Melis Özel

Melis Özel

melisnazliozel@gmail.com

Tüm Yazıları

Ünlü ressam Picasso’nun geçiş dönemini temsil eden tabloları Courtauld Galeri’de sergileniyor

Picasso olmak

“Güvercinli Çocuk” tablosu

1881 doğumlu İspanyol ressam Pablo Picasso kariyerindeki ilk adımını 19 yaşında Paris’teki sergisi sayesinde attı. Bu serginin bitiminde tarzını tamamen değiştiren Picasso, sonrasında
20’nci yüzyılın en büyük sanatçılarında biri oldu.
İlk olarak 1901 yılında sergilenmiş olan bu geçiş dönemini sembolize eden tablolar, şimdi de Londra’daki Courtauld Gallery’de sergilenmekte.
Galerinin ilk odasında Paris’in yaşam tarzından etkilenerek çizmiş olduğu tablolar asılı. Moulin Rouge ve kan kan dansı temalı tabloları o dönemki ilham kaynaklarını ve ilgi duyduklarını yansıtıyor.
Tabloların en önemli özelliği Picasso’nun tarzının zaman içinde nasıl değiştiğinin kanıtı olması.
Bu serginin hemen ardından arkadaşı Carlos Casagemas’nın intihar haberi ile Picasso “mavi dönemine” girmişti. Bu dönemde melankoli tarzını daha çok soluk renkler kullanarak eserlerine yansıttı. İlk sergisiyle tamamen zıt kompozisyonlar çıkaran Picasso, bu dönemi
yaklaşık üç yıl sürdürdü.
Sergideki son tablo olan “Güvercinli Çocuk” ise önceden Londra’nın Ulusal Galerisi’nde halka açık olarak sergilenmekteydi. Fakat bu tablo sahibi tarafından 50 milyon pounda satıldı. Yani bu tablo son defa Courtauld Gallery’de sergileniyor.

Haberin Devamı

“Phantom of the Opera” 27’nci yılını kutluyor

“Phantom of the Opera / Operadaki Hayalet” müzikali 1911’de çıkan, Fransız yazar Gaston Leroux’nun kitabından uyarlandı. Grammy, Golden Globe ve Oscar ödüllü besteci Andrew Lloyd Webber, bu müzikali kültürel bir ikona çevirdi.
Kitap önce 1943’te korku temalı bir film olarak beyaz perdeye giriş yaptı. Sonrasında müzikal olarak Londra’nın West End Tiyatrosu’nda 1986 yılında yerini aldı. Son olarak da 2004’te tekrar filmleştirilerek başrollerinde Emmy Rossum ve Gerard Butler gibi ünlü isimlerle büyük başarılara imza attı.
Müzikal 27’nci yılını kutluyor ve Londra’da eğlence sektörünün en büyük gişe rekorlarından birine sahip. Şov, ilk günden beri Her Majesty’s Theatre’da oynanıyor. Bu durum, o tiyatro binasının, bir müzikale en uzun süre ev sahipliği yapan tiyatro binası olarak tarihe geçmesini sağladı. Bu bina müzikalin gelişiyle beraber restore edildi ve Londra’nın en görkemli binalarından biri oldu. Yıllardır birçok kez oyuncu değiştiren bu müzikalin şimdiki başrolleri ise çok başarılı. Hepsinin sahnedeki gayret ve coşkusunu anlamamak mümkün değil. Ancak bence özellikle operadaki hayalet rolünü oynayan aktör, şovdaki başarısıyla dikkatleri üstüne çeken kişi. n