Peter Salvatore

Peter Salvatore

tasarimci3dmax@gmail.com

Tüm Yazıları

Derin Dalışta Dikkat Edilmesi Gerekenler

Herkese tekrar merhabalar. Bugün sizlerle dalışın, önemli dalış türlerinden olan derin dalış hakkında dikkat edilmesi gereken noktaları anlatmaya çalışacağım. Bu noktaları maddeler halinde sıralamak daha anlamlı olacaktır düşüncesindeyim.

· Derin Dalış Öncesi yapılması gerekenler:Öncelikle her daim videolarımda da söylediğim üzere, dalış plan üzerine yapılan bir aktivitedir. Yani dalışını planla ve plana göre dal, plandan şaşma. Peki kısaca nedir bu plan dediğimiz şey ?

Haberin Devamı

Gidilecek dalış bölgesinden başlayarak, bölge hakkında bilgi, ne tür canlılar görülebileceği, dip yapısı ve derinlikler hakkında bilgi, genel su yapısı, yani akıntısı bol olan bir yer mi yok zaman zaman mı akıntı oluşmaktadır ? dalınacak grup kimlerdir ve tecrübeleri nedir ?

Maalesef ülkemizde çoğu derin dalış mantığı, 42 metre , hatta bazen 42 bile değil. Balık adamı indirip iki işlem yaptırdıktan sonra, dalıcıya derin dalış uzmanı denmesi... bu açıkçası çok yanlış bir yaklaşım olmakla beraber, hemde bu işi öğrencinin hafife alarak bakmasına sebep olmaktadır. Derin dalış kendi içinde riskleri olan ama bu risklerin artması yada azalması yine balık adamın elinde olan bir durumdur. Bu da balık adamın tecrübesi doğrultusunda ilerleyen bir durumdur. Yani bir kaç işlem yapmak, yada sportif için konuşacaksam 42 metreye eğitmen eşliğinde indirip çıkarmak kişiyi derin dalış uzmanı yapmaz. Başarılı dahi olsa, sertifikasını kestikten sonra eğitmenin, öğrencisine durumunu enine boyuna anlatmalıdır. (tabi ki eğitmen durumun ciddiyetini kavramış ise )

· Fizik-Fizyoloji: Bir diğer önemli konu fizik-fizyoloji konusu ki bana göre dalışın en önemli noktalarından biridir. Kendinize, bir birey olarak özen göstermelisiniz. Dalış fizik kondisyon gerektiren bir aktivitedir. Karyovasküler ne kadar iyiyse sualtında o kadar rahat edersiniz. Hava tüketiminiz fazla olmaz, yüzerliliğiniz daha muntazam olur. Dalış öncesi ve sonrası yağlı gıdalar tüketmemek gerekir, bu vücuttaki azot emilimini artıracaktır ve atılımı güçleşecektir, buda bedenimiz için istediğimiz bir durum değildir. Spor yapmak her zaman fizik-kondisyonun performansını yükseltecek ve dalışa büyük katkısı olacaktır. Dalış öncesi düzenli uyku çok önemlidir. Özellikle derin dalış planlanıyorsa, dalıştan bir gün önce erken yatmak önemlidir. Bedenin zinde olması hem dalışınızı hem de ruh sağlığınızı da güçlü tutacaktır.

Haberin Devamı

· Sıvı Tüketimi: Dalıştan önce ve sonra sıvı tüketmek, bol su içmek önemlidir. Sabah kahvaltılarında gazlı içeceklerden kaçınınız. Bu hem midenize, hem de basınç altında daha fazla sıkışmanıza sebep olabilir. Dipte mide bulantısına kadar gidebilecek bir durumdur. Hafif ama sağlıklı bir kahvaltı yapmakta yarar var. Dalış öncesi çok fazla zeytin tüketmeyin, fazla zeytin tüketimi midenizin dipte bulunmasına sebep olabilir. Aşırı Kafeinli içecekler tüketmeyin. Bu su kaybına sebep olacağından, dekompresyon riskini de artırabilir.

· Psikolojik Durum:Ruh sağlığı ve psikolojik durum, balıkadam için önemli bir noktadır. Eğer dalış bölgesi yada kendi tecrübeniz, dalacağınız bölge hakkında kaygınız varsa bunu netleştirmeye bakın, hala kendinizi rahat hissetmiyorsanız o dalışa girmemelisiniz. Dalış , zorla yapılacak bir aktivite değildir. Zorladıkça , sorunların artmasına sebep olursunuz. Her zaman psikolojik ve ruhsal durumunuzu dalışa girmeden evvel göz önünde bulundurun. Dalacağınız nokta seviyenizin çok üstündeyse o dalışa girmeyin. Unutmayın bu ayıp değildir, kimse sizi ayıplamaz. Ayıplasada, dalgada geçse umursamayın.

Haberin Devamı

· Ego:Bu benim en sevdiğim, özellikle balıkadamlarda çok fazla görülen bir durumdur. Egosu tavan yapmış insanların dalış konusunu sadece bir derine inme yarışı olarak görmeleri, bu konuya yeteri kadar vakıf olmadıklarını gösteren bir durumdur. Dalış ego kaldırmayan bir aktivitedir. Yapılacak hatalar minimal derecede olmalıdır. Aksi halde bunun bize geri dönüşümü pek hoş olmamaktadır. Sonuçta bizler dipte misafiriz ve fiziğin kuralları doğrultusunda hareket etmek zorundayız. Tecrübeniz her ne olursa olsun, bu kurallar değişmeyecektir.

En iyi balıkadam yüzeye sağlıklı bir şekilde geri dönebilendir...

Hepinize sağlıklı, huzurlu bir hafta dilerim. Arzu ederseniz youtube kanalıma abone olup videolarımı takip edebilirsiniz. Sualtına meraklıysanız burada yapmış olduğum çekimler ve gelecek olan belgesel projeleri de yer alacaktır. Aşağıdaki linkten youtube kanalıma ulaşabilirsiniz .

Doğada ve mavide kalmayı unutmayın.

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UC6JbQlZ9tjIchIop-kGEUqw

Instagram: peter_salvatore

Web Site: www.psalvatore.com

Bir sonraki yazıma kadar şimdilik hoşçakalın.

Peter Salvatore.