Erdinç Yumrukaya

Erdinç Yumrukaya

e.yumrukaya@hotmail.com

Tüm Yazıları

Büyükşehir Kanun Tasarısı yasalaştı. Peki dünden bugüne Manisa’da ne değişecek?
2014 yerel seçimlerinden sonra aşağıda yazacağım beldelerin hepsi mahalle olarak anılacak. Köy ve beldeler artık en yakın ilçenin mahallesi olacak. Tamamı 68 olan kapatılacak belde sayısı böylelikle sıfırlanmış oluyor.
Sizlere Manisa’da kapanacak beldelerin isimleri ve mevcut siyasi tablo hakkında bilgilendirmek istiyorum.
Merkez: 12 belde; Çobanisa, Hacıhaliller, Hamzabeyli, Karaağaçlı, Karaoğlanlı, Muradiye, Sancaklı Bozköy, Sancaklı İğdecik, Selimşahlar, Üçpınar, Yağcılar, Yeniköy.
Ahmetli: 1 belde; Gökkaya.
Akhisar: 9 belde; Akselendi, Ballıca, Beyoba, Dağdere, Kayalıoğlu, Mecidiye, Medar, Süleymanlı, Zeytinliova.
Alaşehir: 6 belde; Kavaklıdere, Kemaliye, Killik, Piyadeler, Uluderbent, Yeşilyurt.
Demirci: 4 belde; Borlu, Durhasan, İcikler, Mahmutlar.
Gördes: 3 belde; Çiçekli, Güneşli, Kayacık.
Kırkağaç: 4 belde; Bakır, Gelenbe, İlyaslar, Karakurt.
Kula: 2 belde; Gökçeören, Sandal.
Salihli: 8 belde; Adala, Durasıllı, Gökeyüp, Mersinli, Poyrazdamlar, Sart, Taytan, Yılmaz.
Saruhanlı: 13 belde; Alibeyi, Büyükbelen, Dilek, Gökçeköy, Gümülceli, Hacırahmanlı, Halitpaşa, İshakçelebi, Koldere, Kumyukcak, Mütevelli, Nuriye, Paşaköy.
Soma: 4 belde; Avdal, Cenyeri, Turgutalp, Yağcıllı.
Turgutlu: 2 belde; Urganlı, Derbent.
Kapanan beldelerdeki son yerel seçimlerdeki siyasi tablo şöyle idi:
AKP: 30
CHP: 13
MHP: 11
DP: 9
DSP: 4
BTP: 1
68 belde bugün siyasi değişiklikler olsa da bu tabloyla seçilmişlerdi.
“Peki bundan sonra ne olacak?” diye sorduğunuzu hissediyorum. Hemen söylüyorum. Her parti bu beldelerde görev yapmış olan kişileri kendi ilçelerinde değerlendireceklerdir. Siyaseten böyle olması gerekir. Kapanacak olan belde belediye başkanları ile konuşmalarımı haftaya yazacağım.

Büyükşehir adayları
Gelelim Büyükşehir Başkan adaylarına. Bugünden sonra Manisa’da gündem artık büyükşehir başkan adayları.
AK Parti’de, MKYK Üyesi ve Milletvekili Hüseyin Tanrıverdi kilit isim. Eğer Hüseyin Tanrıverdi büyükşehir başkan adayı olmaz ise AK Parti’nin adayı Serhat Orhan, Orkun Şıktaşlı, Hayrullah Solmaz veya Çevre eski Bakanı Rıza Akçalı gibi isimlerden biri olabilir.
Manisa MHP’de ise mevcut Belediye Başkanı Cengiz Ergün ismi ön planda. Zaten İl Başkanı Tamer Akkal da MHP Büyükşehir Başkan Adayı’nın Cengiz Ergün olacağını ilan etmişti.
Daha önceki yerel seçimlere bakarak Manisa CHP’nin bu yerel seçimde nasıl bir tavır takınacağını, büyük bir iddia içine girip girmeyeceğini bugünden kestirmek güç. Ayrıca aday belki ön seçimle belirlenebilir. Ancak önseçim olsa da olmasa da Manisa CHP’de Milletvekili Özgür Özel ismi ağır basıyor.

Haberin Devamı

Seçilenler çok mutlu

Haberin Devamı

Seçimler 6 ay öne alınsaydı, seçilerek görev yapan her kesin programları allak bullak olacaktı. Bana göre hak yerini buldu.
Neden mi?
* Seçilenler planlarını 5 yıla göre planlamışlardı,
* Tekrar seçmenin karşısına çıktıklarında, söz verilip yapılamayan işler için seçimin öne alınmasını mazeret olarak göstereceklerdi.
İyi ki böyle bir olay yaşanmadı. Böylelikle seçmen dolu dolu 5 yıl sonunda ya hesap soracak yada tekrar oy verecek.
Biraz tahlil ettiğimde gördüm ki belediye başkanları, belediye ve il genel meclis üyeleri hatta muhtarlarımız bile verdikleri sözleri yerine getirmek için gece gündüz çalışıyorlar.
Ben seçimlerin öne alınıp sonra da iptal edilmesine bozulmuştum. Ama yukarıdaki yazdıklarıma tanık olunca iyi ki böyle bir olay gelişti diye düşünüyorum.
Manisa Küçük Sanayi Kavşağı’ndaki çalışmalar trafiği çok rahatlatacak. Sanayi esnafının gözü aydın. Önümüzdeki günlerde daha seri ve daha fazla yatırımlar göreceğimize inanıyorum.

Haberin Devamı

Ege deprem bölgesi mi?

“Allah kimseye deprem ve afet acısı göstermesin ve yaşatmasın” diye dua ederim hep. Ama bir gerçek var ki Ege birinci derecede deprem bölgesi. Yani haritadaki kırmızı içine alınan bölgede. Bu her an her şey olabilir demek.
Böyle bir felaket anında aklımıza ilk gelen isim ise Kızılay oluyor. Bu derneğin Manisa’daki tecrübeli ve deneyimli Başkanı Sn. Cengiz Yurdabekçi’nin uzun zamandır Kuzey Ege lojistik depoları için gece, gündüz yer aradığını ve çalmadık kapı bırakmadığını çok iyi biliyorum. Nihayet 3 gün önce Sayın Valimizin önderliğinde İl Genel Meclis Başkanı ve üyelerinin de katkılarıyla Turgutlu yolu üzerindeki “TİGEM” diye bilinen arazinin 20 dönümü, sembolik bir rakamla Kızılay’a verildi.
Sayın Yurdabekçi çok ama çok memnun. Bu bilinçte olan herkes lojistik depolamanın buraya taşınmasından çok mutlu.
Neden mi?
* Kızılay buradaki depolardan 7 yıl faydalanacak,
* Konteynırlar çadır ve battaniye gibi ihtiyaç olabilecek her şey stokta ve hazır olacak,
* Mutfak binlerce insana yiyecek hizmeti verebilecek,
* İdari binada 32 norm kadrosu olacak,
* Kriz masası anında kurulabilecek,
* Felaket anında ne yapılacağı konusunda seminerler verilecek, * Bu depolar daha önce İzmir - Şirinyer’de hizmet vermeye çalışırken, şimdi Manisa’da olması bizler için son derece önemli olduğunu düşünüyorum. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. İnşallah bu depoya hiç ihtiyacımız olmaz ama yine de KIZILAY’ımız gözümüzün önünde olsun...

HAFTANIN SÖZÜ
Sana bu dünyada bir şeyi değiştiremeyeceğini söyleyecek iki tür insan vardır. Biri böyle bir şeyi denemekten korkanlar; biri de senin başarılı olmandan.