Özgür Kaynar

Özgür Kaynar

ozgur.kaynar@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

TÜRKİYE günlerdir Torba Yasa Tasarısı’nı konuşuyor. Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı kamu alacakları tahsilatını sağlaması beklenen düzenlemenin mimarı ise, Ak Parti Manisa Milletvekili Recai Berber...
Üniversite affından 120 TL’ye kadar olan tüm kamu cezalarının silinmesine, memura doğum izninden öğrencilere ve çıraklara sosyal güvence getirilmesine kadar pek çok maddeyi içeren tasarı, İzmir’de de çok konuşulacağa benziyor.
Dün bir araya geldiğim Recai Berber, kimsenin bilmediği bir ayrıntıyı açıkladı.
Aynı zamanda TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanvekili de olan Berber, komisyondan geçen, önümüzdeki hafta TBMM’de görüşülecek tasarının içinde metro inşaatlarının da olduğunu söyledi. “Şu an yapımı devam eden ya da önümüzdeki süreçte başlanacak tüm metro projeleri Ulaştırma Bakanlığı’na bağlanıyor. Büyükşehirlerin kent içi ulaşımında hayati önem taşıyan bu yatırımlar artık merkezi hükümetin sorumluluğunda olacak” dedi.
Lafın kısası, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun, “Bizimkini de Ankara yapsın” dediği. Kocaoğlu’nun bu çıkışından sonra, “Başvuruda geç kalındı, geçmiş olsun” yorumlarının yapıldığı Üçyol- Üçkuyular ve Ege Üniversitesi Hastanesi-Bornova Evka 3 arasındaki metro inşaatları hükümete geçiyor.
Temeli 2005’in haziran ayında atılan, 2008 sonunda bitirilmesi planlanan ama bir türlü bitmek bilmeyen...
Geçen sürede iki yüklenici firmanın yarıda bıraktığı, üçüncünün de zorlandığı; yapımı yılan hikayesine döndüğü için başta çevre halkı olmak üzere tüm İzmirlilere yıllardır eziyet çektiren...
İlk başta 91 milyon lira olan maliyeti de katlanan 5.5 kilometrelik Üçyol-Üçkuyular ve diğer hattaki inşaatların patronu Ulaştırma Bakanlığı olacak.
Recai Berber, Torba Tasarı’ya metro projelerini eklemelerinin bir nedenin de tıpkı İzmir’deki gibi yol kazalarının önüne geçmek, bu yatırımları en kısa sürede tamamlayarak hizmete sunmak olduğunu ifade ediyor.
Üçkuyular’dan sonra Narlıdere’ye, Halkapınar’dan da Otogar’a hatta Bornova merkezine uzaması planlanan İzmir Metrosu’nda dümene bakanlığın geçmesiyle eminim ki işler çok değişecek, metro tam gaz ilerleyecek...
Bu hatlar için öngörülen 500 milyon TL de Büyükşehir Belediyesi kasasında kalacak.
Haydi hayırlısı...