Fedai Ünal

Fedai Ünal

fedonunal@gmail.com

Tüm Yazıları

Onun büyümesini görmek, gelişimini izlemek gerçekten paha biçilmez. Bu her anne baba için muhteşem bir duygu. Ee, o zaman sorun ne, diyorsunuz di mi? Sorun yok. Oğlum Efe bir otizmli. Her ergen çocuğun yaşadıklarını yaşıyor aslında ama durumundan ötürü kendisindeki değişimi tanımlayamıyor, bu durumu yönetemiyor. Bu da onu çok agresif yapıyor. Ve o böyle olunca biz de haliyle gergin oluyoruz.

Bizi en çok geren ve üzen şey de aslında tam olarak oğlumuzun durumu değil, zaman zaman sokakta, toplu taşıma araçlarında karşılaştığımız “tahammülsüzlük”.  Yok yok, size bu “tahammülsüzlerden” bahsedip canınızı sıkmayacağım. Aksine oğlum Efe gibi özel çocukların, küçük bir jestle ne kadar mutlu olabileceklerinden söz edeceğim.

Haberin Devamı

Beklediğimiz farkındalık budur

Geçen hafta seyahatteydim. Malum gerginliğimiz had safhadaydı. Saat başı eşimle konuşuyordum. Öğleden sonra telefonuma 10 saniyelik bir video düştü. Eşim Ebru yollamıştı görüntüyü. Videoda Efe, mutlu bir şekilde pizza yapıyordu.

O görüntüyü görünce haftalardır ahtapot gibi gerilen tüm kaslarım bi anda gevşedi. İçimi tuhaf bi mutluluk kapladı. Ertesi gün eve geldiğimde eşim Ebru anlattı hikayeyi…

Efe’yle evimizin yakınlarındaki bir pizzacıya gitmişler. Siparişlerini verdikten sonra kasada duran beyefendi (Fatih Koca) muhtemelen Efe’nin otizmli olduğunu fark etmiş ve ona “Efe’cim kendi pizzanı yapmak istermisin?” diye sormuş.

Eşim şaşırmış, biraz da çekinerek onay vermiş. Ellerini yıkamış Efe ve Fatih Koca beyefendiyle birlikte, Efe’nin keyfine göre bir pizza yapmışlar. Sonra da afiyetle yemişler.

Efe, o kadar mutlu olmuş ki, anlatamam. Fatih bey, onları uğurlarken Efe’yi tekrar pizza yapmaya davet etmiş. Şimdi pizza yapacağı günü iple çekiyor Efe.

Bu olayı şunun için anlattım. Pizza dükkanın adını vermekte de bir sakınca görmüyorum, Pasaport Pizza Atakent Şubesi. Sakınca görmüyorum çünkü böyle bilindik firmaların, çalışanlarının tavrı, bulundukları sektör üzerinde inanılmaz olumlu etkilere yol açabiliyor. Hatta bazen inanılmaz bir kampanyaya dönüşüp, muhteşem sonuçlar elde edilebiliyor.

Haberin Devamı

Fatih Koca beyefendinin gösterdiği nezaket bir kampanyaya dönüşür mü bilmem ama başta Efe’nin ve bizim değişmez pizzacısı olacakları ve kalbimizi kazandıkları çok net.

Bugün 2 Nisan Otizm Farkındalık Günü…

Şu kadarını söylemeliyim, bir insan ancak Fatih Koca beyefendi kadar “farkında” olabilir.

Ve umut ettiğimiz, beklediğimiz “farkındalık” budur.