Fedai Ünal

Fedai Ünal

fedonunal@gmail.com

Tüm Yazıları

Sırası gelen gidiyor bu dünyadan. Önce annem, sonra babam göçüp gittiler. En büyük mirasları güzel anıları bizler için. Babam vefat edeli iki hafta oluyor neredeyse. Onun vefatının ardından gördüm ki, annemiz sadece anılarını değil bir de göçmenlerin o meşhur yemeği “kapama”yı da miras bırakmış.

Yemeğin birleştiriciliğine inancım sonsuz. Bunu da her platformda dillendiririm. Bazen “gurme” diye anıldığım yerlerde “Asla gurme değilim.

Ben lezzetin muhabbetine aşık biriyim” diye düzeltiyorum. Altın tozundan çorba olsa, sofraya oturanların hoş sohbeti olmasa asla keyifle yenmez. Çünkü sofra, yemek birleştiricidir. Bana göre de bu coğrafyanın en birleştirici iki yemeği var. Biri keşkek, diğeri de çiğ köfte. Bugün anlıyorum ki biz göçmenlerin birleştirici yemeği de “kapama”.

Haberin Devamı

Annemin vefatının ardından hemen hemen her ay kapama yaptı babam. Onun geleneğini sürdürerek çocuklarını bir araya getirdi. İlişkileri ve özellikle de aile bağlarının güçlü olması için bunu ısrarla sürdürdü.

Babam gitti  ‘kapama’sı kaldı yadigar…

Tahsin Ünal

Çınarımızı, babamızı önceki hafta kaybettik. Vefatının ardından taziyeleri kabul etmek için üç kardeş baba evinde bir araya geldik. Kah ağlaştık, kah annemizi, babamızı andık. Geçirdiğimiz bi kaç gün çok iyi geldi bize.

Taziyenin son gününde abimden bir sürpriz geldi. Akşam yemeği için “kapama” yapmış. Babamdan el almış abim. Çok da güzel olmuş.

Basit bi yemek göçmen kapaması. Pirinç, soğan, et ve olmazsa olmaz kuru nane ile yapılmış pilav aslında.

Normal pilavdan en büyük farkı, bunun fırında pişmesi ve etinin pilavın üzerinde oluşu.

Üç kardeş bir devir kapandı diye konuşurken, abimin yaptığı kapama ile yeni bir devrin başladığını da anlamış olduk böylece. Artık ailemizin birleştirici yemeği abim Sedai Ünal tarafından yapılacak.

Daha önce babamızın yaptığı kapamanın etrafında annemizi yad ederken, bundan sonra abimizin yaptığı kapamayla hem annemizi hem babamızı anacağız.

Hayat yemek gibi, bazen acı, bazen tatlı. Bugün varız yarın yok. İşte babam, 81 yıllık çınar gitti, kapaması kaldı yadigar... Mekanın cennet olsun babam, annemle koyun kuyuna huzurla uyuyun inşallah. Kalın sağlıcakla...