Mehmet Çelik

Mehmet Çelik

bizans@gmail.com

Tüm Yazıları

Aralık ayı “yılın en iyi saatleri” listelerinin yapıldığı bir zaman dilimi. Elbette pek çok liste yapıldı. Esquire dergisinde Nick Sullivan imzalı “2023’ün En iyi 15 Saati” bence en dengeli liste, yine de bazı saatlerde hemfikir değilim. Hemen her listede ortak bazı saatler var, modeller herkesin fikrine göre değişse de Audemars Piguet, Blancpain, Breitling, Bulgari, Cartier, Chopard, De Bethune, Girard-Perregaux, Grand Seiko, H. Moser &Cie, Hublot, IWC, Jaeger-LeCoultre, Longines, Louis Vuitton, Montblanc, Panerai, Patek Philippe, Rolex, TAG Heuer, Tudor, Vacheron Constantin, Zenith ve Zodiac gibi markalar hiç değişmiyor.

Haberin Devamı

Bu yıl markalar arasındaki işbirlikleri de hem sayıca çoktu hem de çok kaliteliydi: Blancpain ve Swatch işbirliği tartışmalara neden oldu, Louis Vuitton ve Kosova asıllı dahi saat ustası Rexhep Rexhepi (Recep Recepi) işbirliği ise dünyaya çift yüzlü ve patentli olağanüstü bir saat kazandırdı (LVRR-01), üçüncü kez bir araya gelen Seiko ve Rowing Blazers da merakla bekleniyordu, bu seferki “Seiko 5 Sports × Rowing Blazers” işbirliğinde mor, pembe, beyaz ve sarı renkli, çok eğlenceli saat modelleri limitli sayıda satışa çıktı (ve birkaç dakikada tükendi).

Renkli saatle

Unutmadan ekleyelim: Seiko 5 Sports’un 55. yıldönümü için çıkarılan paslanmaz çelik kasalı ve çelik bilezikli SRPK17 modeli de büyük bir coşkuyla karşılandı. Bu yıl ayrıca TAG Heuer markasının ünlü Carrera modelinin de 60. yıldönümü için 60’lı yıllardan kalma bir Carrera’nın tasarımı meraklıların bayılacağı detaylara kadar (elbette yeni bir mekanizma ile) aynı. Öyle ki kadranda bile şirketin el değiştirmeden önceki ismi olan Heuer yazıyor.

Yenilikler o kadar çok ki asıl söylemek istediğime bir türlü gelemedim ama iki önemli olayı geçmeden yazayım: Karbon gövdeli Tissot Sideral önemliydi, Omega ise Seamaster modelinin 75. yaşı için (150 metreden 6000 metreye kadar) derinliğe göre mavinin koyulaştığı kadranlara sahip saatleri duyurdu.

Mükemmel bir saatin anatomisi

Çift kollu efsane

Ancak her listede yer alan bir saat var ki ondan özellikle söz etmeli: Longines Legend Diver. Normalde bir saat üreticisinin bir modeline “efsane” demesi itici olur ama Legend Diver (LD) söz konusu olduğunda kimse itiraz edemiyor. Gerçekten de öyle, LD çift kurma kollu bir efsanedir. LD, şirketin arşivine dalan Longines uzmanlarının bir eseri (arşivin önemi) ve 1950’lerin sonunda çıkmış bir modelin yeniden üretimi olarak 2007’de 42 mm çapında ortaya çıktı. Kasası o yıllarda popüler olan basınç arttıkça saatin contalarını sıkılaştıran “süper kompresör” tarzındaydı. (Halen birçok marka bu türde saat üretiyor.) 2007’den bu yana 16 yıl geçti ve her yıl çıkan modelden sonra LD için yapılan eleştiriler bir yere not edilmiş.

Haberin Devamı

Sonunda bu yıl ideal kasa boyutu 39 mm, zaman ölçümünde çok iyi (COSC sertifikalı mekanizma) ve üstelik gerçek bir çelik bilezikle yeni bir LD ortaya çıktı. Bazıları saatte tarih penceresini sevmez, ben de onlardan biriyim. Bu modelde tarih penceresi yok, dolayısıyla müthiş bir simetri var. Kadrandaki kanatlı kum saati figürünü de çok seviyorum, 191 yıldır saat üreten bir marka için mükemmel bir logo.