Menderes Özel

Menderes Özel

menderes.ozel@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Gerçekle gerçeküstü arasında bir köprü olan 49’uncu “Takvim”, olağanüstü kadınlara bir saygı duruşu aynı zamanda

“İlham Perisine Aşk Mektupları” başlıklı Pirelli Takvimi’nin 49’uncu edisyonu, geçen çarşamba Milano’da HangarBicocca çağdaş sanat müzesinde tanıtıldı. Avustralyalı fotoğraf sanatçısı Emma Summerton’ın objektifine emanet edilen “Takvim” (The Cal), 1964’ten bu yana bir kadın tarafından fotoğraflanan 5’inci “Takvim” oldu. Milliyet gazetesi de “Takvim”in lansmanı için dünyanın dört bir yanından gelen davetliler arasındaydı.

Haberin Devamı

“Takvim”in çekimleri uzun süredir ilk kez tamamı model olan isimlerle yapıldı. Summerton konsepti kurgulama hikayesini şöyle anlattı: “Başta annem olmak üzere olağanüstü, yaratıcı şeyler yapan kadınlar hayatım ve kariyerim boyunca beni büyülemiş ve bana ilham vermiştir. Yazarlar, fotoğrafçılar, şairler, oyuncular ve yönetmenlerden çok şey öğrendim. Bu yüzden bu olağanüstü kadınları kutlamak ve onları temsil edecek bir dünya yaratmak istedim.”

Düşsel bir tarzı olan ve fotoğraflarında bunu çok iyi yansıtan Summerton’ın objesi 14 model, temsil etmesi istenen ilham perisiyle yakın bağlantısından dolayı özel olarak seçildi. Summerton bunu, “Çekimlerimde modellerin oynadıkları rollerle gerçekte ne oldukları arasındaki sınır net bir şekilde tanımlanmıyor ve her şey birbirine karışarak sihirli bir gerçekçilik yaratan fotoğrafla ortaya çıkıyor” diye ifade etti.Mesela Guinevere Van Seenus, bir süper model olmanın yanı sıra Fotoğrafçı. Lauren Wasser hem bir model, hem bir Sporcu. “Takvim”de Aktivist rolünü üstlenen Ashley Graham, vücuduna pozitif yaklaşımıyla tanınırken, Masalcı karakterini canlandıran Precious Lee, senaryolar, masallar da yazıyor.

Summerton “Takvim”i kurgularken, şu soruların yanıtlarını aramış: “Fotoğraflarımdaki kadın kim?”, “Nereden geliyor?”, “Nereye gitmek istiyor?”, “Kimi seviyor?”, “Nasıl seviyor?”, “Nelerden güç alıyor?”, “Kendini bu dünyada nasıl hayal ediyor?”, “Nasıl hayallerindeki kişi haline geliyor?”

Eski fotoğraflarındaki gerçekle gerçeküstünü bir araya getirme, modern ve nadide resimler yaratma yeteneği Summerton’ın “Takvim”e seçilmesinde etken oldu. Projede de, gerçeküstü, gerçekçilik, güzellik, vahşi doğa, çiçek, yabani gibi tezatlar uyumlu birbirini tamamlar şekilde bir araya getirilmiş zaten.

Haberin Devamı

Tanrıçalar ve ilham perileri

Çekime başlamadan önce her zaman hikayesindeki kadının gerçekte kim olduğunu sorgulayan Summerton, kadından ve onun insani yönünden ilham almış. “Başkalarındaki derinliği bulmak için önce kendin kırılganlığını kabul etmelisin” diyen Summerton, sorularına yanıt ararken aslında bu kadınların her birinin kim olabileceği hakkında kafasında bir fikir oluşmaya başlamıştı.

Ama yine de hepsini birbirine bağlayan bir parça eksikti: O da ilham perisiydi!

“Takvim”de sadece modeller rol alacaktı ve onlar da birer ilham perisi olacaktı.

Guinevere van Seenus’un canlandırdığı “Fotoğrafçı” ilham perisi, Summerton’ın başlangıç noktası oldu. Ardından hem model hem ressam olan ve Summerton’ın bir resime benzettiği Sasha Pivovarova geldi.

Haberin Devamı

Diğer modeller ve roller de kendi yerlerini buldu. Model, oyuncu ve müzisyen Cara Delevingne, her şeye rağmen fantastik iç dünyasından daima başarıyla çıkan Sanatçı oldu. Karlie Kloss, fütüristik bir sanal gerçeklik ortamında kodlama öğretmeyi seven Teknoloji Uzmanı rolünü üstlendi.

Tanrıçalar ve ilham perileri

Bella Hadid, kendisini sadece sizin bilmenizi istediği kadar gösteren Peri’yi canlandırdı. Aktivist Ashley Graham zırhlı bir halde, bir kanepeden objektife sorgulayan gözlerle baktı.

Tanrıçalar ve ilham perileri

Sporcu rolündeki Lauren Wasser, savaşa hazır uzaylı bir kraliçe gibi başka bir gezegeni çağrıştıran çorak bir manzarada fotoğraflandı. Adut Akech, Düş Kapanı rolünde özgürleşmesinin şiirsel hikâyesine hayat verdi.

Tanrıçalar ve ilham perileri

Kraliçe karakterini canlandıran Adwoa Aboah iç mücadelelerini soğukkanlı ve asil duruşu ve Nefertiti’nin zarafetiyle gizledi. Lila Moss, sihirli bahçesinden bilgeliğini paylaşan ve dünyayı anlayan genç ama ruhu yaşlı Kahin’i canlandırdı.

Yüzü aynaya iki tarafıyla yansıtılarak fotoğraflanan Yazar rolündeki Emily Ratajkowski, “Gerçekten hangisi olduğumu düşünüyorsun?” diye sorguluyormuş gibi bir izlenim yarattı.

Tanrıçalar ve ilham perileri

Şarkı sözleri için bir kuzgundan ilham alan Müzisyen rolündeki Kaya Wilkins bohem bir ortamda fotoğraflandı. Sinema dahil tüm mecralarda yolculuğunu anlatan Masalcı’yı Precious Lee, içten gelen bir dinginlik ve nezaketle betimlenen ve bir rüyadaymış gibi hayat bulan Bilge’yi ise He Cong canlandırdı.

Tanrıçalar ve ilham perileri

“Takvim”deki isimler ve rolleri:

Lila Moss KAHİN

Guinevere Van Seenus  

FOTOĞRAFÇI

Adwoa Aboah KRALİÇE

Karlie Kloss

Tanrıçalar ve ilham perileri

TEKNOLOJİ UZMANI 

Sasha Pivovarova RESSAM

Lauren Wasser SPORCU

Emily Ratajkowski YAZAR

Cara Delevingne SANATÇI

Bella Hadid PERİ

Kaya Wilkins MÜZİSYEN

Precious Lee MASALCI

He Cong BİLGE

Adut Akech DÜŞ AVCISI

Ashley Graham AKTİVİST