Op. Dr. Ziya Saylan

Op. Dr. Ziya Saylan

ziya@saylan.com

Tüm Yazıları

İnsanlar konuşurken birbirlerinin gözlerine bakarlar ve hataları görürler. Gözlerimiz güler, ağlar, kızgınlık veya nefretle bakar. Yüzümüz yaşlandıkça üst göz kapakları sarkar, alt kapaklarda yağ kesecikleri oluşur. Bunların ameliyatla giderilmesi mümkündür. Ameliyatta yağ bezleriyle cilt çıkarılır ve gerekirse alt kapak gerilir. Bazen alt kapak kimyasal soyulmayla gençleştirilir. Göz estetiği sonuçları 7 - 8 sene sürer. Yaşlanma devam ettiğinden, zamanla göz kapağınız tekrar sarkacaktır. Bizler estetik ameliyatları öğrenmeye, basit oldukları için göz ameliyatlarıyla başlarız. Hocam Philadelphialı cerrah Dr. Julius Newman’ın söylediği gibi, “Herkes göz estetiği ameliyatı yapabilir ama güzel sonuçlar elde edemez.” Aslında hastaların bir çoğu göz ameliyatı sonuçlarından memnundur. Ancak güzel bir sonuca rağmen defalarca ameliyat olarak gözlerinin şeklini bozan ruhsal durumu bozuk hastalar da mevcuttur.

Haberin Devamı

GÖZ ESTETiĞi HATALARI

Geçen hafta basında çıkan fotoğraflarında Uma Thurman’ın gözlerine gereğinden fazla müdahale edilmiş. Sağ gözü daha ufak ve düşük. Düzelecek ama daha defalarca ameliyat olması ve sabretmesi gerekli.

Ameliyat sonrası şikayetleri:
Birçoğu ameliyata bağlı durumlardır ve genellikle geçicidirler.

Göz kapaklarının şişmesi:
3 - 4 gün sonra normal hallerine gelirler. İkinci günden itibaren lenf masajları gerekir.

Göz kızarması ve göz kuruluğu:
1 - 2 gün sürer, göz damlalarıyla (suni gözyaşı) düzelir.

Gözlerde yanma hissi ve göz yaşarması:
3 - 4 gün sürer. Yanmaya ve sulanmaya karşı göz damlası verilir.

Işığa ve güneşe karşı hassasiyet:
1 - 2 hafta sürer. Güneş gözlüğü en iyi çaredir. İlk günler fazla okursanız veya televizyon izlerseniz, sulanma ve kızarma olabilir. Kontak lenslerinizi bir hafta sonra tekrar takabilirsiniz. Bazen ufak cilt kistleri (yağ kistleri) oluşabilir, normaldir.


Steve Martin ve minnacık gözleri. Estetik olmayan bir görünüm. Ülkemizde de bir sosyete cerrahı herkese leblebi büyüklüğünde aynı tip gözleri monte etmekte ve hastalar bu hatalı görünümü normal zannedip ikiz kardeşler gibi dolaşmakta.

Ameliyatın muhtemel riskleri:
Kanama ve enfeksiyon tehlikesi mevcuttur fakat yüzde birin altındadır. Göz, iyi kanlanan bir organdır, kolay mikrop kapmaz. Ameliyattan 10 gün önce Aspirin ve benzeri ilaçları kesmeniz gerekir. Yara izi oluşumu mümkündür. İyileşme süresi 5 - 7 gündür.

Nadir komplikasyonlar:
Gözün öne doğru çıkması; çok fazla deri çıkarmaya bağlıdır, düzeltilebilir.
Göz kapağının düşmesi; sinir veya adale zedelenmiştir, ameliyatla düzelir ancak 5 - 6 hafta beklemek gerekir.
Göz kapağının kapanmaması; üst kapaktan fazla deri çıkartılmıştır. Kulak arkasından veya diğer gözden deri eklemek gerekebilir.

Sonucu beğenmezseniz...
Beğenmediğiniz sonuç meydana geldiğinde sakin olun ve iyileşmenin tamamlanmasını bekleyin. Şişlikler inmeli, dikişler alınmalı ve göz kapağı hareketleri normalleşmelidir. Bazen bu süre 3 ay kadar olabilir. Herkes size iyi bir doktor bildiğini söyleyip onun adresini vermeye kalkacaktır. Belki de gittiğiniz doktor ameliyatı yapan doktor hakkında kötü laflar söyleyecektir. Hiçbirine inanmayın, paniklemeyin ve kendiniz karar vermeye çalışın.

Haberin Devamı

Hastalar ameliyattan sonra hemen iyileşeceklerini zannederler. Halbuki bir yerinizi çarpsanız 2 haftada iyileşir. Bu nedenle yaralarınızın iyileşme süresi olan 2 - 3 haftayı (ortadaki görüntü) kabullenmeniz gerekir.