Gamze Ünsal

Gamze Ünsal

a.gamzeunsal@gmilliyet.com

Tüm Yazıları

Çağdaş Türk resminin dünyaya açılan, görkemli kapısı Ertuğrul Ateş burada, çok yakınımızda; Alaçatı’da... Biz İzmirliler için eşi, benzeri bulunmaz şans ve sanatseverler için de büyük bir fırsat...
Miami, Dallas, Los Angeles, Chicago, Palm Beach, Boston, Southampton, Barcelona, Kopenhag, New York ve Pekin’deki önde gelen kültür-sanat merkezlerinde çok sayıda sergi gerçekleştirmiş olan usta sanatçı, yaşamının bu döneminde, huzur bulduğunu söylediği, “ruhsal yorgunluğunu” giderdiğini düşündüğü, doğa, sakinlik, deniz, güneş ve güzel insanların birleşimi olarak tanımladığı Alaçatı’yı, sanatsal faaliyetlerinin merkez üssü yapma kararı almış... “Alaçatı sessiz-sedasız kendisini var etti ve bir marka oldu” diyen Ateş, bu markanın arkasında durmak, kültür ve sanat faaliyetleri ile desteklemek gerektiğini, burada “Alternatif Alan” oluşturmanın Alaçatı mozaiğindeki tüm branşlara olumlu yansıyacağını belirtiyor.

Kışın da hareketlilik sağlarAlaçatı’da sanatsal ve kültürel alandaki boşluğu doldurma ihtiyacını ve sadece yazları değil, kışın dahi buraya sanatseverleri çekecek faaliyetler düzenlenmesi gerekliliğini vurgulayan Ateş, bu yaklaşımın ülke yararına olacağı kadar, sanatçıya da “vitrin” teşkil etmesi açısından, önemli bir imkan tanıyacağı görüşünde.
Bölgeyi sanatçıların yaşayabileceği, eserlerini sergileme fırsatı bulabilecekleri bir alan haline getirmenin önemini farkeden, Alaçatı Port yönetiminden Aykut Mutlu ve Haldun Demirhisar’ın konuya yoğun destek vermesiyle, bölgenin geleceğiyle ilgili, önemli projeler hayata geçirilme aşamasına varmış durumda.

Genç sanatçılar Alaçatı’ya
Keyfi yerinde, mutlu, tatil havasına girmiş insanlara hitap etmenin genç sanatçıların kendilerini ortaya koyabilmeleri için daha elverişli bir ortam oluşturduğunu belirten usta ressam; üniversitelerin (resim, moda, heykel gibi) tasarım bölümlerinin, eğitimlerinin uygulama alanlarının Alaçatı’ya yöneltilmesi gerektiğini de belirtiyor.
Ateş, aynı zamanda, sanat motivasyonu olan kitlenin burada ikametini kolaylaştırmanın öncelikle, belediyelerin, otelciler birliğinin ve sivil toplum örgütlerinin sorumluluğunda olduğunu vurguluyor.
Hedefler
-İyi Sanat Galerisi açıldı.
-Alaçatı Halk Bienali. Sanatsal projelere halkın da katılımını sağlamak amacıyla hayata geçirilecek.
-Heykel Sempozyumu.
-Çeşitli sanat karnavalları.
-Çağdaş sanat festivalleri.
-Sanatçı sohbetleri.
İzmir’de sanat bilinci oluşturmanın ve bunu bir misyona dönüştürmenin gerekliliğini anlatan ressam Ateş, bu tür faaliyetlere çağdaş cumhuriyet sanat müzeleri ile başlanabileceğini belirtiyor.

Haberin Devamı

Alaçatı ‘ATEŞ’lendi


Eserleri “İyi Sanat”ta sergide
Eylül sonuna kadar İyi Sanat Galerisi’nde sergilenecek olan Ateş resimlerine, 9 Eylül Üniversitesi’nden 13 heykel sanatçısının eserleri de eşlik edecek. Sergide katılımı olan diğer sanatçılar şöyle: Uğur Çakı, Aylin Tekiner, Gülce Yelken, Gülden Bicil, Can Akgül, Ali Özsan, Pınar İnci, Gülay Özkan, Neda Atar, Canan Sönmezdağ, Pelin Yılmaz, Evren Tepe, Çiğdem Yağcı.

Hayal edebildiğin gerçekleşir...
Ünlü ressamla görüşmemizde “hayallerin gerçek olacağından” bahsetmişti. Ben kendisine, sanatla yoğrulmuş ve kapılarını dünyaya açmış bir İzmir hayali gönderiyorum...
Bu hafta, çağdaş Türk resminin dünyadaki önde gelen ismi Ertuğrul Ateş’i tanıdım. Büyük beyinler, büyük yüreklerden beslenirmiş... Anladım...

Haberin Devamı

KİMDİR?
Ertuğrul Ateş, size sihirli sözcükler fısıldayan tabloları için, “Onlar benim kendi seyahatlerim...” diyor ve şunları ekliyor: “Yaşadığımız toprak, içine doğduğumuz kültür, bizim seçimimiz değil. Biz sadece onların içine doğarız... Aslolan; madem ki biz burada doğduk, o zaman bu toprağın dokusu, bu kültürün değerleri bizim temel taşımızdır. Resimlerimdeki tüm enstrümanlarımı bu topraklarda aradım”
7 Eylül’de Shangai ardından da ekim sonu Dubai’de düzenlenecek olan ünlü Christies Müzayede’de eserleri sergilenecek olan Ertuğrul Ateş, ülkemizi en üst düzey platformlarda temsil etmeye devam ediyor.