Menderes Özel

Menderes Özel

menderes.ozel@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Okuyucularına sanal gerçeklik setleri dağıtan New York Times’ın bu teknolojiye uyarlanan ilk hikâyesi üç mülteci çocuğu konu alıyor

Sanal gerçeklik setlerinin 2016 başından itibaren evde eğlence anlayışımızı topyekün değiştireceğini daha önce yazmıştım. Sony Morpheus, HTC Vive, Oculus VR gibi peşi sıra piyasaya çıkacak sanal gerçeklik setlerinin kullanım alanı eğlenceyle sınırlı değil. Mesela dünyanın bir ucundaki doktor, diğer ucundaki bir operasyona müdahil olabilecek. Bir komutanın, yüzlerce kilometre ötedeki bir muharebeye ışınlanıp komutlar yağdırması da uzak değil.

Haberin Devamı

Habercilikte de yeni bir dönem başlıyor. New York Times, önceki gün yaptığı duyuruyla sanal gerçeklik uygulamasına geçtiğini ilan etti. New York Times, Google’ın kartondan sanal gerçeklik setinden 1 milyon adedini bu hafta sonu okuyucularına dağıtıyor. Katlama yerlerinden birleştirilen maliyeti düşük bu setlerin monitör kısmına cep telefonu yerleştiriliyor. Seti kafasına geçiren kullanıcı böylece haberin içine giriyor. Tabii önce telefona sanal gerçeklik uygulaması NYT VR’yi indirmek gerekiyor.

Habercilikte sanal gerçeklik çağı


New York Times Magazine’in sanal gerçeklik için hazırlanmış ilk hikayesi, savaş yüzünden evlerinden sürülmüş üç çocuk hakkında; 11 yaşındaki Ukraynalı Oleg, 12 yaşındaki Suriyeli Hana ve 9 yaşındaki Güney Sudanlı Chuol.

Magazine’in editörü Jake Silverstein, bu yeni film teknolojisinin, yaşamları bizimkilerden çok uzak insanlarla doğrudan bir bağ kurabilmemizi sağladığı görüşünde. Artık “haber müşterisi” konunun dışında değil, tam ortasında olacak.

İnternet, akıllı telefonlar ve tabletlerle evrim geçiren habercilik, sanal gerçeklikle yeni bir evrimin eşiğinde.