Özge Ökten

Özge Ökten

-

Tüm Yazıları

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nda, bu sezonun son yeni oyunu olan ‘Hayal-i Temsil’, geçen hafta Kadıköy Haldun Taner Sahnesi’nde seyircisiyle buluştu. Yiğit Sertdemir’in yönettiği ‘Hayal-i Temsil’in yazarı, genç kuşağın başarılı kalemlerinden Ahmet Sami Özbudak.
‘Hayal-i Temsil’, 2014 - 2015 sezonunda kutladığı 100. yaşında, seyircisini kucaklamaya devam eden ‘Darülbedayi’nin geçmişine ışık tutacak değerde ve kutsallıkta bir oyun. Türk tiyatro tarihinin, çok önemli iki kadın oyuncusu Afife Jale ve Bedia Muvahhit’in, eski makyör Dikran Efendi’nin belli belirsiz hatıraları arasında sahnede adeta yeniden canlandığı ‘Hayal-i Temsil’, düşle gerçeğin birbirine karıştığı bir dünya sunuyor seyircisine.

Haberin Devamı

Masallar değerlidir…
Afife ve Bedia’nın aşkları, tutkuları, hayalleri, Şebnem Köstem ve Hümay Güldağ’ın başarılı oyunculuklarıyla, bir zamanlar ilk kez seyirci karşısına çıktıkları o sahnede, şimdi yeniden hayat buluyor. Oyunda anlatılan, sadece Dikran Efendi’nin dünyasına özgü bir masal gibi görünse de, biliriz ki masallar hep değerlidir. Hatta masallar tiyatro sahnesine hayattan daha çok yakışır. Ancak bana kalırsa, ‘Hayal-i Temsil’i asıl değerli kılan,Türk kadınının tiyatro sahnesinde kendini var etme çabasını, bu yoldaki azmini de tüm gerçekliğiyle ortaya koyması. Geçmişten günümüze sahnede hayranlıkla izlediğimiz, gururla alkışladığımız bütün kadın oyuncularımızın tiyatro serüvenlerine, bu çok önemli isimlerin öncülüğünde başlamış ve devam ediyor olduklarını hatırlatması.
‘Hayal-i Temsil’, Afife ve Bedia’yı yeniden selamlamak için, 15- 18 Nisan tarihleri arasında Kadıköy Haldun Taner; 29 Nisan - 2 Mayıs tarihkleri arasında ‘Harbiye Muhsin Ertuğrul’ sahnelerinde…

Evde tiyatro keyfi
Metin Zakoğlu, evinde tiyatro yapmaya başladığından beri, adından daha çok söz ettirir oldu. Tiyatro, eğer bir oyuncunuz ve bir iki de seyirciniz varsa, her yerde yapılabilir. Ama yaşadığın evin salonunda tiyatro yapmak, büyük cesaret ister.İşte Metin Zakoğlu da bu cesaretle yola çıktı. Bir gün, aniden bir karar verdi ve yazdığı oyunları evinin salonunun tam ortasında oynamaya başladı. Bir tiyatrocu için oldukça enteresan bir hareket bu. Ama ona çok yakıştı doğrusu. Üstelik insanlar da onun bu fikrine bayıldılar. Evine misafir olup oyunlarını keyifle izlediler.
Metin Zakoğlu’nu tiyatro sahnesinin yanı sıra, ‘Cafe Theatre’la da tanıyanlar, kendisinin bitip tükenmek bilmeyen enerjisine yakından tanıktır. Metin Zakoğlu’nun içinde büyük bir tiyatro aşkı barınır ve bu aşkı oyunlarında seyircisiyle sürekli paylaşır. Her zaman gülen yüzüyle, keskin mizah gücüyle, hem oyuncu hem de bir stand up sanatçısı olarak, tiyatro ve sahne dünyasında kendine özel bir yer edinmesinin en büyük nedeni de bu paylaşımcılığıdır kanımca.

Sahnede 20 yıl
‘By Zak Kabare’ adını verdiği yeni konseptiyle uzun yıllar boyunca biriktirdiği seyircisini yine şaşırtmaya hazırlanan Metin Zakoğlu, önümüzdeki günlerde 20. sanat yılını kutlayacak olmanın heyecanını yaşıyor. Bu kutlamanın sürprizi olan, usta komedyenin yazıp yönettiği ve uzun yıllar kapalı gişe oynayan oyunu ‘Arkadaşım Kadın Oldu’nun galası, 11 Mayıs akşamı saat 20.30’da, ‘Kozyatağı Atacan Sanat Merkezi’nde yapılacak. İlgililerine ve sevenlerine şimdiden duyuralım.