Mustafa Yılmaz

Mustafa Yılmaz

ege@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

İzmir’in en büyük sorunlarından biri taş ocakları. Ne yazık ki her geçen gün de yenileri ekleniyor.

Son olarak Çevre İl Müdürlüğü’nün 24 Ekim tarihinde Seferihisar’ın Gümüldür ilçesinde bir taş ocağı için başlattığı ÇED (Çevre Etki Değerlendirme) süreci var.

İmar planlarında orman alanı içinde kalan tesisin kapasitesi 4700 metreküpten 100 bin metreküpe çıkarılacak.

Söz konusu tesisin ÇED süreci çok ilginç.

***

İlk olarak ormanın içinde 98.27 hektarlık ruhsat sahasının 24.93 hektarlık alanında planlanan mermer ocağı ve konkasör faaliyeti için 27.11.2002 tarihinde “ÇED Önemsizdir” belgesi alındı.

Haberin Devamı

Yine 98.27 hektarlık ruhsat sahasının 24.93 hektarlık alanı içerisinde yapılması planlanan taş ocağı, konkasör ve hazır beton tesisi (259.200 ton/yıl kapasiteli) faaliyetleri için 24.06.2008 tarihinde “ÇED Gerekli Değildir”kararı verildi.

Ocak sahası ve kırma eleme tesisinde üretim kapasitesinin 390.800 ton/yıl artırılarak 650.000 ton/yıla çıkartılması talebi hakkında da 19.09.2012 tarihinde “ÇED Gerekli Değildir” belgesi verildi.

Maden sahasında bulunan hazır beton tesisinin 150 m3 /saat kapasiteye çıkarılması ve 60 ton/saat kapasiteli asfalt plent tesisi kurulması için de 28.01.2015 tarihinde “ÇED Gerekli Değildir” belgesi çıktı

Son olarak, kalker ocağında patlayıcı madde kullanımı kapasite artışı talebine ilişkin 02.12.2015 tarihinde “ÇED Gerekli Değildir” kararı verildi.

Şimdi de kapasitenin yılda 270 bin tona çıkarılması için ÇED süreci başlatıldı.

***

Orman Genel Müdürlüğü verilerine göre İzmir’de; maden arama, işletme amaçlı madencilik faaliyetleri için 1839 (1 milyon 839 bin metrekare) hektar alanda verilmiş ve devam eden izin var.

Maden ocakları için orman alanları, sit bölgeleri feda edildi ve edilmeye de devam ediyor.

İzmir Çevre Mühendisleri Odası’nın raporuna göre; özellikle Kemalpaşa, Karaburun Yarımadası ve Menderes bölgelerinde yoğun şekilde taş ocağı izni veriliyor.

Tarım arazileri, orman ve doğal sit alanlarının özelliklerini ortadan kaldıran, yerleşme alanlarına çok yakın mesafelerde, çevresel etkileri oldukça önemli olan faaliyetler ÇED sürecini olumlu olarak tamamlıyor.

Haberin Devamı

***

Urla, Çeşme ve Seferihisar gibi eşsiz doğaya sahip turizm bölgelerinde bile sit alanları, orman arazileri taş ocakları için feda ediliyor.

Taş ocağı yapmak için ille de orman alanları ve sit bölgelerinin feda edilmesi mi gerekiyor?

Turizm bölgelerinde, sit alanlarında, ormanın içinde bile taş ocakları için ÇED izinleri tekrar tekrar veriliyor.

ÇED’ler artık çevriyi yok ediyor.