Şükrü Andaç

Şükrü Andaç

sukru.andac@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Bu yıl altıncısına imza atacağı “inovasyon” haftasının yanına “girişim” temasını da ekleyen Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), yurtdışı ve yurtiçinden ağırlayacağı isimler ve başarı hikayeleriyle 6-9 Aralık tarihlerinde ülkenin gündeminde teknoloji rüzgarı estirmeyi planlıyor. Arçelik, TEB, THY, Çalık Holding ve Turkcell’in de desteklediği etkinliği geçen yıl 60 bin kişi ziyaret etmişti.

Kafalar değişecek

İstanbul Kongre Merkezi’nde yapılacak etkinliği, bu kez bir gün uzatan TİM böylece hedef büyüttü. Türkiye İnovasyon ve Girişimcilik Haftası öncesinde bir grup gazeteciyle bir araya gelen TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, 19 konferans ve 36 farklı panel düzenleneceğini belirtirken, kapanış konuşmasını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yapacağını söyledi.

Haberin Devamı

Büyükekşi, “Biz inovasyona hayal etmek, sınırları kaldırmak dedik. Girişimcilikse bu hayalleri gerçeğe dönüştürmek demek” ifadelerini kullandı.

‘Doğuştan küreseliz’

Büyükekşi, 4 gün sürecek etkinlikte konuşacak isimler arasında dikkat çekici bir isimden bahsetti. Yakın zamanda yaptığı operasyonla tüm dünyanın gündemine oturan bu isim, kadavralar üzerinde yaptığı kafa nakli ile dikkatleri üzerine çeken Beyin Cerrahı Sergio Canavero. Büyükekşi, Profesör Canavero ile bundan bir ay önce iletişime geçtiklerini hatırlatarak, bu ismin yapacağı konuşmayı merakla beklediklerini ifade etti. Etkinlikte ayrıca, robotik ve yapay zeka alanlarının öncüsü Noel Sharkey ile başta bitcoin olmak üzere önde gelen sanal varlık uzmanı John Matonis de konuşacak.

Öte yandan TİM, girişimcileri ve yatırımcıları aynı çatı altında buluşturacak Born Global (Doğuştan Küresel) İstanbul etkinliğiyle, Türkiye’yi uluslararası bir girişimcilik üssü haline getirmeyi hedefliyor.

“Born Global İstanbul”da yatırım ağları, girişim evleri, kuluçka merkezleri, teknoparklar, teknoloji firmaları, büyüme aşamasında ve yatırım arayan yüzlerce girişimci yer alacak.

Yıldız ülke Estonya

Etkinlikte girişimci projeler Pitching Sahnesi’nde jüri ve yatırımcılar karşısında sunum yapacak, en iyi girişimciler ödüllendirilecek. Birincilik Ödülü 200 bin TL, ikincilik Ödülü 100 bin TL, üçüncülük Ödülü ise 50 bin TL. Yarışmaya katılımın yoğun olduğunu anlatan Büyükekşi, “50 kişi Estonya’dan, 20 kişi İsrail’den, 10 kişi Lübnan’dan olmak üzere 10 farklı ülkeden 200 girişimci başvurdu.

Haberin Devamı

İnternet alanında ciddi girişimlerle anılan Estonya ayrıca bir stand açacak. Yurtiçinden yapılan başvurular 500’e yaklaştı. Farklı ülkelerden girişimcileri Türkiye’de buluşturmak, Türkiye’yi bölgenin girişimcilik merkezi haline getirmek istiyoruz” diye konuştu.

Kafalar değişecek

Sergio Canavero kimdir?

22 sene boyunca Turin Hastanesi’nde beyin cerrahı olarak çalışan Canavero, Torino İleri Beyin Cerrahisi bölümünün direktörlüğünü yapıyor. Canavero, beyin nakli çalışmalarına 1982 yılında başladı. 2013 yılında ise beyin naklinin mümkün olduğunu kanıtlamak için “Heaven” isimli projeyi başlattı. 2017 yılında (geçen hafta) dünyanın ilk kafa naklini bir ceset üzerinde gerçekleştirdi. 18 saat süren operasyonun başarılı olduğunu söyleyen Profesör, bu ameliyatı yakın zamanda canlı bir kişi üzerinde uygulayacağını ifade etti.

Haberin Devamı

Şırnak ve Bitlis inovasyon yüklü

İnovasyona imza atan projelerin (şirket) yarıştığı İnova-Lig’e 977 firmanın başvurduğunu ve bunun bir rekor olduğunu anlatan Mehmet Büyükekşi, basit anlatımla ‘Bu inovasyon nedir, yenilir mi, içilir mi? noktasından çıkarak şirketlerinde inovasyonun önünü açan firmaların’ değerine vurgu yaptı. Büyük ölçekli şirketlerin yanı sıra Bitlis ve Şırnak’tan bile başvuru aldıklarını anlatan Büyükekşi, ite (Sabancı Üniversitesi) ile sanayi işbirliğine dayanan İnoSuit (İnovasyon Odaklı Mentorluk Programı) programına da ciddi yatırım yaptıklarını anlattı. Projeye KOSGEB de destek olacak.

Kafalar değişecek

Teknoloji üssü ‘maker’ otobüsü

TEB, maker eğitimlerini Anadolu’ya yayıyor. 16 Kasım’da yola çıkan Maker Otobüsü, TİM-TEB Girişim Evleri’nde, her ilde 9 devlet okulunun 3. ve 4. sınıf öğrencileri ile biraraya gelecek. 72 devlet okulundan 500’ün üzerinde öğrenciye ‘3 boyutlu yazıcılar’, ‘Arduino’, ‘Kodlama’ ve ‘Makey Makey’ olmak üzere 4 ana başlıkta maker eğitimleri verilmesi planlanıyor.

Gençler yapmış ‘destek’ olalım!

Türkiye’de hala girişimciliğe “gençler yapmış destek olalım” mantığıyla yaklaşanlar olduğunu hatırlatan Başkan Büyükekşi, şöyle devam etti: “Girişimcilik gençlerin desteklendiği bir mekanizma değil. Aksine doğru uygulanırsa girişimcilerin sizi desteklediği bir mekanizmaya ve karşılıklı kazan-kazan ilişkisine dönüşür. Firmalar inovasyon için bütçeler ayırmalı, Ar-Ge’ye yatırım yapmalılar fakat bir yandan da girişimcileri takip etmeliler.”