Menderes Özel

Menderes Özel

menderes.ozel@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Pirelli Takvimi’nin Bryan Adams’ın fotoğrafladığı 48’incisi kalburüstü müzisyenlerin yol hikâyelerini anlatıyor

Takvimler 1992’nin 28 Temmuz’unu gösterdiğinde, İstanbul tarihi bir akşama tanıklık ediyordu. “Robin Hood: Hırsızlar Kralı” filminin tema şarkısı “(Everything I Do) I Do It for You” ve “Waking Up the Neighbours” albümüyle 1991’de kariyerinin zirvesine tırmanan Kanadalı Bryan Adams, uluslararası bir yıldızın Türkiye’deki ilk stadyum konseriyle ülkedeki eğlence anlayışında yani bir sayfa açıyordu. Sonra gelsin Metallica’lar, Rolling Stones’lar, Madonna’lar, Michael Jackson’lar, GunsN’ Roses’lar...

Haberin Devamı

Bir yıldız, Bryan Adams, hem de kariyerinin zirvesinde İstanbul’daydı... Bu satırların yazarı da hınca hınç dolu İnönü Stadyumu’nda bu tarihi ana sahnenin en önünde şahit olan bir yeniyetmeydi.

Yıllar yılları kovaladı. Birçok başarılı albüm daha yapan Adams, bu kez “Takvim” fotoğrafçısı olarak yine “tarih yazıyor”... Takvim dediğimze bakmayın; bahsettiğim Pirelli’nin ikonik “Takvim”inin 48’incisi.

Bryan Adams’in fotoğrafçılıktaki hünerlerini sergilediği 2022 Pirelli Takvimi’nin teması, ömürleri turnede geçen Adams ve müzisyen modellerinin yaşam tarzına uygun şekilde “Yolda” olarak belirlenmiş. Yapraklarını Iggy Pop, Grimes, Jennifer Hudson, Cher, Rita Ora, St. Vincent, Saweetie, Normani, Bohan Phoenix, Kalu Uchis gibi müzik endüstirisinin önemli güncel figürlerinin süslediği Takvim’de, 2010’ların ortalarından itibaren geçirdiği evrime uygun şekilde kadın bedeninin metalaştırılmadığı, dozunda bir erotizm var.

Fotoğraflarda, performans öncesi gerginlikler, bir şehirden diğerine uzun yolculuklar, otel odası yalnızlıkları gibi müzisyene özgü temalar işlenmiş. Fondaysa Hollywood’daki Chateau Marmont Oteli ve Palace Theatre, Capri’deki Scalinatella Oteli yer alıyor.

Birçok kez farklı kentlerde katıldığım Takvim’in galası bu kez pandemi nedeniyle online’dı. İstanbul’daki lansman Pirelli Türkiye CEO’su Gian Paolo Gatti Comini’nin ev sahipliğinde, Galata’daki şık İtalyan restoranı Il Cortile’deydi.

Haberin Devamı

Saatler İtalya saatiyle 13.30’u (TSİ 15.30) gösterdiğinde Milano’ya bağlandık. Bir ay içinde ikinci kez Kovid-19’a yakalanan Bryan Adams’ın halsizliği her halinden belli oluyordu. Milano’ya gelir gelmez hastanelik olan Adams, aşılı olmasına rağmen semptomatikti. Adams daha önce de ekim sonunda Kovid-19’a yakalanmıştı.

Ancak bu Adams’ı, adını Takvim’in Richard Avedon, Helmut Newton, Annie Liebovitz, Herb Ritts gibi efsanevi fotoğrafçıları arasına yazdıracak eserinin galasına katılmaktan alıkoymadı.

Takvim, klasik bir takvimden ziyade kalın bir LP gibi tasarlanmış. Yaklaşık 160 sayfada, modeller kendilerine has özellikleriyle yer alıyor. St. Vincent otelde uyanırken, Kalu Uchiz boş gününde havuz başında, Cher kuliste, Iggy Pop konser öncesinde; gibi...

Adams fotoğrafların hikayesini şöyle açıklıyor: “Yolda yaşanan her şeyi birkaç güne sığdırıp özetlemek zor. Bu yüzden bazı yönlerini yansıtmaya çalıştım... Örneğin müzisyenlerçoğu zaman binanın önünü görmezler, arkasını görürler. Sahneye açılan kapıyı, kulisi, bir binanın bodrum katını görürüz... Sahneden aracın kapısına gidersiniz, oradan otel kapısına... Kısacası birçok kapı var ama konu her zaman seyahat.”

Haberin Devamı

Son 45 yıldır hep yolda olduğunu söyleyen Adams, “Bir müzisyenin yaşamı yollar, seyahat, oteller ve kulisteki saatlerden ibarettir” diyor.

Adams’ın Takvim için bestelediği “On The Road” şarkısı, Mart 2022’de çıkacak yeni albümünde de yer alacak.

Takvim turnede

Takvim turnede

Takvim turnede

Arkeolojide Salı Sohbetleri

İlk sayısını 18 Nisan’da yayımladığımız Milliyet Arkeoloji dergisi, kısa sürede sadık bir okuyucu kitlesi edindi. Arkeolojiyi Milliyet gazetesiyle birlikte her eve sokma misyonuyla çıktığımız yolda çok şey öğrendik, çok değerli dostluklar kazandık. 9’uncu sayımız 19 Aralık’ta yayımlanacak; yine herkesi bekleriz.

Bu vesileyle Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü’nün “Salı Sohbetleri” isimli “webinar”ını haber vermek isterim. 23 Kasım’da başlayan “Salı Sohbetleri” Enstitü’nün YouTube kanalında yayınlanıyor. Bu arada henüz resmi açılışı yapılmayan Enstitü’nün Kültür ve Turizm Bakanlığı’yla Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ortaklığında, AB desteğiyle hayata geçtiğini not düşelim.

Kültürel mirasın korunması bilincini kazandırma ve arkeolojiyi tanıtmayı görev edinen Enstitü’nün “Salı Sohbetleri”, bilim dünyasının birikimini, keyifli bir sohbet ortamında, renkli konularla herkesin yararlanabileceği bir kültür hizmetine dönüştürüyor.

“Salı Sohbetleri” her salı 20.00’de başlıyor.

Takvim turnede

Önümüzdeki “Salı Sohbetleri”nin moderatörlüğünü Türkiye’nin önde gelen arkeologlarından Prof. Dr. Nevzat Çevik yapıyor.