Fedai Ünal

Fedai Ünal

fedonunal@gmail.com

Tüm Yazıları

İlber Ortaylı hoca gençlere diyor ki; “Evlenmek, çeyiz yapmak için para biriktireceğinize olabildiğince çok yer gezin, görün”. Hocanın bu sözleri bizim kafamıza biraz geç dank etti. Ama olsun zararın neresinden dönersek kardır. Geçen hafta köyümüz Çınardibi’de aylak aylak otururken komşum Turgay, “Fedo hadi bu hafta Bulgaristan’a gidelim” dedi. Ertesi gün diğer komşumuz namı diğer Bulgaristan Hallarlı Kısık lakaplı Yılmaz’a da aynı teklifi getirdik. Daha duyar duymaz, “Hemen yola çıkalım” dedi.

Ertesi sabah 04.00’te yola çıktık. Yavaş yavaş, yolun tadını çıkara çıkara vardık İpsala’ya. Burası daha az yoğun olduğu için Bulgaristan’a Yunanistan üzerinden gitmeyi tercih ediyoruz. Neyse tam öğlen vakti, hiçbir sorun çıkmadan geçtik Gümülcine’ye. Hep gitmek istediğim bi köfteci var burada. Numarasını önceden edindim. Gümülcine’ye varır varmaz da aradım. Ama maalesef pazar günleri Gümülcine’de hiçbir işyeri çalışmıyormuş. Biraz üzüldüm ama dönüşte mutlaka uğrarız diyerek düştük Kırcaali yollarına.

Haberin Devamı

Biz üç kafadar beğendik

Kırcaali’ye bağlı İğridere (Ardino) ilçesinin Hallar köyünde namıdiğer ‘Kısık Yılmaz’ın evinde kaldık. Annesi ve babasının inanılmaz konukseverliğine sonsuz teşekkür ediyorum. Hallar köyünün çeşmeleri ve konukseverliği çok ünlü. Çeşmelerle ilgili ayrıca bir yazı kaleme alacağım.

Üç kafadar, 5 gün boyunca Bulgaristan’da özlem duyduğumuz birçok şeyi yaptık. Baniçka, boza yedik, köfte, kebapçeye doyduk tabir yerindeyse. Ancak benim aklım hep Gümülcine’de Trakya Aile Lokantası’nda. Dönüşümüzü tam öğlene den getirip gittik Rıdvan Usta’nın Trakya Aile Lokantası’na. Çok içten karşıladı genç usta bizi. “Agacım tat bakalım bizim küftemizi de ver notunu bakalım” diyerek hemen birer porsiyon attı ızgaraya.

Biz üç kafadar beğendik

Kendine has tadı var

Patates, soğan, domates garnitürüyle servis ediliyor köfte. Köfteler yassı, geniş ve uzun. Dana döş, azıcık kuyruk yağı ve biraz da ekmek kullanarak yapıyor. Lezzetli kendine has bir tadı var Rıdvan ustanın köftesinin.

Usta bize biraz da ciğer sarma ikram ediyor. Tek bir karın yağına sarılmış ciğer sarma, ellerine sağlık. Sabahları kelle paça çorbası da varmış ama bize kısmet olmadı. Küçük bir esnaf lokantası Gümülcine’de Rıdvan ustanın yeri. Biz üç kafadar; Fedai, Turgay, Yılmaz beğendik. Dilerim siz de beğenirsiniz...