Ebru Omurcalı

Ebru Omurcalı

ebruomurcali@gmail.com

Tüm Yazıları

Ülkemizde ekmek israfı maalesef oldukça yüksek boyutta. Mutfakta yapılacak tasarruflar kesemize, paramıza bereket olarak geri dönecektir. Ekmeğimizi fazla aldıysak, uzun süre korumak için poşete sararak buzdolabında, dilimleyerek derin dondurucuda, kızartarak kavanozlarda saklayabiliriz. Tüm saklama koşullarına rağmen yine de fazla ekmek aldıysak; çöpe atmak yerine farklı tariflerle değerlendirmek, yapılacak en güzel mutfak hareketlerinin başında gelir.

EKMEKLi TAVA BÖREĞi

Ha­zır­la­nı­şı: Ge­niş bir ta­va­da, küp doğ­ran­mış so­ğan­la­rı zey­tin­ya­ğın­da, şef­faf­la­şa­na ka­dar ka­vu­run. Üze­ri­ne doğ­ran­mış pa­ta­tes­le­ri ko­ya­rak so­te­le­yin. Ay­rı bir ka­se­de, yu­mur­ta­la­rı ba­ha­rat, ka­bart­ma to­zu, ga­le­ta unu, kı­yıl­mış may­da­noz, süt ve pey­nir­le be­ra­ber iyi­ce çır­pın. Seb­ze­le­ri düz­gün bir şe­kil­de ta­va­ya ya­yın. Yu­mur­ta­lı ka­rı­şı­mı seb­ze­le­rin üze­ri­ne dö­kün. Bir sü­re son­ra di­ğer ta­ra­fı­nı çe­vi­re­rek iki yü­zü­nü de eşit şe­kil­de kı­zar­tın ve di­lim­le­ye­rek
ser­vis edin.

Haberin Devamı

Malzemeler (6 kişilik)
n 6 adet yumurta
n 1 adet patates
n Yarım su bardağı galeta unu
n 1 çay bardağı süt
n 1 çay kaşığı kabartma tozu
n 6 çorba kaşığı zeytinyağı
n 1 adet kuru soğan
n 1 çay bardağı kıyılmış maydanoz
n Yarım su bardağı rendelenmiş peynir
n Tuz, karabiber
n 1 tatlı kaşığı fesleğen

KARAMELLi EKMEK TATLISI

Malzemeler (6 kişilik)
n 10 dilim ekmek (parmak kalınlığında) n 1.5 su bardağı su n 1.5 su bardağı toz şeker n Ceviz
Limon kreması için
n 3 su bardağı süt
n 2 çorba kaşığı un
n 3 çorba kaşığı buğday nişastası
n 1 limonun kabuğu rendesi n 4 çorba kaşığı toz şeker n 3 çorba kaşığı tereyağı
Havuçlu balkabağı kreması için
n 1 adet havuç n 2 su bardağı doğranmış balkabağı n 5 çorba kaşığı toz şeker
n 1 çay bardağı su

Hazırlanışı: Ekmekleri fırında kızartın, cam tepsiye dizin. Şekeri tencereye koyun, kahverengileşinceye kadar pişirin. Suyu ekleyin ve karıştırın. Şerbeti ekmeklerin üzerine dökün.
Limon kreması için Süt, nişasta, un ve toz şekeri koyulaşana kadar pişirin. Tereyağını ekleyin ve karıştırın. Ekmeklerin üzerine kremayı yayın.
Havuçlu krema için Malzemeleri tencereye koyun, yumuşayıncaya kadar pişirin. El mikseri ile pürüzsüz hale getirin. Sonra limon kremasının üzerine yayın. Buzdolabında 2-3 saat dinlendirdikten sonra üzerine ceviz serperek servis edin.

Haberin Devamı

NOHUTLU & KAŞARLI CiZLEME

Hazırlanışı: Nohutları bir gün soğuk suda bekletin. Suyunu süzün ve mutfak robotunda püre haline getirin. Unu azar azar ekleyerek, rendelenmiş soğan ve tüm malzemeyi birleştirip yoğurun. Hazırladığınız hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartarak yassı şekiller verin. Galeta ununa bulayarak kızgın sıvı yağda kızartın.

Malzemeler (6 kişilik)
n 1 su bardağı nohut n 4 dilim ekmek içi n 7 diş sarımsak
n 1 adet kuru soğan n 1 çay kaşığı kabartma tozu n 1 tatlı kaşığı kırmızı biber n 1.5 tatlı kaşığı kimyon n 1 tatlı kaşığı yenibahar n Yarım demet maydanoz n Yarım çay bardağı rendelenmiş kaşar
n Yarım su bardağı un
n Tuz, karabiber n 1 su bardağı galeta unu n Sıvı yağ

Haberin Devamı

KIYMA iÇLi KÖFTE

Malzemeler (6 kişilik)
Harç için
n 300 gr. kıyma n 1 çorba kaşığı tereyağı n 1 adet kuru soğan n 1 çay bardağı ceviz içi
n 1 tatlı kaşığı pul biber, tuz
Dış bölümü için
n 1 su bardağı köftelik bulgur
n 200 gr. kıyma n 4 dilim ekmek içi n 1 adet kuru soğan
n 1 çorba kaşığı un n 1 tatlı kaşığı pul biber n 1 tatlı kaşığı kimyon n Tuz ÜZERi için
n 2 çorba kaşığı tereyağı n 1 tatlı kaşığı pulbiber n Sarımsaklı yoğurt n 2 su bardağı sıvı yağ
Harcın hazırlanışı
Kıymayı suyunu çekene kadar kavurun. Tereyağını ve soğanı ekleyip 10 dakika soteleyin. Ceviz ve baharatı katın.
Dış bölümün hazırlanışı
İnce kıyılmış soğan ve malzemeleri bir kaba alın ve 20-25 dakika yoğurun. 1 çay bardağı ılık su ekleyip tekrar yoğurun. Üzerini kapatın ve bulguru yarım saat dinlendirin. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartın ve elinizi ıslatarak yuvarlayın. Ortasını parmağınızla delerek genişletin ve harcı içine koyun. Tekrar yuvarlayın, kızgın yağda kızartın. Üzerine sarımsaklı yoğurt ve tereyağında köpürtülmüş biber dökerek servis edin.