Erdinç Yumrukaya

Erdinç Yumrukaya

e.yumrukaya@hotmail.com

Tüm Yazıları

Şok olduğum bir telefon konuşmasıydı. Randevu almak için aradığım kişi Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Dr. Ahmet Ayer idi. Benim sesimi tanıdığı için esprili bir cevap vermişti. Gerçekten de hamamdaymış. Ama bu hamam bizim bildiğimiz hamamlardan değil.
Sevgili okurlarım; bu yazıyı en az iki kez okumanızı rica ediyorum.

Stres, günümüzün en kritik hastalıklarından biri. Bu kelimenin içini ise depresyon, travma, psikolojik bozukluk gibi hastalıklarla doldurabiliriz. Sakın ‘bu hastane ve hastalıklar bana ait değil’ demeyin! Bu röportajımdan sonra öğrendim ki herkes ama herkes, hiç beklemediği bir olay karşısında travma geçirebilir, buradaki doktorlarımızdan yardım isteyebilir.
Türkiye’de ilk ruh sağlığı hastaneleri, 1925’te Atatürk’ün talimatıyla Doğu’da Elazığ, Batı’da da Manisa’da kurulmuş. Ne var ki bu hastanelerde, hastalar eskiden çok kötü şartlarda tedavi görüyorlardı. Son 10 yıldan bu yana ise Dünya Sağlık Örgütü ve Avrupa Birliği’nin projeleri uygulandı. Artık modern ve teknoloji yöntemiyle tedavi hizmeti veriliyor.
Sayın Başhekim Ahmet Ayer’den aldığım bilgileri sıralamak istiyorum.
a- Hastane toplam 12 ile hizmet veren bir bölge hastanesi. Manisa, İzmir, Aydın, Denizli, Muğla, Isparta, Antalya, Afyon, Uşak, Burdur, Balıkesir ve Kütahya’ya hitabediyor.
b-Türkiye’de doktor eksiği olmayan ender hastanelerden biri.
c-Hastanede başhekim v 4 yardımcısı, 25 psikiyatri uzmanı, 3 nöroloji, 3 tane de çocuk psikiyatri uzmanı olmak üzere toplamda 41 uzman doktor bulunuyor.
d-Doktorlar hem bilimsel yöntemler, hem de hayal güçleriyle hastalarını tedavi için müthiş performans harcıyorlar.
e-Türkiye’deki en büyük çocuk ve ergen kliniğine sahip.
f-Yatak sayısı Ahmetli dahil 786.
g-Manisa’da 35, Ahmetli’de 45 dönümlük arazi içerisinde hastalar iyileştirilip evlerine gönderiliyor.
h-Hastane dışında etkinlikler devam ediyor.
Gelelim Başhekim Ahmet Bey’in “Hamamdayım” cevabına. Başhekim benimle telefonla konuşurken meğer restore edildikten sonra Toplum Sağlığı Merkezi’ne dönüştürülen Dilşikar Hamamı’ndaymış. Hemen gittim ve gördüm. Burada şizofreni hastaları tedavi ediliyor. Şizofren teşhisi konulan 56 hasta sabah evden alınıyor ve bu merkeze getiriliyor.
Tarihi hamamda, hastalara tedavi amaçlı müzik dinletiliyor, el sanatları geliştiriliyor. Ayrıca oyunlarla da hareketleri düzenleniyor. Tarihi mekanın akustiğinden ve atmosferinden yararlanılıyor. Akşam da hastalar tekrar evlerine bırakılıyor.

-Ahmet Hocam neredesiniz -Hamamdayım

Öte yandan Manisa İl Özel İdaresi tarafından Çukur Hamamı da hastaneye tahsis edilmiş. Depresyon ve travma hastaları için de burası terapi merkezi olarak hizmet verecekmiş.
Başhekim Ahmet Bey’in en büyük ricası ise şu oluyor: Vatandaşlarımız bize gelmekten, konuşmaktan ve yardım almaktan kaçınmasınlar.
Hastaneyi, köşemde ayrılan yer elverdiği kadarıyla sizlere anlatmaya çalıştım. Hastane irtibat telefonlarını aşağıda yazacağım. İstediğiniz zaman burayı ziyaret edebilirsiniz.
Başhekimimiz, gazetemizin Bölge Müdürü Sayın Hamdi Türkmen ve ekibini davet etti. Hastaneyi gezdirmek, ruh sağlığı tedavi yöntemlerinde Türkiye’nin ulaştığı son teknolojiyi göstermek istiyor. En kısa zamanda Milliyet’te bu hastane ile ilgili daha fazla bilgi ve haber bulacaksınız. Buradan sözüm de vekillerimize; ‘Lütfen bu hastaneyi ihmal etmeyiniz. Sayın Hüseyin Tanrıverdi’nin bu hastanede çok fazla emeği olduğunu biliyorum. Ama Sayın Tanrıverdi’nin Manisa’ya ilk gelişinde buraya uğrayıp brifing alacağını ve eksikliklerin giderilmesi için yetkililerle görüşeceğini umuyorum.
Hastane irtibat tel: 0236 231 46 24-25, 0236 234 63 63.

