Ebru Omurcalı

Ebru Omurcalı

ebruomurcali@gmail.com

Tüm Yazıları

Geçen hafta İtalya’nın Parma kentindeydim. Konu makarna olunca, dünyanın öbür ucuna bile gidebilirim ama Parma da tam bir makarna kenti... Hatta müzesi bile var. Müzede, makarna yapımında kullanılan en ilkel el aletlerinden günümüze kadar gelen üretim ekipmanları, kronolojik sırayla sergileniyor.
Makarnanın kenti olur da, okulu olmaz mı? Academia Barilla, İtalyan mutfağını mercek altına alan bir okul. Burada profesyonel şefler eğitimler veriyor. Akademi tarafından düzenlenen 2014 Makarna Şampiyonası’nda bu sene Lucca Torricelli’nin ıstakozlu makarna tarifi birinci oldu.

8-9 dakika pişmesi yeterli
Makarnayı az haşlamak, İtalyan deyimiyle ‘al dente’ pişirmek gerekiyor. Bu, makarnanın hızla şekere dönüşmesini engelliyor ve bizi uzun süre tok tutuyor. Yani 8-9 dakika haşlamak yeterli.

Haberin Devamı

ZEYTiNLi&PATLICANLI SPAGETTi

Malzemeler:
n Yarım su bardağı siyah zeytin n 1 su bardağı lor peyniri n 6-7 dal taze nane n 2 adet patlıcan
Sos için:
n 6 adet domates n 1 çorba kaşığı n domates salçası n 8 diş sarımsak n 6 YK zeytinyağı n 1 çorba kaşığı sirke n 1 çay kaşığı kekik n 1 tatlı kaşığı fesleğen n Tuz, karabiber

Hazırlanışı: Patlıcanları közleyin ve kabuklarını soyun. Kararmaması için üzerine limon suyu gezdirin. Küp doğ-ranmış domates, salça ve sarımsağı zeytinyağında, suyunu çekene kadar kavurun. Sirke ve baharatını ekleyerek harmanlayın. Makarnayı tuzlu ve kay-namış suda 9 dakika haşlayın ve süzün. Spagettiyi sosla 2-3 dakika pişirin. Közlenmiş patlıcanı iri parçalar halinde doğrayın. Zeytin, lor, patlıcan ve nane yapraklarını karıştırarak servis edin.

MAKARNALI BAHÇE SALATASI

Malzemeler (6 kişilik)
n 1 paket makarna n 1 su bardağı haşlanmış bezelye n 6 adet turp n Yarım su bardağı yeşil zeytin n Yarım demet maydanoz n 12 adet kiraz domates n Yarım çay bardağı kapari n 1 adet havuç n 1 adet kırmızı biber n 1 adet dolmalık biber
Sos için
n 1 çay bardağı zeytinyağı
n 2 çorba kaşığı nar ekşisi
n 1 adet limon suyu
n Tuz, kırmızıbiber, sumak

Haberin Devamı

Hazırlanışı: Salata malzemelerini arzu ettiğiniz şekilde dilimleyin. Makarnayı tuzlu ve kaynamış suda 10 dakika haşlayın. Sos malzemelerini ayrı bir kasede çırpın. Makarna, doğranmış sebzeler ve sosu iyice birbirine yedirin. Ilık ya da soğuk servis edin.

PEYNiR SOSLU&TAVUKLU MAKARNA

Malzemeler (6 kişilik)
n 1 paket makarna
n 600 gr. piliç göğüs eti n 4 çorba kaşığı kıyılmış maydanoz n Peynir sos için n 1 su bardağı krema
n 1 çay bardağı kaşar peyniri n Yarım su bardağı krem peynir n 2 çorba kaşığı zeytinyağı n 2 çorba kaşığı tereyağı n 1 tatlı kaşığı tarhun, karabiber

Hazırlanışı: Tavuk-lara tuz ve biber serpin, çevirerek ızgarada kızartın ve dilimleyin. Makar-nayı tuzlu ve kayna-mış suda 10 dakika haşlayıp süzün. Tereyağı ve zeytin-yağını tavaya koyun. Üzerine kremayı bolatın ve bir taşım kaynatın. Tüm peynirleri ve baharatını ilave edin. Sosu makar-nayla harmanlayın. Izgara tavuk ve maydanoz ekleyerek
servis yapın.

TON BALIKLI& DOMATESLİ MAKARNA

Haberin Devamı

Malzemeler (6 kişilik)
n 1 paket makarna n Yarım su bardağı ton balığı konservesi n 1 çay bardağı kıyılmış maydanoz
Sos için
n 2 çorba kaşığı zeytinyağı n 5 adet domates n 1 adet havuç n 2 sap kereviz
n 1 adet defne yaprağı n 1 adet kuru soğan n 6 diş sarımsak
n 1 adet sivri biber n 1 çorba kaşığı domates salçası
n 6 dal fesleğen
n Tuz, karabiber

Hazırlanışı: Zeytinyağında doğranmış soğan, sarımsak ve salçayı kavurun. Küp doğranmış domates, rendelenmiş havuç ve sivri biberi ekleyip soteleyin. Baharat, kıyılmış kereviz, defne yaprağı ve tüm malzemeyle sosu 40 dakika pişirin. Makarnayı tuzlu ve kaynamış suda 9 dakika haşlayıp süzün. Makarna ve sosu 2-3 dakika tencerede çevirin. Kıyılmış maydanoz ve ton balığıyla karıştırarak servis edin.