Gamze Ünsal

Gamze Ünsal

a.gamzeunsal@gmilliyet.com

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Marinada’nın mönüsü iki ayda bir değişiyor



Çeşme Marina’da bir gurme restoran; Marinada... Karşımda, tam 32 yıldır restoran-bar ve eğlence dünyasının başarılı mekanlarını yönetmiş bir işletmeci, Murat İyriboz.
1977’de Ahmet San ile beraber, İzmir’de uzun yıllar efsane haline gelmiş Disco 9.5’un ardından, Disco 10, Aya Yorgi’de Fly-Inn, Yıldız Burnu’nda Mask’ın, Alaçatı Plaj’da Joy ve son olarak Alaçatı’da Tuna Tango’nun yaratıcısı, şimdi İzmirlileri nefis lezzetlerle buluşturma amacında. İyriboz için denizden gelen lezzetler ve balıkçılık bir hobi ve yaşam biçimini oluşturuyor.
“Alaçatı’yı amatör balıkçılığın başkenti yapacağız” diyen Murat İyriboz, 28-31 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek Alaçatı Balıkçılık Turnuvası’nın oluşumunda çok önemli katkıları bulunan bir isim.

Yedikleriniz sağlıklı olmalı
Marinada’yı özel yapan unsurlar öyle detaylarda gizli ki şaşırırsınız. Mesela porsiyonlardaki kalori hesabı, size sunulan her tabaktaki protein ve karbonhidrat dağılımı dengeli olmak zorunda. Yedikleriniz ve pişirilme şekilleri sağlıklı olmalı.
Bence diğer “çok önemli” detay, mönüdeki pek çok yemeğin her iki ayda bir değişiyor olması. Yaz yemekleri, kış ya da bahar mönüsünden farklılık gösteriyor. Çünkü burada herşey taze, doğal ve tam lezzetinde olmak zorunda. Mutfakta kullanılan malzemeler köylerden, pazarlardan alınıp
değerlendiriliyor. Et derseniz, üç ay dinlendirilmeden pişirilmiyor. Yani burada gözünüz kapalı yiyebilirsiniz, yeter ki gönlünüz açık olsun, güzelliğe ve nefasete...
Ağzınıza layık
-Karides Tempura
-Lemon Grass Şaraplı
Midye
-Fener Balığı Kavurma
-Marinada Steak (30 yıldır eskimeyen lezzet, mutlaka tatmalısınız)
-Terbiyeli Şişler (Sıcacık lavaşlarla ikram edilen, muhteşem kebap çeşitleri)
-Ahtapot Izgara
-Kalamar Izgara (Sadece yerli kalamar kullanılarak yapılır)
- Kağıtta Çipura (Meşe ve zeytin odunu kullanılarak fırında pişiyor)
lKağıtta Somonlu Spagetti
lVe Somon Gravax, Marine Levrek ve Saşimi üçlüsünden oluşan Çiğ Balık Tabağı.
(İsim benzerliği olabilir fakat lezzet benzerine asla rastlayamazsınız) Tebrikler...
Türkiye’nin gelişim haritasında, belli lokasyonlarda atılan adımların verimli olacağını önceden tahmin etmek elbette ki olası.
Marinada, aslında Marina’nın projelendirilmesi aşamasında Murat İyriboz ile Genel Müdür Can Polat arasındaki fikir alışverişinden yola çıkılarak hayata geçirilmiş bir mekan. Çeşme Marina’nın ilçeye getirmiş olduğu hareketlilik göz önünde bulundurulacak olursa, doğru bir sinerji oluşturulduğunu görebilirsiniz. Doğru mekanların, doğru yapılandırılan müesseselerle biraraya gelişinden işte böyle “çok iyi, çok güzel işler” ortaya çıkıyor.
Her başarı gibi Marinada da alkışı hakediyor. Bizi buluşturduğu nefis tatlar için...
Güleryüzlü bir servis ve tertemiz bir atmosfer için, alkış...


Ne yerseniz yiyin iyisini yemelisiniz
İyriboz’a göre ne yerseniz, nerede yerseniz yiyin ama iyisini, lezzetlisini yemelisiniz.
Salaş bir restoranda köfte dahi yeseniz, iyisi olmalı...
İşiniz eğer damak tadı ve lezzet ise, önce mutfak...
Servis, mekanın dekorasyonu, ciciler-biciler, hep ikinci planda. Bu yüzden, kendisi için en önemli başarının, “müşterinin Marinada’daki özel bir yemek için, tekrar gelip, aynı lezzeti tadabilmeyi talep etmesi” olduğunu vurguluyor.
Burası, iyi yemekten, gurme tatlardan yola çıkılan bir restorancılık anlayışı ile işletiliyor.
Mask dahil İzmir’in pek çok ünlü mutfağına, 12 yıldan beri katkıda bulunmuş usta, Şef Hasan Gül Marinada’da hafta arası 136, haftasonları ise 200 kişiyi nefis lezzetlerle buluşturuyor.


Tatlıları tatmalısınız
Burcu İyriboz’un kendi elleriyle hazırlamış olduğu tatlılar:
-Beyaz Çikolatalı Cheesecake
-Vanilyalı Dondurma Eşliğinde Lorlu Lokma
-Vanilyalı Pötipot (Çilek Soslu)
-Sıcak Çikolata Kabı
Bence hepsinin tadına bakmak gerek. Nasıl olsa yazın bitmesine az kaldı...