Haberin Devamı

CBÜ’de teknoloji hızla ilerliyor

Haberin Devamı

Geçen hafta CBÜ Tıp Fakültesi Hastanesi’nde büyük bir mutluluk ve heyecan vardı. Ege Bölgesi’nde bir ilk gerçekleşti. Tıbbi Onkoloji Polikliniği açıldı. Burada kanser hastalarına en doğru dozda, en etkili biçimde ve en kısa zamanda, el değmeden, robotik sistem tarafından hazırlanan ilaçlar verilecek. Üstelik sistem ilaç israfını da önleyecek.

Haberin Devamı

-Ahmet Hocam neredesiniz -Hamamdayım


Açılışta Onkoloji Bilim Dalı Başkanı Doç. Gamze Göksel konuştu. Ayda 400 hastaya kemoterapi hizmeti verdiklerini, bu sayının daha da artacağını büyük bir heyecanla anlattı. Her gün yüzlerce kişinin İzmir’e kemoterapi tedavisi için gittiğini düşünürsek, bu hizmeti getirenlere başta CBÜ Rektörü Prof. Mehmet Pakdemirli olmak üzere herkese teşekkürlerimi sunuyorum.
CBÜ Hastanesi’ndeki ilkler bu kadarla sınırlı değil. Gastroenteroloji ve Endoskopi Ünitesi de açıldı. C Kollu Röntgen Sistemi’yle safra yollarındaki taşlar, pankreas iltihabı ve kanserin erken teşhisine olanak sağlanacak. Prof. Hakan Yüceyar, bu cihaz ve daha yeni alınacak cihazlarla tıpta ilklere imza atılacağını ifade etti.


Prof. Yüceyar, “Hedefimiz Manisa’daki hastaların tedavilerinin Manisa’da olması’ dedi. Şifa arayan herkesin, yeni, modern cihazlar ve deneyimli doktorlara sahip CBÜ Hastanesi’ne uğrayacağını düşünüyorum. Hani derler ya ‘yolumuz hastaneye düşmesin ama yokluğunu da hissetmeyelim.”

Bülent Arınç Manisa’daydı

Sayın Başbakan Yardımcımız Bülent Arınç, bu hafta sonu Manisa’daydı. Ankara’daki yoğun gündem ve Bursa’daki sorumluluklarının arasından sıyrılıp Manisa’ya da zaman ayırabiliyor. Özellikle verdiği sözlerin hiç birini unutmuyor. Belli ki Manisa veya Bursa milletvekilliği onun için bir şey değiştirmiyor.

-Ahmet Hocam neredesiniz -Hamamdayım

Söz sözdür. Ve mutlaka yerine getirilmeli. İşte bu hafta sonu da Sayın Arınç’ın bu temel düşünce üzerinden hareket ettiğine şahit olduk.


Sayın Arınç, çok önceden Manisa’da zihinsel yetersiz çocuklar için bir söz vermişti. ZİÇEV Zihinsel Yetersiz Çocuklar Yatılı Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi yapılacaktı. Vakıfbank’ın katkılarıyla proje gerçekleşti ve Sayın Arınç hafta sonu Sayın Valimiz Halil İbrahim Daşöz ve AK Parti Manisa milletvekilleri Recai Berber ve Uğur Aydemir’in de katılımıyla rehabilitasyon merkezinin temelini attı.


Merkezde 25 kız, 25 erkek olmak üzere toplam 50 zihinsel yetersiz çocuk tedavi edilerek, topluma kazandırılacak.


Atılan temelin ne kadar önemli olduğunu anlayabilmek için bence herkes şöyle düşünmeli. Ya benim de çocuğum zihinsel engelli olsaydı!


Bu açıdan değerlendirildiğinde, temeli atılan hizmetin önemi daha da ortaya çıkıyor. Başta Sayın Arınç ve Vakıflar Bankası yöneticileri olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.