Fedai Ünal

Fedai Ünal

fedonunal@gmail.com

Tüm Yazıları

Geçen gün köydeki evimizde akşam yemeğinde derin bir muhabbet vardı. Kıymetli köylüm, dostum Aykut Sarıhanlıoğlu dedi ki; “Abi iyi ki küçük de olsa bir toprağımız var. İnsanın kendi gıdasını üretebilmesi kadar güzel bi şey yok”.

Yaşadığımız salgın, hemen yanı başımızdaki savaş, toprağın, kendi kendine yetebilmenin önemini bir kez daha ortaya çıkardı. Evet, Aykut dostum bu düşüncesinde çok haklı. Temelde bu düşünceden olmalı ki, tüm dünyada insanlar kırsal kesimlere yerleşmeye başladı. Belki bu, “Acaba kentten köylere bir geri göç olabilir mi?” sorusunu bile getirdi akıllara. Ancak ben öyle olduğunu düşünmemekle birlikte, daha önce kaleme aldığım bir yazıda da dediğim gibi, bizim gibi kentlerden köylere giden, toprak sahibi olan insanların yerleri değerlendirilebilir. Kısaca ben arazimi işleyemiyorsam, işleyecek birine imkan sağlanabilir. Ya da komşularla bir dayanışma yaparak tarlalar birlikte işlenebilir. Çünkü bu şekilde arazisi olanların büyük çoğunluğu tarım konusunda bilgisiz. Kabaca bize Youtube çiftçisi bile diyebilirsiniz. Sözünü ettiğim dayanışmayı geçen hafta biz komşularımız sayesinde yaşadık.

Haberin Devamı

Bize ‘YouTube çiftçisi’ diyebilirsiniz

Biz ne yapalım?

Önce sevgili Turgay abimden karık nasıl açılırı öğrendim ve biraz zor da olsa karıkları açtım. Hoş onlarınki kadar düzgün olmadı ama olsun, bi dahakine eminim daha iyisini yapacağım. Sonra Halime’nin yerli tohumdan ürettiği domates, biber fidelerini diktik. Karşıdan bakınca çok basit görünen işlerin aslında o kadar da basit olmadığını gördüm fideleri dikerken. Yan komşum Yılmaz ve Nefise de el attılar bahçemize. Karpuz, kavun, kabak, salatalık dikmenin inceliklerini de onlardan öğrendim. Hep birlikte bahçemizi şenlendirdik anlayacağınız. Geçen sene bomboş olan bahçe bu yıl inşallah hepimize fayda sağlayacak. Biz de üretmenin, birlikte başarmanın, paylaşmanın keyfine varacağız. “İyi de bizim arazimiz yok, biz ne yapalım” dediğinizi duyuyorum. Şimdi fide dikmenin tam zamanı. Balkonunuzda ayıracağınız bir metrekarelik alan bile size muhteşem ürünler yetiştirme fırsatı verecek. İnanın, yetiştireceğiniz 4 kök biberin bereketine şaşıracaksınız. Haydi o zaman bi avuç toprağı olan, balkonunda azıcıkta olsa yer açabilen herkes bi domates, bi biber fidesi diksin. “Kime yetecek arkadaş iki fide?” demeyin “Aza kanaat etmeyen çoğu bulamaz” sözü kulaklarınıza küpe olsun. Bana müsaade, kabaklar, domatlar su bekler. Hepinize iyi hafta sonları...