Mehmet Çelik

Mehmet Çelik

bizans@gmail.com

Tüm Yazıları

Gazete, dergi ve kitap okuyanlarla makro (aslında mikro) fotoğrafçılığa ilgi duyanların paylaşacakları ortak zevklerden biri kâğıdın dokusu olabilir. Kaliteli bir kâğıdın yüzeyi ne kadar pürüzsüz olursa yakından bakıldığında durgun bir denizin yüzeyine benzer, bakmaya doyum olmaz. Bu nedenle kimileri çok güzel kâğıtları olan defterlere yazmaya kıyamaz, saklamayı tercih eder. En güzel defterlerde ise incecik olmasına rağmen mürekkebi arkaya geçirmeyen Japon kâğıdı kullanılır.

Japon kâğıdı incecik ve uzun lifli yapısıyla son derece sağlam olduğu için bilinen kâğıtlara benzemez. Birbirinden farklı yöntemlerle üretilen, bu nedenle birçok türü bulunan Japon kâğıdı 1300 yıldır sürgülü kapı perdelerinden sandaletlere, kaligrafiden kitaplara kadar hemen her alanda kullanıldı.

Haberin Devamı

Japon kâğıdı (Türkçe Vaşi, İngilizce yazımıyla Washi) inanılmaz ince bir kâğıt ama metrekaresi 1,6 gram ağırlığında ve 0,02 milimetre inceliğiyle yarı saydam olan Tosa Vaşi ise incenin de incesi bir kâğıt türüdür, bu nedenle kitap restorasyonunda kullanılır.

Günümüzde geçmişe oranla az sayıda atölye kalsa da Tosa Vaşi kâğıdının 300 farklı çeşidi var. Tosa Vaşi, Japonya’nın güneyinde berrak sularıyla ünlü Niyodo nehri boyunca yetişen dut ağaçları ve kâğıt yapımında kullanılan bitkilerin bolca bulunduğu Tosa şehri ve çevresinde üretiliyor. Bu bölge yaklaşık bin yıldır kâğıt üretiminin merkezi olmuş.

Kâğıt kadranlı Citizen

Citizen birçok markaya (Arnold & Son, Frederique Constant ve Alpina) ve (Miyota ve La Joux-Perret gibi) mekanizma üretim tesislerine sahip dev bir saat üreticisi, fakat kendi adıyla lüks saat pazarında yeterince görünür değildi. En büyük rakibi Seiko ise Japonya’nın doğasından ilham alan Grand Seiko saatleriyle Rolex ve Omega hayranlarının aklını başından almıştı. Oysa Citizen çok iyi bir mühendistir ama şiirden anlamaz(dı).

Kâğıdın kıvrıldığı yer

Teknik anlamda usta olan Citizen yılda “+/- 1 saniye” hata payı olan dünyanın zamanı en doğru şekilde gösteren Eco-Drive mekanizmalı (Calibre 0100) saatlerle haklı bir üne sahipti ama bu tarz işler bir fark yaratmıyor. Citizen, 2017’den itibaren yeni bir yaklaşımla Tosa Vaşi kâğıdını üst düzey modellerin kadranında kullandı ve kendisinden söz ettirmeye başladı.

Haberin Devamı

Işık, hem kadranda kullanılan Japon kâğıdının lifleri arasındaki boşluklardan geçerek güneş pilini besliyor hem de açıya bağlı olarak yüzeydeki görünümü değiştiriyor. Aslında Tosa Vaşi kâğıdının üzerinde bir tabaka daha var, boşlukta yüzer gibi duran metal indeksler bu katmana yerleştirilmiş.

Klasik beyaz ve doğal pigmentlerle renklendirilen siyah, kahverengi, mavi, lacivert, yeşil ve indigo mavisi renklere sahip Citizen saatlerinde markanın simgesi olan küçük bir kartal motifi var. Siyah kadranlı modelde ise kâğıt üzerine Sunago-maki tekniğiyle altın parçacıkları serpiştirilmiş.

Ayar gerektirmeksizin 28 Şubat 2100 tarihine kadar günleri doğru gösteren kâğıt kadranlı bu saatler, aynı zamanda yüzey sertleştirilmesi uygulanmış patentli süper-titanyum teknolojisine sahip. Yine de teknik özellikler beni incecik bir kâğıt parçası kadar heyecanlandırmıyor.