Op. Dr. Ziya Saylan

Op. Dr. Ziya Saylan

ziya@saylan.com

Tüm Yazıları

Son senelerde ameliyatsız ve ufak estetik müdahalelerde çok fazla artış meydana geldi. Ufak müdahalelerin avantajı hastanede yatmaya gerek olmaması, lokal anesteziyle yani narkoz olmadan uygulanmaları, kısa sürede iyileşmeleri ve ücretlerinin daha az olması. Amerika’da geçen sene en sık uygulanan beş ufak müdahale; botoks (2.8 milyon), dolgu maddeleri (1.5 milyon), PRP / kimyasal soyulma (1.2 milyon), göz kapağı estetiği (340 bin) ve gıdıdan yağ emme (280 bin) olarak gerçekleşti.

Hastaların vakti yok!
Çalışan kadın hasta, kısa sürede iyileşip işine dönmek ister; ameliyat olup evde günlerce iyileşmeyi bekleyecek vakti yoktur. Cuma tedavi olup pazartesi işine dönmek ister. Senelik iznini güzellik ameliyatı uğruna feda etmez. Tatilini ailesiyle geçirecektir. Hastalar ameliyat olup kan revan içinde eve giderek çocuklarını ve eşlerini korkutmak istemez. Bir çocuğa, annesinin estetik yüzünden ölmeyeceğini ve onu yalnız bırakmayacağını anlatmak zordur.
Yağ enjeksiyonları azaldı ve dolgu madde uygulamaları arttı. Günümüzde dolgu maddeleri daha güvenceli ve daha uzun süre kalıcı, bu nedenle yağ dolguları artık revaçta değil. Yağı enjekte etmeden önce almak gerekli ve bu da ufak bir ameliyat demek. Ayrıca yağın emildiği karın ve kalçalarda, eksilen yağa bağlı kalıcı çukurlar oluşmakta. Bu estetik olmayan bir durum. Yağ enjeksiyonu saatlerce süren bir işlem. Dolgu maddesiyse, vücuttan emilmesine gerek yok; dolgu, doktorun çekmecesinde hazır sizi bekliyor, hemen uygulanabiliyor ve 20 dakikada olay bitiyor, yani işlem bir öğle paydosunda bitiyor. Bir hafta sonra kontrol için geliyorsunuz. Gerekirse takviye yapılıyor.
Burun dolguları: Uzun süre kalıcı dolgu maddeleriyle burun şeklini düzeltmek oldukça yaygın. İtalyan doktorlara göre burun hastalarının yüzde 30’unda ameliyatsız olarak, burnu dolgu maddeleriyle düzeltmek mümkün. Çene ve elmacık kemikleri de uzun süre kalıcı dolgu maddeleriyle başarılı şekilde büyütülmekte. Genç görünmek için büyük elmacık kemikleri gerekli. Eskiden ameliyatla konan protezler yerine artık dolgu maddesi enjekte ediliyor.
Gıdı ve dizler: Ufak yağ emme ameliyatlarının başında dizlerin iç kısmından ve gıdıdan yağ emmek geliyor. Zararsız bir yöntem, birkaç günde iyileşmek mümkün. Özellikle gıdıda sonuç çok etkileyici.
Fantezi yöntemler: Gittiğim kongrelerde bildirilen öğle paydosunda göz kapağı, burun ve hatta meme protezi ameliyatlarını ben gerçekçi bulmuyorum. Kanunen bir ameliyat bir vücut yaralamadır ve iyileşme için hastanın dinlenmesi gerekir. Aceleye gelen bir ameliyatta daha fazla hata olacaktır. Fransızların dediği gibi; “Ameliyathanede az vakit geçiren cerrah, mahkemede daha çok vakit geçirir.”
Artık hastalar estetik ameliyatlarda komplikasyon istemiyor! Bir insanın çevresindekilere estetik ameliyatta burnum çarpıldı veya yüzüm felç oldu demesi çok zor. Bu nedenle estetik olmadan önce birden fazla doktora görünmeleri ve çeşitli görüşler dinleyip akıllarına en çok yatan yöntemi seçmeleri gerekir.

Haberin Devamı

Elmacık kemiği ve çene dolgusuyla yüz genişletme (face widening) tekrar sevilen bir yöntem olma yolunda. Sol taraf elmacık kemikleri fotoğrafta doldurulmuş. Büyük elmacık kemikleri genç gösterir.

Haberin Devamı

Ülkemizde burun estetiği vakalarının yüzde 30’u ‘hörgüç’ denen burun sırtı kabarıklığıdır. Kısa sürede iyileşir. Burun içinden girilerek kemik çıkıntısı törpülenir.