Op. Dr. Ziya Saylan

Op. Dr. Ziya Saylan

ziya@saylan.com

Tüm Yazıları

FDA (ABD Sağlık Bakanlığı’na bağlı; gıda, diyet, ilaç, medikal ürünler ve kozmetiklerden sorumlu büro), geçen hafta yayınladığı bir bildiriyle meme protezlerinin bazı yan etkilerine dikkat çekti. Şimdiye kadar meme protezi için garanti veriliyordu ancak hastanın bağışıklık reaksiyonlarına bağlı sertlikler (protezin bir tenis topu gibi sertleşmesi), ameliyatın neden olduğu asimetriler, protezin elle hissedilmesi veya yer değiştirmesi (travelling) gibi ihtimaller her zaman mevcuttu.

MEME PROTEZi OLANLARA DUYURU

Meme protezleri, vücut dokusundan daha ağır olduklarından kadınlar plajda koşarken göğüsleri (protezleri) sağa sola savrulur. Yeni B-Lite protezleri yüzde 30 daha hafif olduklarından böyle bir durum yaşanmaz.

Garanti sertlikleri kapsamaz
Vücut, protez malzemesini kabul etmez ve etrafını bir kapsülle sarıp, vücuttan ayırmaya yani bir tür karantinaya almaya çalışabilir. FDA’nın meme protezli hastalardan istediği, aylık meme kanseri muayenelerini yapar gibi protezleri elleriyle incelemeleri ve bir sertlik varsa doktorlarını haberdar etmeleri.
Bu sertlikler, erken vakalarda dışarıdan ultrasonla giderilebilir ancak ilerlemiş vakalarda protezi başka bir fabrikanın ürünüyle değiştirmek veya ameliyatla adale üzerindeki bir protezi kasın altına koymak gerekebilir. Yani burada, kanser vakalarında olduğu gibi sertliği erken yakalamak çok önemli.

Haberin Devamı

Yeni protezleri bulan İngiliz meme cerrahı Dr. D. Govrin’e biyokimya mühendisi kardeşinin büyük yardımı olmuş. Normal protezlerini çeşitli nedenlerle değiştirilen hastalar yeni protezleri hafifliğini hemen fark eder.

Hemen değiştirmenize gerek yok
FDA bildirisine göre, akan veya içi boşalan eski meme protezleri hâlâ onaylı ve bunların yeni meme protezlerinden daha iyi olduğunu söylemek henüz mümkün değil. Yani vücudunuzda eski imalat bir meme protezi olsa bile sakın endişelenmeyin veya sırf bu nedenle protezinizi değiştirmeye kalkmayın. Unutmayın, bir meme protezinin yırtılması için kesici aletle (mesela bıçakla) delinmesi veya göğsünüze kuvvetli bir yumruk yemeniz gerekir.

Yeni protez onay bekliyor
Mevcut FDA onaylı meme protezleri, ağır ve özellikle büyük boylarda sarkmalara neden oluyor. Plajda top oynayan veya koşan kadınlarda protezler sağa sola savruluyor. Özellikle yazın kadınların üstsüz dolaştıkları toplumlarda bu durum daha da belirgin.
İngiltere’de yeni piyasaya çıkan ve Avrupa onayını (CE) alan bir meme protezi, diğerlerinden yüzde 30 daha hafif. Bu B-Lite denen yeni protezin özelliği, içine hafif ve ufak sünger toparlaklar konmuş olması. Bu sayede protez hafifliyor ve yer çekimi sonucu daha az sarkıp savruluyor. FDA kaynaklarına göre, yeni tip hafif meme protezlerinin 2015 sonuna kadar onay alması bekleniyor.

Cerrahınızdan garanti isteyin
Günümüzde genel anestezinin olası tehlikeleri yüzünden, meme protezlerini lokal anestezi altında yani hasta uyanıkken, bazen de koldan verilen sedasyon (uyku ilacı) altında koyuyoruz. Yeni nesil meme protezleri akmaz ve sarkmaz. Bütün bunları meme cerrahınızla konuşun ve size en uygun olanı seçin. Ayrıca insan faktörü de çok önemli.