Menderes Özel

Menderes Özel

menderes.ozel@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Tüketici elektroniği devleri, akıllı evleri kontrol kaosundan kurtarmak için güçlerini birleştirdi. Şimdilik 13 markanın, 15 beyaz eşya kategorisindeki, 40 fonksiyonu tek bir uygulamadan kontrol edilebiliyor.

Kurulduğu dönemin zaruri teknolojisine uygun şekilde radyo fuarı olarak başlayan Avrupa’nın en büyük tüketici elektroniği fuarı IFA, iki yıl süren zoraki salgın molasının ardından kapılarını açtı.

1924’ten bu yana Berlin’in gurur abidesi olan IFA, hasret dolu yüz binlerle dünyanın dört bir yanından beyaz eşya ve elektronik üreticilerinin duygusal kucaklaşmasına sahne oldu.

Haberin Devamı

Akıllı evde dev ittifak

Rusya-Ukrayna savaşının yan etkisi olarak ciddi bir enerji krizini göğüslemeye hazırlanan Berlin’de coşkulu bir fuara rağmen melankolik bir atmosfer vardı. Yılın bu döneminde genelde serin olan kentteki kasveti sıra dışı bol güneş bile dağıtmaya yetmemişti.

Park, bahçe ve köprüaltlarındaki evsizler bu yıl daha çok mu göze çarpmıştı yoksa onların da çoğu Kovid-19 salgınının yan etkisi miydi? Bilmiyorum!

IFA’da sergilenen bir çok ürün bir enerji kıtlığı olasılığı hesaba katılarak tasarlanmıştı. Fuarın “resmi” teması sürdürülebilirliğin yanı sıra enerjiydi. Portatif güneş panellerinden, akıllı radyatörlere, firmalar enerji açlığı çeken bir dünyaya akıllı çözümler sunma gayretindeydi.

Davetlisi olduğum Vestel de 3 bin metrekarelik alanında sergilediği ürünlerde dünyanın çevre ve enerji hassasiyetini dikkate alan modellere ağırlık vermişti. Manisa’daki mega fabrikasından dünyaca ünlü birçok markanın ürününe hayat veren Vestel, her yıl birkaç fantastik modeli de görücüye çıkarır. Gelenek bu yıl da bozulmadı, yumurta pişiren, yumurtanın bozulacağını haber veren ya da bozulduğunu alarm eden buzdolabı özellikleri de ilgi çekti.

Akıllı evde dev ittifak

Sürdürülebilir gelecek

Stand turumuza eşlik edip ürünler hakkında bilgi veren Vestel CEO’su Turan Erdoğan, “Tüketicilerin ihtiyaç ve talepleri dünyanın sürdürülebilir geleceği doğrultusunda değişiyor. Çevresel ve sosyal fayda yaratarak, geleceğin ihtiyaçlarını karşılayan ve hayatı kolaylaştıran çözümler üretmek ana stratejimiz. Fuarda sergilenen ürünlerimiz tüketicilerin karbon ayak izlerinini azaltmalarına sağladığı katkıyla da dikkatleri çekiyor” dedi.

Haberin Devamı

Akıllı evlerin en büyük dertlerinden biri elektronik cihazların her birine ayrı bir kumanda ya da uygulama gerekliliği. Ocak 2022’de kurulan Home Connectivity Alliance (HCA-Ev Bağlanabilirlik İttifakı), tüm elektronik cihazları tek bir uygulamadan kontrol ederek karmaşayı giderme iddiasında. Samsung’dan LG’ye, Vestel’den Arçelik’e şimdilik 13 üyesi olan İttifak’ın ilk ürününün demosu da IFA’da yapıldı. Uygulamaya gelecek güncellemeyle 13 markanın, 15 beyaz eşya kategorisinde, 40 fonksiyon SmartThings uygulamasıyla kontrol edilebilecek. Biz son kullanıcıların en büyük dileği ittifakın genişleyerek akıllı evlerimizdeki karmaşayı ortadan kaldırması.

Akıllı evde dev ittifak

Berlin’in sosyal demokrat Belediye Başkanı Franziska Giffey de IFA’da çevreci ürünlere ilgi gösterdi.

Yönetim Kurulu’nda yer aldığı HCA oturumuna katılan Turan Erdoğan, “Son kullanıcıların tek bir mobil uygulama üzerinden her bir HCA üyesinin akıllı ürünlerini kullanabilmesi için ortak bir iletişim altyapısı oluşturuyoruz. Akıllı şehir ve akıllı ev sistemlerimizle pazardaki dominant oyunculardan biriyiz. ‘Nesnelerin İnterneti’ (IoT) çözümlerimizle evlerdeki enerji ve su tüketimini azaltmaya yardımcı olurken, akıllı cihazlarımızla kullanıcıların yaşam kalitesini artırmayı hedefliyoruz. Gelişmeye çok açık olan IoT alanında standartların oluşması için sorumluluk almaya devam edeceğiz. Bu uzun soluklu yolculukta HCA Yönetim Kurulu’nda yer almamız bizim için itici güç” dedi.