Nazlıcan Göksu

Nazlıcan Göksu

-

Tüm Yazıları

Amacı başarılı üniversite öğrencilerini desteklemek olan “Yenibirlider” derneğinin genç kurucuları Cem Garih ve Kerem Kamışlı: “Bizim kim olduğumuzun önemi yok, siz kimsiniz? Biz bununla ilgileniyoruz”

Çoğu insanın gözünde bir “Amerikan hayali” olan New York, gerçekte oluşumu hep devam eden, sürekliliğini hiç kaybetmeyen bir platform. Çok farklı boyutları, kültürleri, değerleri barındıran bir şehir olan New York, sosyal değişim ve farkındalığı geliştirmenin yanında bireyi de hep göz önünde bulundurup herkesi bir başkası hakkında da düşünmeye yöneltiyor.
Düşünceden ileri giden, düşünceyi fikre, fikri ise gerçekliğe çeviren bir proje ile karşılaştım. Projenin temelleri burada kurulu değil ama proje New York ve Boston’da yaşayan iki Türk gencine ait; Cem Garih ve Kerem Kamışlı. Genç derken gerçekten çok genç. Destek verdikleri kitle kendi akranları, yarattıkları ise bir dernek. Arkalarına çok sayıda genci de alan Garih ve Kamışlı başlattıkları derneğe “Yenibirlider” ismini vermişler.

Büyük şirketlerde staj imkanı sağlıyorlar
Amaçları, Türkiye’deki başarılı üniversite öğrencilerini geleceğin liderleri olma konusunda desteklemek. Destekleri birçok yönde; destekleri onları tanımlayan aslında... Fakat onlara kim olduklarını sorduğunuzda “Açıkçası bizim kim olduğumuzun önemi yok, siz kimsiniz?
Biz bununla ilgileniyoruz?” diyorlar.
Projenin başlangıcında iş dünyasının önde gelen isimleriyle üniversiteli gençleri düzenledikleri söyleşi ve konferanslar yoluyla buluşturmuşlar. Projenin hayata geçişini ise sağladıkları “staj imkanları” ile gerçekleştiriyorlar. 12 kurumda
100 üniversite öğrencisine staj olanağı tanıyorlar. Öğrenciler, Türkiye’nin en
çok bilinen neredeyse bütün büyük şirketlerinde staj imkanını yakalıyor.
Bu da Yenibirlider tarafından özenli bir şekilde yapılan değerlendirme ve seçim sonucunda gerçekleşiyor.
Son başvuru tarihi 22 Şubat. Stajyer seçim süreçleri ise derneğin Facebook sayfası ve internet sitesi üzerinden yarışma formatında yürütülüyor: www.yenibirlider.com. Gençlerin kariyer planlamaları için önemli adımlar teşkil eden imkanlar sunan Yenibirlider derneği projelerinin son etabında da yaşanan süreçleri kitaplaştırarak Türkiye genelinde okuyucular ile buluşturmayı hedefliyor.
Bir hikaye anlatmak, bir sonrakine örnek olmak, kesinlikle bir değişim yaratmak...

Haberin Devamı

Çocuktan al haberi

“Siz kimsiniz Biz asıl bununla ilgileniyoruz”

Haberin Devamı

Gençlerimizin ne ara bu kadar farkındalık noktasına vardığını sorgularken bu farkındalığın çocuklar seviyesinde geliştiğini görebiliriz. Çoğu değerin başlangıcı olan çocukluk döneminde algıların da filtresiz olduğu bir gerçek. Dolayısıyla yaşananlardan en çok etkilenen ve en farklı yorumları getiren de onlar oluyor.
New York Times gazetesinin yakın süre önce açtığı bir platform sayesinde New York’ta büyüyen çocukların gerçek algısı ortaya çıkıyor. Her hafta gündemdeki en önemli konularda çocuklara soru yönelten New York Times onlardan çizerek cevap vermelerini istiyor. Çocuklar da cevaplarını sansürsüz bir çizim yoluyla veriyor. New York’ta yaşayan çocukların etkilendiği olaylardan biri okul otobüslerinin kısa zaman önce yaptığı grev oldu.
Bu konudaki soruyu çizerek yorumlayan çocuklardan biri kendisini anne ve babasının okula bırakması nedeniyle çok mutlu olduğunu ifade ederken bazıları da grevin bitmesini, otobüslerini geri istediklerini anlatmış.
Bazen komik, bazen uygun olmayan yorumlar gelse de onlar en sade ve doğal halleriyle New York’luları şaşırtıyorlar. Kasırga ile ilgili sorulara canavar resimleriyle cevap veren çocukların yanında güzellik kraliçesi ile ilgili soruya kendi resmini çizerek cevap veren çocuklar bile oldu.