Engin Uğur Ağır

Engin Uğur Ağır

enginuguragir@gmail.com

Tüm Yazıları

Evettt, seçime 16 gün kaldı. Partilerin aday belirleme sürecinin ardından medyaya yansıyan haberleri irdeledim, hemen hemen hepsinin projelerinde benzer yanlar vardı. Hatta, bazı isimler hazırlıklarının rakipleri tarafından kopyalandığını, kendi çalışmaları gibi seçmene yansıtıldığını öne sürdü, tepki gösterdi. Tüm adayların öncelikleri arasında tabii ki kentsel dönüşüm var. Ve, hepsinin beklediği güzel haber Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’den geldi.

***

Özhaseki, geçtiğimiz günlerde İzmir’de bir etkinliğe katıldı. Az, orta ve ağır hasarlı binalarda daireleri bulunan ve yıllardır yenileme sürecinde sıkıntı yaşayanlara adeta müjde verdi. Riskli yapıların dönüştürülmesinde enerji verimliliği esas alınarak, aylık yüzde 0.69 faiz ve 180 ay vadeyle kredi desteği verileceğini belirtti. Bu uygulamadan öncelikle dört ilin faydalanacağını, aralarında İzmir’in de yer aldığını ifade etti.

Haberin Devamı

***

İzmir’e gelmeden önce Dünya Bankası’yla çalışmaları olduğunu, görüşmelerin sonuna geldiklerini ifade eden Özhaseki, “Vatandaş evini yenilemek istiyorsa, bizden krediyi alabilecek. Hem de 0.69 faiz ve 180 ay taksitle. Geri ödeme de TL bazında olacak. İzmir’e hayırlı olsun" diye konuştu. İzmir’de 6 ila 7.2 arasında deprem üretebilecek 21 fay olduğunu, ne zaman kırılacağıyla ilgili bilgi bulunmadığını söyleyen Özhaseki, “Riskli bir coğrafya üzerinde yaşıyoruz. Tespitlerimize göre İzmir’de 180 bin bağımsız birim riskli, ayrıca 36 bin binanın da bir an evvel yenilenmesi gerekiyor” dedi.

***

Konuşmasının son bölümünde İzmirli belediye başkanlarına seslenen Özhaseki, “Bizi arasınlar Ankara’ya gelsinler. İzmir’in şu partisindenim, şu ilçesindeyim dönüşüm için yardımcı olun desinler. Vallahi, billahi yardımcı olmaya söz veriyorum. Her imkanı da sunacağım” dedi. Yıllardır depremle mücadele eden, 30 Ekim 2020’deki sarsıntıda 137 kişiyi kaybeden İzmir, Bakan Özhaseki’nin bu açıklamasıyla mutlu olduğu kanısındayım. Düşük faiz oranı ve sürenin uzun olması, beni de memnun etti. Yıllardır böyle bir uygulamanın hayata geçmesini bekliyordum. Önümüzdeki süreçte bu işin takipçisi olacağım.

Haberin Devamı

Bucalı gençlere iş kapısı açılıyor

AK Parti Buca Belediye Başkan adayı Adnan Öztekin, yerel seçime sayılı günler kala yoğun şekilde çalışmalarını sürdürüyor. Özellikle Öztekin’in “Forum Begos Projesi” güzel bir uygulama olur düşüncesindeyim ilçenin işsiz gençleri için. Öztekin’e seçim çalışmalarında en büyük destek de, geçmiş dönemde başarılı Belediye Başkanlığı yapan Cemil Şeboy’dan geliyor. Şeboy ile sık buluştuklarını, onun görüşlerinin kendisi için önemli olduğunu belirten Öztekin, “Başkanımız başarılı bir belediye başkanlığı yaptı. Tabii ki onun düşünceleri benim için önemli, yol gösterici” dedi.

***

Belediye başkanı seçilmesi halinde, alt ve üstyapı sıkıntısını çözeceklerini, işsizlik ve istihdam sorununa da çözüm olacak ‘Forum Begos Projesi’ni hayata geçireceklerini belirten Öztekin, belediyede işe gelmeden maaş alanların dışında kimseyi çıkarmayacaklarının sözünü verdi, “Emek en yüce değerdir ama bankamatikçileri arındırırsak, her mahalleden gencimize istihdam konusunda yerimiz var. Ayrıca 10 bin kişinin çalıştığı Forum Bornova’daki gibi, ‘Forum Begos’ projemizi de hayata geçireceğiz. Begos’taki iş insanları ile görüştük, tek şartımız yöneticiler dışında çalışanların hepsi Buca’dan olacak. Sadece ilçemizin gençleri burada istihdam edilirse, işsizlik problemi ortadan kalkar” dedi.

Haberin Devamı

***

Begos’a benzer projelerin gerçekten işe yarayacağını düşünüyorum. Diğer tüm adayların da istihdama çözüm bulacak projeleri hayata geçirmesi, özellikle işsiz gençlerin yaşama kazandırılmasında önem arzediyor. Hem gençler iş sahibi olur hem de ülkesini bırakıp yurtdışına gitme hayalinden böylece vazgeçer. Vatanına milletine hizmet etmiş olur.