Erdinç Yumrukaya

Erdinç Yumrukaya

e.yumrukaya@hotmail.com

Tüm Yazıları

Bu servisin kurulmasında emeği geçen ve 112 Acil düşüncesini ortaya atan herkese teşekkür ederim ama...
Sağlık Bakanımız Manisa’ya geldiğinde kendisi ile yaptığım canlı yayında 112 Acil şöyle tarif etmişti.
l Manisa’nın en ücra köşesinde hastaya ulaşmak en fazla 4-5 dakika.
l Hasta ambulansa alındığı an doktor güvencesi altındadır.
l Ambulanslar tam donanımlı olduğu için hasta yakınları paniklemesinler hastaları emin ellerdedir.
l Gideceği sağlık merkezine kadar doktor ilk müdahaleyi yapar.
Sağlık Bakanımız’ın buna yakın cümleler kullandı. Ama bu konuşmalar gördüğüm kadarıyla çok geride kalmış. Geçtiğimiz Cumartesi günü bir yakınımı hastaneye kaldırmak için 112 Acil’i aradım ve şıklardan sadece 4 dakika içinde hastaya ulaşmaları doğru idi. Çünkü...
Gelen 112 Acil ekibi üç bayan görevliydi. Erkek personel yoktu. (Hasta kilolu olsa bayan personelin kaldırması mümkün değildi.)
Ambulanstaki ekibin uzmanlık dalları nedir bilmiyorum. (Doktor olmadıkları kesin.)
Hastamızı Manisa Devlet Hastanesi Acil Servisine götürmemiz gerektiğini, önceden teşhisi koyan doktorun bizi beklediğini söylememize rağmen ambulanstaki ekip buna çok kızarak şu ifadeleri kullandılar; “Oraya götürürüz ancak müdahale etmeyiz ve sorumluluk almayız.”
Bu arada hastamız baygın ve eşi ise panik halinde bilgi almaya çalışırken 112 Acil ekibi sürekli sinirli tavırlarıyla asabi hastabakıcı rolü oynayıp gerginlik yarattılar.
Ambulans Manisa Devlet Hastanesi Acil Servisine geldiğinde ise aracı kullanan bayan şoför inip arka kapıyı açıncaya kadar, hasta yanındaki ekip oturdukları yerden kalkmıyorlar.
Acil servisin önünde beklerken bu olaya bizzat ben şahit oldum. Hele ki siyah güneş gözlüklü bayanı unutmam mümkün değil. Sedyenin ucundan bile tutmadı. Bu yazımı kaleme alırken de acaba çok mu hissi davranıyorum diye düşündüm. Ama olaydan 24 saat geçmiş durumda ve hissi davranmadığıma eminim. Benim tenkit ettiğim kişiler aynı olayları yaşasalar belki de benden daha çok isyan ederler.
Dönüyorum 112 Komuta Merkezi’ne; müdürünü tanımıyorum ama kendilerine şunu söylemek isterim. İnsan sağlığından daha önemli bir unsur var mıdır? Personelinize bu görevde varoluş sebeplerini anlatıp sistemi ve çalışanlarınızı gözden geçirmenizde yarar var. Başbakan ve Sağlık Bakanının vatandaşlara anlattığı şekilde 112 Acil’i Manisalılar olarak istiyoruz. Bu isteğimizden hiç taviz vermeyiz.
Manisa Devlet Hastanesi Acil Servisi’nin çalışmasını çok beğendiğimi söylemeden de geçemeyeceğim. Acil servis ve ekibinin çalışmalarını ilerleyen günlerde sizlere yazacağım.
Önemli Not: Acil servislerde doktorlarımız güven altında değil. Hasta yakınları fevri hareketlerde bulunabilir. Doktor içeride, polis dışarıda olursa bunda yanlışlık var. Polis doktorların görev sahasında olmalıdır. Yoksa başka illerde olan saldırılar Manisa’da da olabilir. Cumartesi günü acil serviste geçirdiğim sıkıntılı saatler beni bu yazıyı yazmaya zorladı. Tekrar söylemek istiyorum doktorlarımızı daha çok güvenlik altına almalıyız.

Haberin Devamı

Teşekkürler Vali Daşöz

Haberin Devamı

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi biraz da Manisa’da yaşanan güzelliklerden bahsetmek istiyorum. Sayın Valimiz Halil İbrahim Daşöz’ü daha önceki yazılarımda da sizlere anlatmaya çalışmıştım. Özellikle 251 Bin Dev Öğrenci projesi Ege Bölgesi’nde çok konuşuldu. Bu sefer sadece Ege Bölgesi değil. Dünya Manisa’yı duydu. Çünkü sayın valimiz 8. Bocce Dünya Kadınlar Şampiyonası’nın ilimizde gerçekleşmesini sağladı.
Bocce’yi bilmeme rağmen dikkatimi çekmeyen bir spor dalıydı. Fakat şu var ki 20 ülkeden sporcular Manisa’daydı. Manisa’da 1 hafta boyunca konakladılar. Çok gezme fırsatları olmadı ama yarışma alanında açılan standlarda Manisa’yı ve ilçelerini ürünleriyle, özellikleriyle tanıma fırsatları oldu. Manisalılar olarak ne olduğunu anlamadığımız için çok ilgi göstermedik. Fakat birçok ulusal kanalda ilimizin adının geçmesi böylesi önemli bir etkinlikle anılması çok gurur vericiydi. Özellikle 8’incisi düzenlenen şampiyonada Türkiye’nin de ilk defa iki madalya birden alması ayrıca bir önem kattı bu etkinliğe. Sayın valimizin enerjisi Manisa’nın isminin dünyada daha çok duyulmasını sağlayacağına inanıyorum. Bu yüzdende Sayın Valimiz Halil İbrahim Daşöz’e teşekkürler diyorum.
Kurban Bayramınız kutlu olsun. Güzel bir bayram geçirmeniz dileğiyle. Hoşçakalın...

Haberin Devamı

HAFTANIN SÖZÜ

Her istediğini söyleyen, istemediğini işitir.