Mehmet Çelik

Mehmet Çelik

bizans@gmail.com

Tüm Yazıları

Muppet Show’un her şeyi (iyi kalpli sunucusu, sorumluluk sahibi yayın yönetmeni ve en efendisi) karizmatik kurbağası Kermit’in bağımsız saat şirketi Oris ile işbirliği 2023’ün en gülümseten çalışmasıydı.

Aslında simetriyi bozduğu için tarih pencereli saatleri hiç sevmem ama bu saat bambaşka. Her ayın ilk günü saat 6 konumundaki küçük tarih penceresinde 1 yerine Kermit’in güler yüzünün göründüğü bir saatten söz ediyorum. Oris buna “Kermit Günü” adını vermiş ve görünen o ki bu saati elde eden herkesi tarih ayarıyla durmadan oynama eğiliminde bırakıyor.

Haberin Devamı

‘Yeşil olmak kolay değil’*

Saatin parlak yeşil ama son derece sade bir tasarıma sahip olan kadranına bakınca Oris’in zor işleri kolay gösterme sanatında usta bir marka olduğu anlaşılıyor. Yapılan işler hiç kolay değil ama, Oris kesintisiz 119 yıldır saat üretiyor.

Güçlü mekanizma

Bu mütevazı sade tasarımlı kadran sizi aldatmasın, altında Oris’in gurur duyduğu bir mekanizma var: Geliştirilmesi 6 yıl süren kalibre 400 mekanizması tam 120 saatlik (5 günlük) muazzam bir güç rezervine sahip. Ayrıca saat 39 mm çapında, kasa ile bilezik ise hafif, sağlam ve antialerjik yapıya sahip titanyumdan yapılmış.

Muppet Show’da kurbağa Kermit’in amacı izleyicileri güldürmek ve eğlendirmekti, işte saatlerden yana beklentimizi artıran tam da bu yaklaşım. Bazı saatler zamanı göstermek dışında iyi hissettirmek için üretiliyor. Kukla kahramanlar hatırladığım kadarıyla yaşadıkları zorlukları en komik şekilde çözmeye çalışırlardı. Oris de tüm olumsuzluklara rağmen hayatın aşırı ciddiye alınmamasını ve bir an da olsa durup gülümsememiz gereken Kermit Günü’nü işaret ediyor. Zaten dijital tahakkümün her yeri ele geçirip insanların başını öne eğdirdiği ve ışıklı dikdört en bir kutuya hapsettiği bir çağda mekanik saatler üreten bir şirketin de amacı bu olmalı.

Mekaniğin neşesi

Oris’le ilgili bir yazıda “neşenin mekaniği” ifadesini görmüştüm. Oris, ProPilot X Kermit Edition ile bu konuda iddialı olduğunu gösteriyor. Abdülhak Şinasi Hisar da başka bir coğrafyada benzer konuları düşünmüş, “Tabiatı, mehtabı, çiçekleri, çalgıyı ve bülbülleri kendi medeniyetine göre duyan ve anlayanlara;” diyor ve devam ediyor, “bunların neşesine, keyiflerine, zevklerine layık olanlara, ışıklarının renkleri, havasının incelikleri, sularının ve saatlerinin seslerinden toplanan ve ruhu her yanından saran sonsuz bir zevk vermesini bilir.” (Boğaziçi Mehtapları)

Haberin Devamı

Balkonda oturup her şeyi eleştiren huysuz ihtiyarlar Steadler ve Waldorf’u düşünüyorum. Saate baktıklarında eleştirecek bir şey bulamıyorlar.

*Kermit’in ünlü şarkısı