Gamze Ünsal

Gamze Ünsal

a.gamzeunsal@gmilliyet.com

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Oksijen dolu efsaneler diyarı



Çanakkale-Balıkesir sınırında, Biga Yarımadası’na uzanan dağlar... Ama ne dağlar! Nasıl bir hava, nasıl bir doğa, nasıl bir yeşil? Kaz Dağları’nda, 900 m derinlikte, 25 km uzunlukta, Altınoluk civarındaki Şahindere Kanyonu başta olmak üzere, çok görkemli üç kanyon bulunuyor. Doğal, dev birer klima görevi yapan kanyonlar, bölgeye bol miktarda oksijen taşınmasına sebep oluyor.
Ve otel odanızda susadığınızda, musluktan gelen su, işte bu doğal kaynaklardan süzülen ve mineral değerleri çok yüksek su olacak.

Konaklama
Bölgede, hem konfor hem de yemek kalitesini birlikte sunabilen bir otele rastlayabilmiş değilim. Bu sebeple yer seçerken, kalacağınız odanın konforu ya da yiyeceğiniz yemeklerin lezzeti arasında bir tercih yapmanız gerekecek.
Manici Kasrı: Oda konforu arayanlara
Çakal İni: Çok özel lezzetleriyle gurmelere
Zeytinbağı: Değişik tatlar denemek isteyenlere
Çetmihan: Sadece doğa yeter, ekonomik bir tatil olsun... diyenlere

Özel tatlar
Zeytinbağı Otel’de konaklamamız süresince, mutfak sihirbazları bizi nefis lezzetlerle buluşturdu. Aklımda kalanlar; Yaprak Tempura, Erimiş Keçi Peyniri, Odun Ateşinde Pişmiş Oğlak Eti, Lor Peyniri çeşitleri, Lor Köftesi, Zahterli Susam, Kabak Çiçeği Dolması, Baklalı Enginar, Araka, Körili Et, gözlemeler, dağ çileği suyu ve patlıcandan fasulyeye aklınıza gelebilecek daha bir çok zeytinyağlılar, deniz mahsulleri, değişik yöntemlerle pişirilmiş balık çeşitleri.

Efsanelere inanır mısınız?
Homeros Kaz Dağları’nda yaşamış... Muhteşem doğasının yanısıra günümüze kadar gelmiş efsaneleri ile de ilginç.
Bu dağlar, meşhur İlyada’da “vahşi hayvanların ve doğanın anası, bin pınarlı İda Dağı” olarak geçiyor. Bakın ne diyor mitoloji: Kral İkebe’nin eşi hamileyken, rüyasında vücudundan ateş çıktığını ve tüm İda’nın yandığını görür. Bunun üzerine dünyaya gelen oğullarını ormana bırakırlar. Çocuk büyüyünce çok yakışıklı bir çoban olur. Bu çoban Paris’tir. Meşhur Truva Savaşları’nın başlama sebebi; Hera, Aphrodit ve Athena’nın da katıldıkları güzellik yarışması bu dağlarda, bugün Ayazma adı verilen bölgede yapılmış.
Denilen o ki, Aphrodit yakışıklı Paris’e, kendisini güzellik kraliçesi seçtiği taktirde, Sparta Kralı’nın kızıyla evlenmesini sağlayacağı sözünü verir ve seçilir. Sparta Kralı’nın kızını kaçıran Paris böylece Truva Savaşları’nın başlamasına ve İda Dağı’nın yanmasına sebep olmuştur. Kralın kızını geri almak isteyen Spartalılar, tıpkı Paris’in annesinin rüyasında gördüğü gibi tüm İda’yı yakarlar.
Zeus’un sunağının bulunduğu yer de Adatepe’de. Zeus burada yaşamış ve mitolojide adı geçen tanrıları buradan yönetmiş. Truva Savaşı’nı da buradan yönettiği söyleniyor.

Hasan Boğuldu Göleti
Hasan, ailesi tarım ve hayvancılıkla uğraşan Emine’yi sever, evlenip kasabaya götürmek ister. Emine’nin ailesi Hasan ve Emine’nin farklı yaşam tarzlarına sahip olmasından rahatsızdır. Hasan’a (biraz zorlamak amacıyla) taşıması için tuz çuvalı verirler. Sıcaktan bunalan Hasan, gölete girer ancak sırtında taşıdığı tuz, ıslanınca ağırlaşıp, boğulmasına sebep olur. Acı haberi alan Emine de gölete gider, Hasan’ın üzerinden çıkan gömleği giyer ve kendisini asar. Asıl adı Sütüver (Yunanca anlamı akansu) olan bölge, o günden sonra Hasanboğuldu olarak anılır.

Sarıkız Efsanesi
Bir zamanlar buralarda çok iyi niyetli bir çoban ve onun güzelliği dillere destan kızı yaşarmış. Çoban hacca gitmek istemiş. Kızını da komşuya emanet edip köyden ayrılmış. Bir süre sonra döndüğünde kızına atılan iftiralarla karşılaşmış. Bunun üzerine kızını Kaz Dağları’nın zirvesinde terketmiş. Ancak çok uzun bir süre sonra kızının erenlere karıştığını hissetmiş ve yaptıklarından müthiş pişmanlık duymuş. Gelin görün ki artık geride güzelliği dillere destan Sarıkız kalmamıştır. Son pişmanlık, köy halkı o günden beri ölüm yıldönümlerinde Sarıkızı anar, uğruna ağıtlar yakarmış.
Kaz Dağları’nda, nerede kalıyor olursanız olun... Ne yiyor olursanız olun... İlla ki de memnun ayrılacaksınız. Dinlenmiş, tazelenmiş olarak, mutlu mutlu döneceksiniz evinize. Sevgiyle kalın.

İNDİRİMLER
Marella: İnci’den takıda %50 indirim.
Matraş’ta World ile %15 indirim, 8 taksit.
GAP’ta %10 indirim.
Home Store’da,
%25 end point reyonlarında.
Kervan: Yeni sezonda 2. ürüne %50 indirim.
Sheraton Çeşme: Erken rezervasyonda %15 indirim.
Derishow’da Advantage ile gece giysisini seçene, tatil giysisi hediye.
Mudo: Kısa günün kârı indirim sürüyor.
CHO’da 150 TL’lik her alışverişe 50 TL alışveriş çeki.
Nars’tan sürpriz hediyeler, ikramlar.
Marks&Spencer bayan giyiminde %50 indirim.
Hotiç’te tüm ürünlerde %50-%40 indirim sürüyor.