Şükrü Andaç

Şükrü Andaç

sukru.andac@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Veri tabanlı ileri nesil cihaz ve uygulamalarla sağlıklı ve zinde bir yaşam için çalıştıklarını ifade eden Apple’ın Başkan Yardımcısı Sumbul Desai, bu alandaki yeni projelerin organik olarak şekillendiğini belirtirken, gelecekten umutla bahsediyor.

Sağlıklı ve uzun ömürlü yaşam vaat eden teknolojiler cephesinde, endüstri oyuncuları arasında muazzam bir savaş sahneleniyor. Her bir oyuncu giyilebilir cihazlar aracılığıyla insan sağlığında çığır açmak için yoğun mesai harcıyor. Çipler, telefonlar, dijital saatler ve daha birçok cihaz ve servis yoluyla bu hedef doğrultusunda çalışan mühendisler, doktorlar ve uzmanlar, 21. yüzyılda insan sağlığında devrim yapmak için teknolojinin gücünü sonuna kadar zorluyor. Teknoloji endüstrisinin önde gelen oyuncularından biri olan Apple, bu alanda, bir yandan geliştirdiği cihaz ve servislerle yer alırken, diğer taraftan da uygulama geliştiricilere açtığı yazılım dünyası ile fark yaratmanın peşinde. Sağlık sahnesinde yaşanan mücadelede en öne sıralarda yer alan ve her fırsatta iddiasını ortaya koymaktan çekinmeyen Apple’ın sağlıktan sorumlu Başkan Yardımcısı Sumbul Desai, “Kullanıcılarımıza sağlık ve zindeliklerini etkili bir şekilde yönetmelerine yardımcı olacak araçlar sunmaya devam edebilmek istiyoruz” diyor. Sumbul Desai ile sağlık teknolojilerinde yaşanan gelişmeleri, şirketin projeksiyonlarını ve Türk geliştiricileri konuştuk.

Haberin Devamı

Sağlık teknolojilerinde son yıllarda muazzam bir ilerleme yaşanıyor. Bu konuda Apple’ın yaklaşımı nedir?

Teknolojinin sağlık sonuçlarını iyileştirmede ve insanları daha sağlıklı bir gün yaşamaya teşvik etmede rol oynayabileceğine inanıyoruz. Sağlık, daha fazla hareket etmek, daha iyi uyumak veya stresten kaçınmak gibi her gün atabileceğimiz küçük adımlardan oluşuyor. Ve değişiklikleri fark etmek için dikkatli bir şekilde kendi bedenlerimizi dinlemek gerekir. Bu nedenle sağlık takibinin amacı, ölçülen verileri insanların her gün kendi sağlıkları üzerinde biraz daha kontrol sahibi olabilecekleri şekilde günlük yaşama entegre etmek olmalıdır. Tabii ki, bu aynı zamanda veri korumasının sağlanması anlamına da gelir. Çünkü kullanıcılar, doktorlarında olduğu gibi hassas verilerinin korunduğunu bilirlerse, kendi sağlıklarının kontrolünü ele alma konusunda daha güvenli hissedeceklerdir.

Haberin Devamı

Apple ve sağlık konusu söz konusu olduğunda 10 yıl öncesi ile bugünü karşılaştıracak olursak, en çarpıcı değişiklik ne oldu?

Sağlık alanındaki çalışmalarımız çok organik oldu. Yıllar önce Apple Watch’a bir kalp atış hızı sensörü yerleştirdiğimizde, kullanıcılardan, sahip olduklarını bilmedikleri kalp rahatsızlıklarını öğrendiklerini söyleyen mektuplar almaya başladık. Bu, ekiplerimizi kalp atış hızı ve düzensiz ritim bildirimleri, EKG, Düşme Tespiti, Yürüme Dengesi ve Aktivite gibi bugün gördüğünüz inanılmaz özellikleri oluşturmaya yöneltti. Bunları yenilikçi araçlar olarak görüyoruz ve insanların sağlık hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olduklarını ve hatta kendi sözleriyle hayatlarını kurtardıklarını öğrenmek bizi yüreklendirdi.

Haberin Devamı

‘Giyilebilir cihazlar’ sağlıklı günler diler

‘Giyilebilir cihazlar’ sağlıklı günler diler

Sumbul Desai

Kişisel sağlık, Apple ve yatırımlar…

Kullanıcıların sıhhat ve zindeliklerinde daha aktif rol almalarını sağlamak amacıyla sağlığı, ürün ekosistemimize dahil edilecek şekilde tasarladık. Bunlar; fitness, kalp veya uyku gibi alanlarda daha derine inerken, ilaçlar uygulaması gibi yeni işlevler geliştiren araçlar da vardır. Ve biz bu alanda, kullanıcılarımıza sağlık ve zindeliklerini etkili bir şekilde yönetmelerine yardımcı olacak araçlar sunmaya devam edebilmek istiyoruz.

Türk geliştiriciler çok dikkat çekiyor

Türkiye’de Apple ürünlerini kullanan yazılımcılar, araştırmacılar ve doktorlar için fırsatlar nelerdir?

Türk geliştiriciler, özellikle sağlık alanında gördüğümüz en ilginç uygulamalardan bazılarını yaratıyor. Örneğin, Kompanion, MoovBuddy ve Pepapp inanılmaz işler yapıyor, sağlık yelpazesinde etkili uygulamalar geliştirirken HealthKit, CareKit ve ResearchKit gibi API’lerimizi kullandıklarını görmekten oldukça memnunuz. Ayrıca Apple Watch kullanarak klinik araştırma yapmak isteyen Türkiye’deki tıp araştırmacılarını Araştırmacı Destek Programı’na katılmaya davet ediyoruz. Dünya çapındaki araştırmalar, Apple Watch kullanılarak kalp, hareketlilik, fiziksel aktivite konularında gerçekten ilginç araştırmaları başlatıyor.

‘Giyilebilir cihazlar’ sağlıklı günler diler

Kişisel bilgilerimiz ve güvenlik konusu

Sağlık söz konusu olduğunda Apple’ın gizlilik konusundaki ayrımları nelerdir? Apple’ın herhangi bir kullanıcının sağlık verilerine erişimi var mı?

Gizlilik, sağlık alanında ve ötesinde yaptığımız her şeyin merkezinde yer alır. Bu son derece kişisel verilerin her koşulda özel olduğuna - ve özel ve güvenli kalacağına - güvenebilmenizi gerektirir. Doktorunuzdan bekleyeceğiniz gizliliğin aynısını cihazınızda da beklemeniz gerektiğini düşünüyoruz. Bu nedenle cihazınızdaki sağlık uygulaması şifrelenmiştir. iCloud ile eşzamanlamayı seçerseniz, iPhone’daki varsayılan ayar olan iki faktörlü kimlik doğrulamayla uçtan uca şifrelenir.