dakika daha oda ısısında beklettikten sonra 180 derecede ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirin.

Haberin Devamı

KIYMALI VE KAŞARLI PiDE

Malzemeler (6 kişilik)
Hamuru için: n 4 su bardağı un n 1 su bardağı ılık su n Yarım su bardağı süt n 1 çorba kaşığı kuru maya n 1 tatlı kaşığı tuz n 6 çorba kaşığı tereyağı
Kıymalı harç için: n 300 gr. kıyma
n 1 adet kuru soğan n 4 adet sivri biber n 1 tatlı kaşığı kırmızı biber
n 1 tatlı kaşığı karabiber n Tuz
Üzeri için: n 1 adet yumurta sarısı
n 6 çorba kaşığı sıvı yağ n Yarım su bardağı rendelenmiş kaşar
Hazırlanışı: Ilık suda mayayı eritin ve oda sıcaklığında bekleterek, hacminin iki katına çıkmasını sağlayın. Mayayla beraber diğer hamur malzemelerini yoğurun ve elastik bir hamur elde etmek için gerekirse azar azar un ya da su ilave edin. Hamurunuzu oda sıcaklığında mayalanması için 1 saat bekletin. Hamurunuzdan yumurta büyüklüğünde parçalar kopartın. Unlanmış tezgahta yarım parmak kalınlığında açın. Kenarlarına boşluk bırakarak üzerine kıymalı harcı paylaştırın. Kenarlarını üzerine doğru kapatın. Kenarlarına yumurtayla karıştırılmış sıvı yağ sürün. 200 derecede ısıtılmış fırında altın rengini alıncaya kadar pişirin.
Kıymalı harcı hazırlamak için; ayrı bir kasede, çok ince kıyılmış kuru soğan, sivri biber, baharatlar, kaşar peyniri ve kıymayı yoğurun.

BiBERLi VE TAVUKLU PiDE

Malzemeler (6 kişilik)
Hamur için: n 4 su bardağı un n 1 su bardağı ılık su azar azar eklenecek
n 1 çay bardağı süt n 1 tatlı kaşığı toz şeker n 1.5 tatlı kaşığı kuru maya n 1 çay kaşığı tuz n 4 çorba kaşığı zeytinyağı
Harç için: n 250 gr. tavuk kıyma n 1 adet kırmızı biber n 4 adet sivri biber n 2 çorba kaşığı tereyağı n 1 adet kuru soğan n 1 çay kaşığı pul biber
n Yarım çay kaşığı karabiber n 1 çay kaşığı kekik n 1 çay kaşığı biberiye
n 1 tatlı kaşığı fesleğen n Tuz n 3 çorba kaşığı ceviz içi n 4 çorba kaşığı sıvı yağ
Hazırlanışı: Ilık suya maya ve toz şekeri koyarak karıştırın. Hacmi iki katına çıkana kadar bekleyin. Diğer hamur malzemeleriyle mayayı karıştırarak yoğurun. Elastik bir hamur hazırlayın. Gerekirse azar azar un ya da su ilave edin. Hamuru oda ısısında 1 saat dinlendirin. Hamuru 6 bezeye ayırın. Unlanmış tezgahta yarım parmak açın. Ortasına harcı koyup kenarlarını içe doğru katlayın. Hamurun kenarlarına sıvı yağ sürün ve 200 derecede ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirin.
Harcı hazırlamak için; tereyağında tavuk kıymasını suyunu çekene kadar kavurun. Doğranmış kuru soğan ve biberleri ekleyerek soteleyin. Baharatını ve cevizini ilave edip harmanlayın.