Ebru Omurcalı

Ebru Omurcalı

ebruomurcali@gmail.com

Tüm Yazıları

Yemyeşil yaprakları, benekli kırmızı gövdesi, iştah açan mis kokusuyla çilek, en ayrıcalıklı meyvelerden. Özellikle tatlılarımıza, pastalarımıza, hamur işlerimize ve süslemelerimize katkısı, maharete eşdeğer.
Pek çok çeşidi olan çileğin en makbul zamanlarındayız. Lezzetinin yanında çok da şifalı bir meyve çilek... Bol vitamin ve anti-oksidan içeriyor, kalbimize kuvvet, cildimize güzellik veriyor. Yaşlanmayı geciktirmekle kalmıyor, kötü kolesterolü düşürüyor, ağız kokusunu gideriyor ve sindirime yardımcı oluyor.

Haberin Devamı

ÇiLEKLi&BADEMLi EZME

Malzemeler n 1 tatlı kaşığı tarçın
n 1 çay kaşığı toz damla sakızı n 3 adet yumurta akı n 1 tatlı kaşığı gül suyu n 750 gr. badem tozu n 750 gr. toz şeker
Çilek püresi için n 2 su bardağı çilek
n 1 su bardağı pudra şekeri
Üzeri için n 1 çay bardağı badem
Çilek püresinin hazırlanışı: Ayıklanmış ve yıkanmış çilekleri pudra şekeriyle ezerek püre haline getirin. Karıştırarak bir taşım kaynatın.
Hazırlanışı: Mutfak robotunuza, toz şeker, badem, tarçın, gül suyu ve dam-la sakızını koyarak 3-4 dakika öğütün. Yumurta aklarını kar haline gelinceye kadar çırpın. Badem hamuruna yavaş-ça yumurta aklarını yedirin. Yağlanmış fırın tepsinize badem hamurunu yayın. 200 derecede ısıtılmış fırında 30 dakika pişirin. Ezme soğuyunca üzerine çilek püresi, badem tozu ve pudra şekeri serperek dilimleyin.

ÇiLEKLi KEDi DiLi PASTA

Malzemeler (6-8 kişilik)
n 15 adet kedi dili n Yarım kg. çilek n Taze nane yaprakları
Krema için n 2 su bardağı süt
n 2 çorba kaşığı un n 1 tatlı kaşığı nişasta n 1.5 su bardağı kreman 7 çorba kaşığı pudra şekeri n 1 paket vanilya
Kremanın hazırlanışı: Süt, un ve nişastayı karıştırarak koyula-şana kadar pişirin. Pudra şekeri, vanilya ve kremayı sertleşene kadar çırpın. Pişirdiğiniz kremayı karıştırarak soğutun ve çırpılmış kremayla birleştirin.
Hazırlanışı: Çilekleri yıkayın ve ortadan ikiye bölün. Kelepçeli kalıbın tabanına sütle ıslatılmış kedi dillerini yanyana dizin. Üze-rine dilimlenmiş çilekleri ve kre-mayı kat kat koyun. Pastayı buz-dolabında 3 saat dinlendirin. Taze nane yaprakları ve çilekle süsleyerek servis yapın.

Haberin Devamı

ÇiLEKLi ALMAN PASTASI

Malzemeler (6 kişilik)
Kek için n 2 su bardağı un n 1 su bardağı toz şeker n 3 adet yumurta n 5 çorba kaşığı tereyağı
n Yarım su bardağı süt n Yarım su bardağı yoğurt n 1 çay kaşığı mahlep
n 1 paket kabartma tozu
Krema için
n 2 su bardağı süt
n 2 çorba kaşığı toz şeker
n 2 çorba kaşığı un
n 1 tatlı kaşığı mısır nişastası
n 1 adet yumurta sarısı
n 2 çorba kaşığı tereyağı
n Çilek n Pudra şekeri
Kremanın hazırlanışı: Süt, un ve nişastayı karıştırarak koyulaşana kadar pişirin. Tozşeker ve kalan tüm malzemeyi ekleyerek el mikseri ile çırpın.
Hazırlanışı: Keki hazırlamak için; tozşeker ve yumurtayı krema kıvamını alıncaya kadar çırpın. Tereyağını ekleyin ve çırpmaya devam edin. Kalan malzemeleri yavaşça karıştırarak birbirine yedirin. Yağlanmış yuvarlak kek kalıbına hamuru boşaltın. 160 derecede ısıtılmış fırında pişirin. Pişen keki kalıpla birlikte ters çevirerek soğutun. Soğuyunca arasına krema sürün ve çilekleri yerleştirin. Üzerine pudra şekeri serperek servis edin.

Haberin Devamı

ÇiLEKLi PANNA COTTA

Malzemeler (6 kişilik)
n 700 ml. krema n 1 çay bardağı süt
n 2.5 yaprak jelatin (4 çay kaşığı toz jelatin de kullanabilirsiniz) n 7 çorba kaşığı toz şeker n 1 paket vanilya
Çilek sos için n 350 gr. çilek n 1 su bardağı tozşeker n 1.5 bardak su
Çilek sosun hazırlanışı: Çileklerin yarısını püre haline getirin. Su ve tozşekeri karıştırarak kıvamını alıncaya kadar kaynatın. İçine çilek püresi ve tane çilekleri ekleyin. Karışımı bir taşım daha kaynattıktan sonra soğuması için bekletin.
Hazırlanışı: Jelatini ılık sütte eritin ve vanilyayı ekleyerek karıştırın. Kremayı şekerle birlikte çok kısık ateşte pişirin. Tüm karışımı yavaşça birleştirin ve su ile ıslatılmış kaselere paylaştırın. 5 saat kadar buzdolabında bekletin. Soğuyunca ters çevirerek servis tabağına alın. Çilekli sosla beraber servis yapın.

ÇiLEK REÇELi

Malzemeler 1 kg. çilek
n 1 kg. tozşeker n 4 su bardağından üç parmak eksik su n Yarım limon suyu
n 1 diş limon tuzu
Hazırlanışı: Çileklerin saplarını temizleyin ve iyice yıkayın. Su ve şekeri koyulaşıncaya kadar kaynatın. Çilekleri ekleyin ve 35 dakika daha pişirin. Limon suyu ve tuzunu ekleyerek ocağı kapatın. Kıvamını kontrol etmek içi metal kaşığı reçele batırın. Parmağınızla çizdiğinizde kolayca birleşmiyorsa olmuş demektir. Üzerindeki köpükleri dikkatlice alın ve soğuyunca kavanoza koyarak serin ve gölgede muhafaza edin.