Özgür Kaynar

Özgür Kaynar

ozgur.kaynar@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

“BULUNMAZ EŞİ ” denilen Malatya’nın yolunu tuttuk hafta sonu...
Değerli büyüğüm Abdullah Kavuk’un babası Mehmet Kavuk’un üç dönemdir belediye başkanı olduğu Malatya Yeşilyurt’taki geleneksel şenliğin heyecanına ortak olma zamanım artık gelmişti.
Eski Devlet Bakanı Işılay Saygın, Abdullah Kavuk, ekonomi uzmanı Bilal Doğan ve İzmir’de piyasaların nabzını tutan Edip Çavuşoğlu’yla soluğu adı gibi yemyeşil olan Yeşilyurt’ta aldık.
Aramıza Ankara’da, Milli Eğitim Bakanlığı Yükseköğretim Genel Müdürlüğü’nün İzmirli genel müdür yardımcısı Şadan Özdirik de katıldı.
Malatya’nın önce kayısısı akla geliyor, ama bir de kirazı var. Üretim merkezi de içinden geçen derenin hayat verdiği Yeşilyurt... Kemalpaşalılar kızmasın ama o bereketli toprakların iri kirazlarının tadı gerçekten bambaşka...
101 yıllık Yeşilyurt Belediyesi, dünyanın dörtbir yanına ihraç edilen kirazları için düzenliyor bu şenliği...
Kiraz bahanesi oluyor, Malatya’nın kent merkeziyle birleşen bu şirin ilçenin yetiştirdiği önemli isimler her yıl buluşuyor.
Bu sene de öyleydi. Kavuk ve Çalık ailelerinin temsilcileri, Kenan Işık, İstanbul Üniversitesi’nin eski rektörü Prof. Dr. Mesut Parlak, türkücü Bülent Sertaç da oradaydı...
Malatya’da doğup, İzmir’e de akaryakıttan otomotive ve inşaata pek çok yatırım kazandıran Kavuklar Şirketler Grubu’nun kurucusu Mehmet Kavuk’un daveti onlar için adeta bir emirdi.
Bölgenin moral ve akıl hocası, yatırım rehberi Mehmet Amca çağırınca yine koşa koşa gelmişlerdi. Geldiklerine de değecek dolu dolu program hazırlanmıştı.
Toplu nikah ve sünnet şöleni, karakucak güreşleri, en güzel kiraz yarışması ve konserler vardı. Malatyalılar ayakta, keyifler yerindeydi. Ta ki Hakkari’den gelen 11 şehit haberine kadar..!
Doğu’nun teröre izin vermeyen topraklarında gülen yüzler bir anda karalar bağladı. Türküler ve şarkılar yerini yasa bıraktı.

Malatya Malatya...


Kenan Işık ve Bülent Sertaç’ın sahnedeki ağıtı yüzlerce kişiyi ağlattı. “Şehitler ölmez, vatan bölünmez”, “Burası Malatya, teröre geçit vermez” sözleri çınladı.
Ortaya çıkan duygu yüklü tablo, bu ülkenin ne kadar güçlü, bu toplumun ne kadar kudretli olduğunu anlatmaya fazlasıyla yetti.
Yıllardır gitmek istediğim şenlik, Malatya’yı tanımamı da sağladı. Beni ilk karşılayan Anemon Otel oldu. Manisalı İsmail Akçura, Yeşilyurt’a öyle bir otel dikmiş ki dillere destan.
Kent otelciliğindeki başarısını bir kez de Malatya’da gözler önüne seren Akçura’nın oteline, girişindeki beş yıldız az kalıyor. İsmail Akçura’nın Işılay Saygın’ı telefonla arayıp “Not verin” dediği Malatya Anemon’a ortak notumuz yedi yıldızlı pekiyi oldu...
Bir de Malatya Park var... Kavuklar’ın büyük ortaklarından olduğu devasa alışveriş merkezini insan görünce “Burası Malatya mı, yoksa İstanbul ya da bir Avrupa kenti mi?” diyor. Yerli ve yabancı 150’nin üzerinde markanın mağaza açtığı Malatya Park tam 150 milyon liraya mal olmuş.
Büyüklüğü ve hayran bırakan mimarisi karşısında şaşırıp kalmamak doğrusu imkansız.
Doğu ve Güneydoğu’da ilk ve tek. Merak edenler akın ediyor. Anadolu’nun doğusunda nazar boncuğu gibi duruyor, büyülüyor.
400 bin nüfuslu Malatya’da böyle bir yerle karşılaşmak ve sabahın erken saatinde bile ne kadar dolu olduğunu görmek ezber bozan bir deneyimdi benim için...
Proje ortaklarından Malatyalı ünlü yatırım firması Rönesans’ın Gaziemir’e de outlet AVM kurmaya hazırlandığını hatırlatmadan geçmek olmaz.
Kavuklar Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Kavuk, babası Mehmet Kavuk ve kardeşleri Şahin Kavuk’la İlhan Kavuk Malatya Park’la ne kadar gurur duysa az...
Her anı ayrı bir güzel geçen Malatya’da nasıl kandırıldığımızı da anladım. İzmir’deki pazarlarda, manavlarda, marketlerde Malatya kayısısı diye satılanlar meğer koca bir yalanmış.
Malatya’nın kayısısı şeftali büyüklüğünde ve çok özel bir aromaya sahip. Bize burada yutturulmak istenenlerle uzaktan yakından ilgisi yok.
Neden eşinin bulunmaz olduğunu gidince gördüğüm Malatya için yazacak daha çok şey var ama yerimiz dar.
Gezi programımızı Odak Döviz’in genel müdürü, sevgili ağabeyim Bilal Doğan hazırlayınca yolumuz Adıyaman’dan da geçti. Doğan’ın memleketinde yaşadıklarımız ve İzmirli Malatyalılarla İzmirli Adıyamanlılar’ın Karadenizlileri kıskandıracak türden kıyasıya Nemrut rekabeti de haftaya...